Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s placením školkovného u předškoláka v soukr. školce? Kamarádka má kluka, který nemá odklad, v září půjde do školy a letos platí školkovné 350kč. Všude se uvádí, že předškoláci školkovné neplatí a u nich ano. Dokládá to tím, že školka si to odůvodňuje jako „dobrovolná částka“ a přitom je povinná. Je rozdíl v placení, pokud je školka městská či soukromá???
Nechápu dotaz, v soukromé školce platí normální částku stejně jako 2,3letí.. tam rozdíl není snad ne? Nebo aspoň v naší ne..
Ano, ve státních mateřských školách rodiče dítěte platí školné (cca 400 Kč měsíčně) a stravné (cca 500 Kč měsíčně), avšak vzdělávání v posledním ročníku mateřské školy zřizované obcí se poskytuje bezúplatně (podle odst. 2 § 123 školského zákona). To se týká pouze dětí, které v posledním ročníku mateřské školy dovrší šest let. Rodiče těchto dětí platí jen stravné. V soukromých mateřských školách se platí školné i stravné bez ohledu na věk dítěte. Sazba školného je podstatně vyšší než u státních mateřských škol a v různých zařízeních se značně liší (měsíčně 1–20 tisíc Kč).
citace ze stránek Portál
U nás ve státní školce předškoláci platí pouze jídlo. Řekla bych, že v soukromé školce platí všechny děti, nemají tam od státu dotace.
@MUFICE píše:
U nás ve státní školce předškoláci platí pouze jídlo. Řekla bych, že v soukromé školce platí všechny děti, nemají tam od státu dotace.
Pokud soukromá školka splní všechny podmínky tak i ona má nárok na dotace na dítě..
@PetaP Platí 350kč školkovné za předškolní docházku, kde jinde v městské by neplatila nic. JInak plné školkovné je ve školce kolem 500kč, takže to školkvné v soukr. školce je vedené jako „dobrovolné školné“ 350kč. Ptám se, jestli je rozdíl soukromá x městská, když zákon by měl platit všude stejně ne?
@Kyslíková píše:
Ano, ve státních mateřských školách rodiče dítěte platí školné (cca 400 Kč měsíčně) a stravné (cca 500 Kč měsíčně), avšak vzdělávání v posledním ročníku mateřské školy zřizované obcí se poskytuje bezúplatně (podle odst. 2 § 123 školského zákona). To se týká pouze dětí, které v posledním ročníku mateřské školy dovrší šest let. Rodiče těchto dětí platí jen stravné. V soukromých mateřských školách se platí školné i stravné bez ohledu na věk dítěte. Sazba školného je podstatně vyšší než u státních mateřských škol a v různých zařízeních se značně liší (měsíčně 1–20 tisíc Kč).citace ze stránek Portál
Aha, takže jasně formulováno, že soukr. školka má svá jiná pravidla..
@pannda já jsem asi natvrdlá.. ale v soukromé školce to neplatí přece.. to je blbost, tam jde hlavně o hlídání dítěte a tuhle službu ti nikdo zadarmo dělat nebude.. taky je to tam dost nepoměr, může tam být jedno 5leté dítko a 10 tříleťáků, takže o opravdovém předškolním vzdělávání nemůže být řeč.. jasně, děti se tam učí, ale není to zaměřené na děti, co nastupují hned do školy..
Soukromá školka je v první řadě hlídací zařízení, pro rodiče, kterým se děti nedostaly do MŠ. V jedné soukromé učím a SŠ nemá narozdíl od MŠ dotace od státu a funguje ze školkovného..
Třeba u mě ve SŠ je 3× týdně AJ, 1× týdně logopedie a 1× týdně joga pro děti, to vše v ceně školkovného. Takže to nejde, aby tam dítě chodilo zadarmo
@PetaP píše:
@pannda já jsem asi natvrdlá.. ale v soukromé školce to neplatí přece.. to je blbost, tam jde hlavně o hlídání dítěte a tuhle službu ti nikdo zadarmo dělat nebude.. taky je to tam dost nepoměr, může tam být jedno 5leté dítko a 10 tříleťáků, takže o opravdovém předškolním vzdělávání nemůže být řeč.. jasně, děti se tam učí, ale není to zaměřené na děti, co nastupují hned do školy..
Podle mě je to školka jako každá jiná, akorát že má majitele. Jsou tam 4 odd. a každé má děti sjednocené dle věku. Já jsem prostě myslela, že předškolní děti jsou osvobozené ze zákona v placení školného jako jinde. Ale už jsem zde četla výňatek,. že to tak není.,.Díky
@PetaP píše:
Soukromá školka je v první řadě hlídací zařízení, pro rodiče, kterým se děti nedostaly do MŠ. V jedné soukromé učím a SŠ nemá narozdíl od MŠ dotace od státu a funguje ze školkovného..
Třeba u mě ve SŠ je 3× týdně AJ, 1× týdně logopedie a 1× týdně joga pro děti, to vše v ceně školkovného. Takže to nejde, aby tam dítě chodilo zadarmo
Nebo pro ty rodiče, kteří chtějí, aby jejich děti mělo více bohatých aktivit, než ve většině státních školek.
@PetaP píše:
Aha, děkuji.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.