Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@MirusAni Vyjádřím se jen k tomu číslu. Představ si, že máš v krabici 1754 bílých kuliček a 1 červenou. Strčíš do krabice poslepu ruku a vytáhneš jednu kuličku. Pravděpodobnost, že vytáhneš zrovna červenou je stejná jako pravděpodobnost, že má tvoje dítě Downa.
Tedy v zásadě malá.
@MirusAni negativni se pocita jako komplet komplexni vysetreni…riziko mas nizke takze celkove screening negativni…mozna se jim na krvi neco nezdalo ale celkove to stejne vysledek neovlivnilo…
Jinak ja mela riziko mnohem vyssi nez ty jen kvuli svemu vyssimu veku…a presto byl zaver negativni.
Ja mela screening pozitivni s vysledkem 1:4 a I tak je sym zdravy.
@Adelka951 píše:
Ja mela screening pozitivni s vysledkem 1:4 a I tak je sym zdravy.
Čtyři kuličky bílé, jedna červená… Stále stejný princip. ![]()
@MirusAni píše:
Ahoj holky, mam teď trochu nepořádek v hlavě ze vsech informací (neinformaci). Screening v 1 trimestru mi vysel negativni, ale co se tyce krve nelibila se jim hodnota beta HCG (4.552 MoM), riziko M. Down je 1:1754- trochu nechápu jak neco můžou nazvat negativní i přesto, ze tedy se jim neco nezdá. Dneska jsem podstoupila další ultrazvuk b 16tt (opet vse ok) a odběr krve (cekam na výsledky).
Jen by me zajimalo, jestli je tu nekdo s podobným výsledkem, nebo nejakou zkušenosti a jak to dopadlo, zdali je to veliká šance na downa nebo ne. Diky
To není žádný výsledek, jestli to je negativní, tak bych se tím nezabývala. Maminky se zbytečně plaší. Screening v 1 trimestru bych přirovnala k věštění z křišťálové koule.
Záleží taky na doktorovi, každý vidí downa u jiné hodnoty.
Měla jsem 1:250 (kvůli věku), pro jistotu jsme si zaplatili Prenascan, amniocentézu jsme odmítli. A vše OK. Díky bohu..
@Lujza031 já měla to beta hcg stejně vysoké jako ty, výsledek negativní a tu pravděpodobnost taky o dost vyšší, 1:650 asi… Já sem dost zjišťovala a beta hcg může být vyšší z více důvodu… Vicecetne těhotenství (mohla jsi 1 embryo potratit a ani o tom nevíš), dítě bude holka, nebo špatně určené stáří plodu, moje holčička je normální… ![]()
Pokud byl screening ok, tak neplaš ![]()
Tak u mě jedna červená kulička na 510 bílých, AMC potvrdila, že jsme vytáhli tu červenou …
@Anonymní píše:
Tak u mě jedna červená kulička na 510 bílých, AMC potvrdila, že jsme vytáhli tu červenou …
Ano, i to je možné. Je to velká smůla, ale ta červená kulička tam prostě je ![]()
Někdo má jednu červenou a jednu bílou a vytáhne bílou…
Ten poměr znamená, že jedné ženě z 1754 případů, které měly totožný výsledek jako ty, se narodilo dítě s DS. Takže ta pravděpodobnost je skutečně velice malá. Ne nulová. Nikdy není nulová, ani u poměru 1:50000, jako jsem měla já. Od 1:250 se považuje test za negativní, tvůj tedy je negativní. Je to jen statistický údaj.
Diky za odpovědi. A částečné uklidnění. Do zítra se maji ozvat z kliniky, tak snad to bude ok 🙂 Rikam si, ze preci jenom na tom ulzrazvuku 3D, by to bylo vidět, kdyby bylo něco špatně.
Nanabidli Vam NIPT krevni test zdarma na pojistovnu? Clarigo nebo neco podobneho? Vylouci 3 zakladni syndromy (Down, Edwards, Pateuv). Poptejte se na to. Nabidli mi ho loni kvuli veku.
@dana.dv, Myslim ze ne. Mela jsem pouze screening ve 12 tt, a teď znova ultrazvuk plus krev v 16tt (ted uz tedy hrazeny pojišťovnou) Dekuji za typ 😊 ![]()