Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, máte některá zkušenost s ukončením těhotenství z důvodu prázdného plodového vejce? A to, že opakovaně? Já jsem dnes podstoupila přesně po čtyřech měsících revizi právě z tohoto důvodu, vždy v 10tt. Když se nám to stalo poprvé, všichni mě chlácholili, že příště to určitě vyjde, nevyšlo! Je mi divné, že je to vždy ze stejného důvodu a ve stejném týdnu tehotenstvi. Stalo se vám to někomu také? A pokud ano, dokázali doktoři přijít na příčinu??
Ahoj, to je anembryom ne? Ja jsem ho mela. Otehotnela jsem pres antikoncepci. Dvakrat prisla menstruace, treti mesic ne. Pozitivni test, krev. Na utz ale nebylo videt dic, byla jsem 11. tyden. Takze revize. Nezjistovali proc to bylo, mohlo to byt antiko.,mohlo to byt atb co jsem brala nebo uplne necim jinym. Pry se to zjistuje az po opakovanych anembryomech. Bylo mi tenkrat 23. Jen rekli ze nemam moc dlouho cekat s planoganym tehotenstvim, nejpozdeji za 4 roky se pokusit. Tak jsme se pokusili:) a vyslo to hned napoprve, strach a raodst ze srdicko tam je. Mam dve deti, dvakrat jsem otehotnela prvni mesic. Proc to bylo tenkrat se nezjistilo. Moc drzim palecky, priste to vyjde!
![]()
Já jsem po 2 ZT. Poprvé konec 8+0, plod byl, ale nebyl v pořádku. Podruhé nebyl vidět. Pak se dlooouhý měsíc čekalo, jestli se něco ukáže. Byl tam stále jen náznak plodu.
Myslím, že je na místě genetika a imunologie.
@Izzz
Nějakou genetiku už máme a nic nenašli, ale řekla jsem si, že až mě zitra pusti z nemocnice, že určitě zavolám do Genettu a zjistím, jestli udelaji další vyšetření. V březnu už mi bude 41, tak není moc casu.
@crazyidea imunologii si nech udělat na specializovanym pracovišti. Nevím, odkud jsi, ale tady se pěje chvála na dr. Malíčkovou z Karláku. Já jsem k ní taky přešla. U nás se problém našel právě tam. A tady jsem narazila na dost holek, kterým po 2 nebo více ZT našli problém právě v buněčný imunitě.
Nám v genetu dělali genetiku, na imuno jsme dostali žádanku (u dr. Malíčkový jsem ji nepotřebovala) taky od nich.
Držim palce, aby to potřetí klaplo na jedničku!
@Izzz
Diky moc za typ, zkusím se objednat. Zrovna jsem o tom dnes přemýšlela, že ta těhotenství ukoncená revizí asi musí být pro organismus docela nápor! Buď jsem těhotná a nebo v šestinedělí ![]()
@crazyidea no to mi povídej. Já jsem zrovna přemejšlela o našem sexuálním životě. Loni v lednu zákaz sexu kvůli špinění, pak revize a šestinedělí. Pak v květnu další těhotenství a pro jistotu zákaz sexu, červenec revize, šestinedělí. Takže do září
Peklo. Ale samozřejmě víc vadí to, že nemáme mimino.
Ona tě asi bude chtít vidět až po šestinedělí, ale objednání i výsledky jsou rychle. Držim palce!
@Izzz
A tobě tedy něco našla? A nebo spíš, když se něco najde, dá se to vůbec nějak řešit?
@crazyidea já jsem si přála, aby nic nenašli. Ale našli. A mě se ulevilo. Ví se, proč se to děje a snad už se to příště nestane. Já jsem byla v Podolí, kde mi zjistili dosti pozitivní buněčnou imunitu (neumim to moc vysvětlit, ale asi to znemaná, že moje tělo nechce přijmout zárodek, vlastně ani spermie, takže hned od počátku je všechno špatně a mimino bud vznikne a já ho zabiju nebo mu moje tělo nedovolí vzniknout správně). Pak jsem přešla k dr. Malíčkové (nechce se mi tu veřejně psát proč). Ta jejich diagnozu potvrdila, navrhla léčbu. Tak se léčim a za 2 týdny jdu na kontrolu.
Je tu hodně holek, který byly za 2 měsíce v pořádku po týhle léčbě.
@Izzz
Tak ono je určitě lepší vědět proč… A teď máš tedy naději, držím palce. Jen by mě zajímalo, jestli se tento imunologický problém může vyskytnout později, třeba se změnou partnera. Protože z prvního manželství mám dvě skorodospělé děti.
@crazyidea Myslím, že jsem četla, že se imunita mění během celýho života. Notabene ještě když jde o jinýho partnera. V podolí přišli na to, že mám špatný hodnoty na sperma manžela, ale ještě horší na směs cizích spermií. Ale fakt nejsem schopna to vysvětlit. Ale rozhodně to může být změnou spermií.
A pokud se ti stalo teď 2× ZT stejným způsobem, mohlo by to tou imunitou být. Je plno lidí, co po 2 ZT jdou do 3.pokusu a vyjde to. Já jsem z toho měla strach a udělala jsem dobře. Kdybych otěhotněla, potratila bych potřetí.
Ted se moje šance na mimčo zvyšují. Ještě uvidíme, jak reaguju na léčbu.
Tak mi dej určitě vědět, jak se to bude vyvíjet. A já taky nehodlám čekat na třetí pokus, objednám se. Dík.
@crazyidea tak dej taky vědět, kdy a kam půjdeš. Já budu znát výsledky na konci února.
@crazyidea tak to mě mrzí, že to zase nedopadlo, držela jsem palce ![]()
měla jsem stejný problém, ale zatím jen jednou, poprvé to byl SP v 6.tt,teď diagnoza ZT v 9.tt,v 10.tt následoval SP…
patřím k těm, co zkusí do třetice, ale už teď pomalu sonduju, čím to může být, abych věděla o co se u lékařů hlásit…a pořád doufám, že to nebude třeba. Taky mám dvě děti a jiného partnera, ale mám zatím víc času…Já proběhla diskuzi opakované potraty-jsou tam i soupisy vyšetření
,některé už mají příčinu nalezenou, tak snad jim to to konečně vyjde a léčba zabere ![]()
Mimochodem-kdyby bylo třeba, tak budu muset pohledat odborníky v Brně-Karlák mám trochu z ruky ![]()
@krokodylek no tu buněčnou imunitu ti udělaj v Praze a Plzni. Jinde ne. Udělaj určitě nějaký imuno vyšetření, ale né tak podrobný. Do Prahy jezděj holky odevšad z republiky.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.