Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
chci se zeptat jak moc souvisí pravidelnost cyklu s ovulací. V září jsem vysadila antikoncepci, od té doby chodí MS v intervalu 29-32 DC. Mám z toho radost, protože co tady tak čtu tak někdo třeba čeká na MS i 50,60 dní. Snažíme se od ledna o mimi, něměřím BT ani nedělám ovu testy, respektive dělala jsem je první měsíc po vysazení, ale testovací čárka nebyla nikdy stejně silná jako kontrolní. Jaká je tedy pravděpodobnost, že při celkem pravidelné menstruaci i ovuluji?
Díky ![]()
Dost velká. Samozřejmě 100% není nic, ale pravidelné cykly kolem 30 dní zpravidla ovulační bývají.
Tak si mer teplotu a budes to mit jiste. Ale ani dokonala ovulace neni zaruka otehotneni ![]()
Též bych zkusila informativně jeden měsíc měřit teplotu..pak ty další se dají už odhadnout. Totiž je dobré vědět délku luteální fáze (od ovulky do MS) protože ta musí být dostatečně dlouhá, a taky bývá různá, někdo má 9dní (to je tak minimum) a někdo 14 (maximum je 16). U jedné ženy ale bývá poměrně konstantní v každém cyklu podobná, max. +-1 den. Já jsem mívala stejně dlouhé cykly jako ty a ovulku ne dřív jak 18dc.
Kvůli různé délce luteální fáze můžeš mít při takových cyklech ovulku kdykoliv mezi 14 a 22dc, což je dost velký rozptyl.
@pikola píše:
Tak si mer teplotu a budes to mit jiste. Ale ani dokonala ovulace neni zaruka otehotneni
jj, pak je ještě potřeba mít správný hlen, aby dostatečně vyživoval spermie a nebránil jim v pohybu, dostatečnou hladinu hormonů, správnou funkci žlutého tělíska, dostatečně vysokou děložní výstelku, a taky spermie partnera musí být v kondici. No je to složité (někdy) a ne vše se dá ovlivnit. Někdo má všechno v pořádku a nedaří se a někomu řeknou Dr že bude mít problémy a povede se z jednoho styku za celý cyklus ![]()
Podle mě pravidelný cyklus předvídá pravidelnou ovulaci, nepravidelný nepravidelnou. (já mám bez HA cyklus 27-67dní a dítě počaté jednou 9. den dyklu druhé až někdy 22. den). Cyklus bez ovulace může být u pravidelné stejně jako u nepravidelné, ale je to jen můj názor.
Ano, ale u hodně nepravidelné nebo u hodně dlouhých cyklů jsou anovuláky výrazně častější.
Pravidelný cyklus do 35 dní s největší pravděpodobností značí, že je vše v pořádku (výjimky existují, ale je jich málo).
Cyklus lítající třeba o 20 dní samozřejmě může být v pohodě ovulační a dát se z něj otěhotnět, ale pokud se při takovém cyklu déle nedaří, podezření na anovulaci je velice silné a je třeba to vyšetřit.
Obvykle se anovuláky projevují právě hodně dlouhými a/nebo nepravidelnými cykly.
@ugluk souhlas.
Všimla jsem si z vícero debat, že máš dobré info ohledně cyklusů..
Víc takovejch informovanejch!
Díky
Ovšem méně takových, které tyto informace posbírají během mnoha let, kdy se jim nedaří ![]()
@ugluk píše:
Ano, ale u hodně nepravidelné nebo u hodně dlouhých cyklů jsou anovuláky výrazně častější.
Pravidelný cyklus do 35 dní s největší pravděpodobností značí, že je vše v pořádku (výjimky existují, ale je jich málo).
Cyklus lítající třeba o 20 dní samozřejmě může být v pohodě ovulační a dát se z něj otěhotnět, ale pokud se při takovém cyklu déle nedaří, podezření na anovulaci je velice silné a je třeba to vyšetřit.
Obvykle se anovuláky projevují právě hodně dlouhými a/nebo nepravidelnými cykly.
To je fakt. Jen jsem chtěla říct, že to rovnítko co je v nadpisu bych tam nedala a naopak že není pravidlo, že nepravidelný cyklus = bez ovulace.
Ahoj, mohly byste mi prosím poradit. Již delší dobu tápu, kdy mám ovulaci. Jelikož mám dvouletého syna a v noci se několikrát stále budí, tak bazální teplotu měřit nemohu. Ovulační testy jsem zkoušela, ale čárka byla vždy o trochu slabší než kontrolní, nikdy ne stejně silná nebo víc silná. Minulý cyklus jsem byla na prev. kontrole u gynekologa. Byl to 16 DC a řekl mi, že zrovna mám ovulaci. Jenže manžel byl ten den a následující na služební cestě. Takže snažení nebylo. Ten cyklus jsem měla 30 dní dlouhý. Mám pravidelné cykly 28-30 dní. Tento měsíc jsem si začala i zkoušet pozorovat čípek. Dnes jsem 10DC a včera byl čípek dost dole a dnes byl hodně zkrácený a tvrdý. Hlen mám již 3 dny. To znamená, že ovulace je dnes když už i čípek je dnes zkrácený? Fakt jsem z toho jelen. Jak by mohla být ovulace již dnes když mám pravidelné cykly a minulý cyklus mi gyn. řekl že je ovulace až 16DC. Je tohle možné mít v pravidelných cyklech jiné dny ovulaci? Díky za rady
V prve rade - pozorujes-li cipek a hlen prvni cyklus, spolehlivost detekce ovulace timto zpusobem je krajne nespolehliva. Cipek nebo hlen se ti muze zacit menit treba tyden pred ovulaci, muzes na ruzne zmeny reagovat neobvykle, takze tezko rict, ale pri pravidelnych cyklech 28-30 dni bych ovulaci opravdu ocekavala orientacne nekdy mezi 14.-18. dnem cyklu a taktez pomerne pravidelnou. Mimochodem, dceru kojim v prumeru tak 3× za noc a mereni BT funguje prekvapive spolehlive, jen je treba si to odsledovat nekolik cyklu.
Já mám od porodu (tedy již skoro dva roky) MS pravidelně přesně po 28 dnech (s tím že 27DC přijde špinění). Nikdy nezmeškala a chodila mi fakt skoro na minutu přesně. Ale s ovulací to bylo takové všelijaké, otěhotnět mi nešlo, tak jsem zkusila ovu testy, ty jednou ukázaly tak, podruhé jinak, takže jsem začala měřit BT a zjistila jsem, že sice ovuluji, ale jednou nastane ovulace 9DC a jindy 17DC. Párkrát ovulace nebyla vůbec. Pak konečně, když přišla ovulace 12DC, tak jsem otěhotněla, ale čekala jsem na to rok…
Teď budu zase měřit, protože moje tělo si očividně dělá, co chce ![]()