Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj Davmi
tak Edik byl neco podobneho, i kdyz mozna v mirnejsi podobe. Byl dost opatrny a aktivity s vetsim poctem deti se nechtel moc ucastnit. Kdyz na nej nekdo cizi promluvil, tak se pomalu rozbrecel..Co nam pomohlo, potom co zacal chodit do skoly..tady od 4 let. Zvat k nam domu jeho kamarady ze skoly na hrani, postupne chodil i on k nim a v soucasne dobe ma nekolik skolnich kamaradu, se kterymi se kamaradi i mimo skolu.
Chvalit i za male uspechy v chovani. jak dobre zvladnul nejakou situaci..treba narozeninovou oslavu u kamarada bez rodicu..nebo ze sam se zacal sam bavit s neznamymi detmi. Musim rict, ze se o hodne zlepsil a je daleko jistejsi, nez drive. Taky jsem si delala starosti, hlavne kluci to s takovouhle povahou maji tezke..i kdyz to casto jsou citlive a premyslive deti.
Napada mne, jestli chodi na nejaky sport? To si myslim u nas taky pomohlo. Oni, kdyz zjisti, ze jim neco jde a bavi je to, tak maji lepsi sebevedomi a tolik je vsechno nerozhazi. Ale hlavne chvalit, chvalit, chvalit i za male pokroky ![]()
Tak drzim palce, vim, ze to je obcas tezke. Ja se ho i bala chodit vodit do skoly, aby mi nezacal brecet a i to se uplne srovnalo..
Já mám taky citlivé dítě, budou mu 4 roky a zvracením to sice ještě nikdy nezkončilo, ale taky je to s ním hrůza. Rozbrečí se kvůli každé kravině, jen na něho zvýším hlas a dostane hysterák, celkově všechno mu vadí. Je hrozný pesimista, všechno hned vzdá a přistupuje ke všemu pasivně, místo aby se snažil a aspoň to zkusil. Nemá rád nové věci, když mu po zimě strávené v trikách s dlouhým rukávem chci obléct triko s krátkým, je to strašný problém. Nesnese nic u krku, pořád ho někde něco tlačí, každou chviličku ho něco bolí, kvůli nepatrné odřenince je schopen dva dny kulhat. Vadí mu koupání a sprchování, umývání vlasů je horor, prostě kdykoliv se umývá, řve jak tur. Venku mu vadí sluníčko, nebo když foukne vítr, to řve jak kdyby ho vraždili. Když jsme letos chodili sáňkovat a bobovat, tak ostatní děcka se smály a on furt kvůli něčemu bulel, napřed že je sníh moc studenej, pak že mu leze ucho, pak že ho tlačí šála, a běda když náhodou upadl! A furt mrčí, kdykoliv cokoliv chce, začne rovnou řvát, místo aby si o to v klidu řekl. Když ho ráno vypravujeme do školky, taky si navymýšlí co ho všechno bolí, jsem už z toho taky nešťastná, že mám doma takového citlivku. Je to těžké, taky nevím co s ním.
Ahoj, tak tady se dost mluvi o High sensitive children - vysoce citlivych detech..to je i diagnoza. Jak to popisujes s oblecenim a pocasim a bolesti, tak to docela sedi. Je to tak, ze na vsechny podnety reaguji vyrazneji, nez ostatni deti a maji kolikrat problem treba v rusne tride, protoze vsechno vnimaji daleko vic..zvuk, svetlo, hluk. Mozna by bylo dobre si o tom neco precist, urcite to neuskodi a muzou tam byt dobre tipy, hlavne co se tyka vychovy.
Ahoj Davmi, tak mne jen zajima jestli se to casem zlepsilo?
@neregistr. lexxie píše:
Ahoj Davmi, tak mne jen zajima jestli se to casem zlepsilo?
Nevím, zda se ještě dovolám odpovědi, ale přesto. Mohla bys mi doporučit nějaké články nebo knihy? Já už taky nevím co s tou naší cácorkou nevím rady ![]()
@vlastah Ahoj, nevim jestli to bylo na mne? Tema uz je dost stare. U nas se to podstatne zlepsilo, jeste pred rokem ho bolela hlava z hluku, nemel rad velke skupiny deti apod. Ted uz si na nic takoveho nestezuje. Studenou vodu ale nesnasi doted.
Stejne tak si vsima hned zmen a pozna jinou chut jidla apod.
Dale jsem se tomu nevenovala, neco jsem o tom precetla na internetu, ale knizku nemam. Mela jsem jednu v holandstine, ale uz si nevzpominam na titul. ![]()
Deti, kterym vadi teplo, zima, cedulky na tricku, myti vlasu apod. jsou asi opravdu precitlivele. Nasla jsem odkaz, ale nevim, necetla jsem..
http://www.informuji.cz/…itivni-deti/
@lexxie píše:
@vlastah Ahoj, nevim jestli to bylo na mne? Tema uz je dost stare. U nas se to podstatne zlepsilo, jeste pred rokem ho bolela hlava z hluku, nemel rad velke skupiny deti apod. Ted uz si na nic takoveho nestezuje. Studenou vodu ale nesnasi doted.Stejne tak si vsima hned zmen a pozna jinou chut jidla apod.
Dale jsem se tomu nevenovala, neco jsem o tom precetla na internetu, ale knizku nemam.
Deti, kterym vadi teplo, zima, cedulky na tricku, myti vlasu apod. jsou asi
opravdu precitlivele. Nasla jsem odkaz, ale nevim, necetla jsem..
http://www.informuji.cz/…itivni-deti/
Jj, bylo to na tebe
Jen jsi byla v diskuzi ještě jako neregistrovaná, tak jsem nevěděla, jestli se dovolám
Moje starší dcerka bude mít v květnu pět let a den strávený s ní je někdy pro mě už dost „na palici“. Pláče, když se jí něco jen sebemíň nedaří, pláče při sebemenší změně (teď nedávno třeba když jsem jí nedala do školky punčocháče), dokonce pláče i kvůli tomu, co se ještě ani nestalo a to protože si sama vymyslí nějaký „katastrofický scénář“, tak pláče kvůli tomu. O umývání vlasů ani nemluvím, i když to jsme aspoň trochu zmírnili používáním koupacího límce. Někdy si říkám, že je to prostě její povaha (sama jsem dost cíťa), ale někdy mě ty její plačky dokážou vytočit k nepříčetnosti a já si to pak samozřejmě vyčítám. Snažím se „kritickým“ okamžikům vyhýbat, ale pomalu zjišťuju, že to skoro ani nejde, scéna se kolikrát vyvrbí ze situace, kterou by člověk ani předvídat nemohl. Přitom ve školce je prý úplně jiná, nezapláče, je poslušná, hodná.
@vlastah Tak to moc neporadim, jestli je cita, tak bych ocekavala, ze ji budou vadit i zmeny apod. ve skolce. Syn nikdy ucitelkam nic nerekl, ale treba hluk mu vadil. Ted uz je to o necem jinem, ale v 5 letech taky nemel rad zmeny. Jak se dcera zapojuje do kolektivu?
Dřív, když ještě nechodila do školky, tak třeba na dětské hřiště nechtěla chodit, když tam byly nějaké děti, ve školce se to trochu zlepšilo, našla si jednu dvě stěžejní kamarádky. Není tedy rozhodně vůdcem smečky, spíš tak jako na okraji. Je ostýchavá, málo průbojná, ale trochu se to díky školce změnilo.
@vlastah Jj. oni se casem trochu otrkaji, ale myslim si, ze jim ta citlivost zustane. Syn ted ve skole nema problemy v kolektivu, sice taky neni vudci typ, ale zapojuje se v pohode. Ted ucitelka ale resi, ze mu vse dlouho trva, je takovy zasneny, moc se nesoustredi na to, co ma delat apod. Na druhou stranu ma docela dobre vysledky.
Šáruš jsi šikovná a toho manžela si umím představit..takové to zapření, udělat z něj chlapa ! ale pak sám vidí, že kluk je svůj a tím není o nic horší, prostě je takovej. jinak má jistě spoustu skvělých vlastností