Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, kdy vám začala miminka přes den spinkat pravidelně? Myslím, že se dalo spolehnout, že kolem určitě hodiny usne a spí přibližně stejný interval. Naše má za pár dní 5 měsíců a stále se řídím doporučenou délkou bděleho okna a jak vidím, že je unavená. Vydrží přibližně hodinu a půl, ale někdy jen hodinu a někdy dvě. Pokaždé spí jinak dlouho. Ikdyž třeba ráno se pravidelně budí v 7h, tak ji uspavam 8,15 - 8,30 ale pokaždé spí jinak. Někdy půl hodiny, někdy hodinu někdy hodinu a půl. Nevím, jak mám pak nastolit nějaký režim, když pokazde se vzbudí v jinou dobou a tedy délka dbeleho okna pak vychází každý den jinak v tu samou dobu. Jestli chápete 😅 například když mi celý den spí po 30 minutách vychází jí to na 5 spánků. Ale někdy spí i dvě hodiny, hodinu a pak to vychází na 3 spánky.
To mas asi u kazdeho ditete jine
, respektive ja mam tri a kazde to melo jinak. Vic rezimove byly mladsi deti, protoze ten den mel nejaky dany rytmus kvuli skolce, a nedalo se na ne moc ohlizet, nejmladsi jsem v legraci rikavala „ty nase zavazadlo“. Prvorozena davala dlouho par kratsich chrupek denne - ale teda okolo 10 minut, ona skoro nespala. Naopak ta treti male uz ve 3m dva relativne pevne dane spanky. Budila jsem ji teda v 6, abych ji stihla nakojit a obstarat vse, nez budeme vyrazet se starsimi smer skolka. A stejne tak jsem ji brala na kojeni mezi 2-3 nocni, pokud se nevzbudila sama, protoze jinak by nam to nevychazelo s rannim kojenim - mezi 6:30-8:30 jsem kojit nemohla, to byl frmol okolo starsich a cesta do skolky, ze skolky zase domu s malou na dalsi kojeni.
U nas to zacalo fungovat kolem tech osmi mesicu. A v podstate az v 10 mesicich, kdy zacal spat jen jednou denne se podle spanku dalo i planovat. Jinak proste bylo potreba se malemu prizpusobit a zastavit se na kojeni, uspat v kocarku, kdyz potreboval, takze kolikrat treba u prsa prospal pulku cviceni pro mimina, nebo treba zaspal hernicku, protoze se mi dobre spalo v kocarku venku a pod, ale taky provriskal cestu autem, nebo vlakem, kdyz se vzbudil driv.
Tak od tří měsíců, ale každá změna to vykolejí s tím, že záleží na tom, kdy se ráno vzbudí.
Nikdy
Vzdy to bylo maximalne orientacni, klidne treba plus minus hodina…a ze spanek trva cokoliv mezi pul hodinou a dvema, vyjimecne i vic.
Je pravda, ze u mladsiho to asi bylo pravidelnejsi, protoze se musel vic prizpusobovat, jak uz nekdo psal…ale uplne rezimove nebylo ani jedno z mych 2.
Přes den nikdy… až jak přešla na jeden spánek denně, takže kolem 10m. Do té doby to bylo fakt všelijaké. Já dodržovala jen aby šla spát večer cca stejně. 19:30-20:30. Takže odpoledne jsme to už tak nějak směřovali k tomu… No ale spala dlouho jen takové krátké 20minut spánky… Jinak přes den jsem to neřešila… chodili jsme skoro pořád ven, takže spala v kočárku. Když jsme byli doma, spala vpostýlce.. bylo ji to celkem jedno. Ale denním spánkum jsem se nijak nepodřizovala… Já byla štastná že mi spí v noci… to byl pro mě základ. Usla kolem té osmé, vzbudila se ve 4-5, najedla se a spala ještě do 7-8
Pokud vydrží vzhůru 1-1,5h, tak ještě žádný „denní režim“ nemá smysl. Resp. ona vlastně denní režim má, akorát se neopakuje úplně přesně.
Dcerka ma 13 mesicu a pravidelnost žádnou. Taky jsem chtěla, aby mela nejaky režim, protoze myslim, ze pro deti je to lepsi, ale dcerka spi jak kdy. Nekdy si da jeden delší spanek, jindy 2 kratší, nekdy jen jeden kratší…takze proste vse prizpusobuju podle ni, netlačím na nejaky rezim, protoze pak se trápime obe
@Helena08 a jaký režim potřebuješ nastolovat??? Mám 8 měsíční, bdit vydrží dopoledne 2hodiny, odpoledne obcas 2,5h. Nikdy nevím, v kolik ráno vstane, takže ani zítra nevím, v kolik kdy půjde spát, protože je otázka v kolik vstane a pak jak dlouho ten spanek bude mít.. neřeším to, jedu každý den jak je potřeba. Nevím, o jakém režimu mluvíš. Když ji objednavam k doktorovi, tak čas nějaký tipnu a doufám, že to vyjde. Je to stres, extra když chodíme na rehabilitace, ale prostě lépe jsem to nevymyslela, tipnu to a případně ji „natahnu“,aby před cvičením nebo rehabkem byla ideálně vyspana.
@suzka1 presne…mame to stejne. Taky kdyz si neco planuju a nekdo se zepta na kolik je to nejlepsi, tak reknu, ze je mi to jedno, protoze proste nevim jak bude mala spat a podle potřeby uzpusobuju, takze bud treba zdrimne aspon chvilku v aute, kdyz nekde jedeme, anebo na navstevy beru vsude nositko, kdyby byla unavena, at si odpocne
Naopak segra mela prvni dite absolutně rezimove, vsechno se denně opakovalo ve stejnou dobu, coz rikala segra, ze pro ni to bylo idealni
@Dn0712 ani my to nemáme stejně jako každý den, natož malé děti.
Je výhoda, když ty malé děti mají režim. Ale žádný režim podle mě nejde dodržovat stoprocentně, a zvlášť u spánku to někdy prostě nejde rozkazovat ani za nic.