Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, netrap se
Dneska jsou prakti ke školy určité na vyšší úrovni než dříve. a není nikde napsáno ze dítko muže byt jednou úspěšné třeba v nějakém oboru. mám syna autisto mmj jiné nemoci a pravé Resim kde nastoupit po školce. budeme integrovat do běžné ZS s asistenci pokud nebude zvládat tak taky specku.taky se trapim moc se bojím jak to bude zvládat. jestli se mu děti nebudou smát ale chci mu dat tu šanci. zdravé děti ho velmi táhnou kupředu. držím palce
Chodila jsem půl roku na praxi do speciální školy, moc se mi tam líbilo. Dětí je ve třídě málo, mají pro sebe 2 pedagogy, kteří se jim můžou plně věnovat a děti vypadaly spokojeně. Učení se prokládalo různými hrami, myslím, že by se jí to mohlo líbit. Určitě udělá pokrok, v normální ZŠ by se evidentně jen trápila.. Jen jak už tu někdo psal, nevím, odkud jste, ale pozor při výběru školy, běže se do nich podívat a až pak vybírejte
@Bábrdl píše:
Nojo, jenže snížený intelekt bývá často důsledkem nějaké „diagnózy“.
Je úplně jedno na základě čeho má dítě snížený intelekt, na základní škole si dítě bude připadat jako na fakultě jaderné fyziky a s tím ani deset asistentů nic neudělá.
@Anonymní píše:
Dekuji za reakce, neni to nic prijemneho, ale jeji bio matka ji zanedbala a jeji vyspelost je na peti a pul leteho ditete, bohuzel, uz mela i odklad av zime mela osm let. v normalni skole se trapi, jinak je to hodna holka. nevim zdali osobni asistent se plati nebo by ho dostala bezplatne, ale nezni to spatne. holcina je dost citliva, tak mame obavy, aby ji zmena celkove nepoznamenala. tesila se ze az moje dcera nastoupi do skoly budou se tam potkavat, ačh jo je to zklamani, ale udelame vse aby byla skolou spokojena. s ditkem se pripravujeme, a vysvetlujeme ucivo, ale je to nezvladnutelne pro ni.
Je osobní asistent, ten se platí, ale ten je spíš pro děti s postižením, neměl by se s dítětem učit. Pak je pedagogický asitent, toho platí kraj, ale ten se jen tak nedává. Pokud PPP napsala prak. školu a ne asistenta, tak ho nikdo nezaplatí.
@hanka.br. píše:
Je úplně jedno na základě čeho má dítě snížený intelekt, na základní škole si dítě bude připadat jako na fakultě jaderné fyziky a s tím ani deset asistentů nic neudělá.
To přeci není pravda. Třeba vysokofunkční autisté s mírnou mentální retardací se běžně integrují (třeba IQ 65).
@Bábrdl Vzhledem k tomu, že má dítě posudek s PPP a má doporučení do praktické školy, tento případ to asi nebude.
Vůbec se toho neboj
Zkušenost mám jen jako učitelka. Rodiče se většinou hodně brání, ale všechny děti, které takhle od nás odešly do speciálky jsou moc spokojené. Konečně si totiž zažijí úspěch! Navíc dnes už to není tak, že by je tahle škola v budoucnu omezovala při hledání zaměstnání nebo učebních oborů.
Hodně štěstí v novém.
@levand píše:
Vůbec se toho nebojZkušenost mám jen jako učitelka. Rodiče se většinou hodně brání, ale všechny děti, které takhle od nás odešly do speciálky jsou moc spokojené. Konečně si totiž zažijí úspěch! Navíc dnes už to není tak, že by je tahle škola v budoucnu omezovala při hledání zaměstnání nebo učebních oborů.
Hodně štěstí v novém.
dekuji ![]()
@hanka.br. Viděla jsem pár dětí, co byly podle PPP naprosto nevzdělatelné v obyč škole, ale jakmile se dostaly pod křídla SPC, najednou to zázrakem šlo
Každopádně i přes zmatení termínů jistě chápeš, co jsem tím chtěla napsat. Prostě to, jestli jsou vyčerpané všechny možnosti nebo je to jen o tom, že se nikdo s jedním opožděním děckem nechce párat.
A co vám doporučil psycholog, kam asi vzhledem k situaci chodíte? Jestli máte nějakou diagnózu, spojte se s speciálně pedagogickým centrem a požádejte o konzultaci i tam. Třeba vám to pomůže si ujasnit, co a jak. Jak píše @levand, úroveň praktických škol je už hodně jinde a není to konečná ve vzdělání, jako byla kdysi zvláštní škola. Každopádně kdyby byl zakopaný pes v adaptaci, tak bych taky hodně váhala ![]()
S asistenty je to, jak píše @vokishka Až na to, že osobní asistent může vykonávat i některé pedagogické úkony, ale samo ne přímo vyučovat.
Ahoj
tak s tímhle zkušenost mám. Od kámošky malá přecházela v pulce druhé třídy. Ze začátku nic moc ale pak si zvykla a dnes je spokojená. Hlavně ho tam měli rádi učitelka z ní nedělá debila. Akorát zkus požádat, že by se učila to co na normální škole přes individuální plán. Oni tam maj 2 třídy, kde se učí teď to napíšu blbě to co kdysi ve zvláštní a pak to co v normální škole ale jedou pomalu to by mohlo třeba malé stačit. Dostává míň ukolů a navíc nevím jak u vás ale tam je asistent v každé třídě k ruce učitelům. Tak hodně štěstí určitě to není důvod se za to stydět
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.