Přechod a únava

Anonymní
27.8.23 18:54

Přechod a únava

Raději anonym, teprve se s tím smiřuji…je mi 47 let a v červenci mi mudr potvrdila menopauzu…přestala jsem menstruovat, objevily se návaly, pocení, špatný spánek a teď se přidala ještě odpolední únava, jsem do toho chudokrevná, tak že skvělá kombinace…měla jste některá z počátku menopauzy únavu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14313
27.8.23 19:50
@Anonymní píše:
Raději anonym, teprve se s tím smiřuji…je mi 47 let a v červenci mi mudr potvrdila menopauzu…přestala jsem menstruovat, objevily se návaly, pocení, špatný spánek a teď se přidala ještě odpolední únava, jsem do toho chudokrevná, tak že skvělá kombinace…měla jste některá z počátku menopauzy únavu?

Máma byla extrémně unavená…kolegyně z práce přechodem prošla bez jakýchkoliv problémů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
28.8.23 06:11
@Anonymní píše:
Raději anonym, teprve se s tím smiřuji…je mi 47 let a v červenci mi mudr potvrdila menopauzu…přestala jsem menstruovat, objevily se návaly, pocení, špatný spánek a teď se přidala ještě odpolední únava, jsem do toho chudokrevná, tak že skvělá kombinace…měla jste některá z počátku menopauzy únavu?

Je to normální průvodní jev menopauzy. Zaměřte se na zvýšení progesteronu v těle a posílení ledvin a jater. Tedy v první fázi je třeba doplňovat progesteron, až ve fázi cca rok až dva od poslední menstruace je vhodné doplňovat i přírodní estrogen. Premenopauza a menopauza je období, kdy klesne estrogen o 50%, ale progesteron o 75%. Obzvláště u žen, které trochu zápasí s hmotností pak ještě navíc dostatek estrogenu produkuje tuková tkáň. Konkrétní přípravky uvádět nebudu, nechci dělat reklamu, tedy případně do SZ.
Z našich rostlin je vhodná kombinace kontryhel 50%, řebříček 20%, měsíček 20% a srdečník 10%. (pozor, kontryhel ne při endometrioze)
Vhodný je pupalkový a lněný olej – zlepšuje stav poševní sliznice, ředí krev a olej z černuchy seté. Dále je vhodný drmek – progesteronová bylina, lékořice lysá – podporuje tvorbu progesteronu a harmonizuje hormony a smldinec chlupatý, také podporuje tvorbu progesteronu.
Na posílení funkce nadledvin je vhodný eleuterokok ostnitý – nadledviny přebírají funkci tvorby hormonů po vyhasínajících vaječnících. Vhodná je konzumace ořechů a mandlí, dýňová a slunečnicová jádra. Doplnit vitamíny B2, B5, B6, D, E, selen, zinek, hořčík, vápník a železo. Dobré je zvýšit příjem vlákniny, buďto ve stravě a nebo jako doplněk, váže na sebe v trávící soustavě estrogen, ten se nevstřebává zpět do krve a je stolicí odváděn z těla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
6.9.23 17:16

@LadaSva dobrý den, vypadá, že se v tom orientujete. Je mi 51, cykly se mi asi před dvěma lety zkrátily na 23-26 dní, teď už jsou ještě kratší, třeba někdy 13-16 dní, párkrát naopak delší třeba 40-47 dní. Koupila jsem si na potíže kapsle s červeným jetelem, což je fytoestrogen. Vy ale radíte nejprve doplňovat progesteron třeba tím drmkem? Kombinovat s jetelem asi raději ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
6.9.23 18:09
@MayaLevin píše:
@LadaSva dobrý den, vypadá, že se v tom orientujete. Je mi 51, cykly se mi asi před dvěma lety zkrátily na 23-26 dní, teď už jsou ještě kratší, třeba někdy 13-16 dní, párkrát naopak delší třeba 40-47 dní. Koupila jsem si na potíže kapsle s červeným jetelem, což je fytoestrogen. Vy ale radíte nejprve doplňovat progesteron třeba tím drmkem? Kombinovat s jetelem asi raději ne?

Ano, červený jetel je estrogenová bylina a estrogenů budete mít dost. On je v tom názvosloví trochu zmatek a všechny byliny působící na pohlavní hormony jsou nazývány fytoestrogeny a nerozlišuje se, zda bylina podporuje estrogen, progesteron či testosteron.
V období premenopauzy klesá produkce hormonů. Zatím co produkce progesteronu klesne do menopauzy o cca 70-75% produkce estrogenu klesne jen o 35%. K tomu, pokud nejste vysloveně štíhlá, produkuje dost estrogenu i tuková tkáň (ony jsou estrogeny celkem 3, ale nyní je to jedno). Tedy logicky ať chcete nebo nechcete se dostanete do estrogenové dominance. Je omylem jak hromady prodejců doplňků, tak bohužel i hromady lékařů když tvrdí, že přechodové potíže jsou spojeny s nedostatkem estrogenu. Fakticky jsou způsobeny protihráčem estrogenu, nedostatkem progesteronu. Pokud si potřebujete ještě trochu srovnat cyklus v premenopauze, je na to dobrý kotvičník a doplňovat vitamín E. Na začátku klimakteria, tedy když začne docházet k výpadkům v periodě, je dobré začít doplňovat progesteron, v této době je dobré začít pozvolna podporovat nadledviny, které začnou přebírat tvorbu hormonu ve větší míře než doposud. Na to je vhodný eleuterokok ostnitý. Z místních rostlin na podporu progesteronu třeba tinktura z kontryhel 50%, řebříček 20%, měsíček 20% a srdečník 10%, zároveň pomáhá zklidňovat. Dále je vhodný lněný a pupalkový olej, progesteronévá bylina drmek, lékořice lysá. A zase doplňovat vitamin E, může být i ve stravě, hořčík, vápník, zinek - třeba semena dýňová, slunečnicová, ořechy, mandle a nebo doplňky stravy. V pozdějším stádiu před vyhasnutím funkce vaječníků je vhodný ploštičník hroznatý - přírodní estriol - prevence rakoviny prsů a vaječníků a tlumí padání vlasů. Zvlhčuje sliznice, tedy podporuje vaginální lubrikaci a zároveň odvádí z těla vodu - proti otokům. Na návaly, neklid a výkyvy tlaku yzop, na návaly také šalvěj a jmelí. Na hormonální disbalanci kopyšník tmavý a jeřáb plod. Asi rok po poslední menstruaci je vhodné začít doplňovat i estrogenní byliny, jako červený jetel, jeřáb květ. Na trhu je i jeden komplexní produkt, je poměrně vysoce hodnocen i v recenzích, reklamu dělat nechci tak pokud máte zájem do SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
6.9.23 18:15

Děkuji za odpověď, můžete mi poslat i SZ o tom preparátu, i když na ten mám asi ještě tedy čas.
Doma mám i kapsle s drmkem, začnu s ním, já jsem z toho právě byla jelen…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
6.9.23 19:22

A ještě na doplnění, je mýtus, že některé orgány po přechodu už nejsou potřeba. Kůra vaječníků sice v tomto období atrofuje, ale dřeń dál produkuje hormony a to cca 30% estrogenu a 15% progesteronu oproti období okolo 30ti let. Tato produkce klesá 1-2% ročně. Dšloha jakožto jediný unikátní orgán produkuje hormony prostacykliny, které jsou nutné pro ochranu ženského těla před srdečními problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí