Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chtěla bych se zeptat těch, co prodávali byt (nebo i koupili), v jakém stavu se předává novým majitelům?
Samozřejmě odvezeme vše, co tam nebudou chtít nechat. Počítám s tím, že zametu a setřu podlahy.
Ale jak moc jej uklidit? Myli jste někdo okna, drhli koupelnu, kuchyň?
My byt kupovali před rekonstrukcí, v hrozném stavu, tak nemám srovnání.
Nevím, co mají noví majitelé v plánu. Určitě si vymalují, ale zda budou dělat novou koupelnu, kuchyň? To vážně nevím.
Vraceli jsme městu a na bílo jsme přemalovali jen barevné stěny v dětském pokoji a zametli jsme tam až po konečném vystěhování, paní z realitky ho pak se mnou prošla v botech ![]()
Nájemnici když opouštěli nas byt, tak všude byla fakt špína, nestrene zbytky potravin v kuchyňské lince, mastné kachlicky u sporaku, špinavý sporak, špinavé wc
spousta věci zničených, páchnoucí koberec, špinavá pohovka. Jako fakt hnus, což rikam jakožto bordelar
ale špínu doma nemám
pan se omlouval, ze chtěl pozvat paní na uklid, ale nestihl, aby to trochu po nich pofackovala, ze myslel tak dvě tři hodinky by tam byla a cajk
my to fackovali tři dny a nejraději bychom profackovali jeho ![]()
Já když jsem se stěhovala do garsonky, bylo jen spinave wc, jinak všude ve skrinkach cisto, sprchac čistý, podlaha čistá. Předávala jsem také čisté, i tu toaletu
kuchyňské skříňky jsem po sobě vytrela, i když jsem tam moc nepořádku neměla, utirala jsem průběžně, co se vysypalo. Okno jsem ale nemyla. Dům jsme také dostali předán uklizeny a čistý, ale vymalovat jsme si museli. Takže abych to shrnula, standardem je předat vytreny prostor s čistou kuchyni a dalším případným zařízením. Okna umyta byt nemusí.
Příspěvek upraven 05.06.23 v 10:27
Já si právě říkám, zda stačí ten běžný „sobotní“ úklid - umyté WC a koupelna samozřejmě, setřené poličky v lince, umytá podlaha. Nábytku tam moc nezůstane.
Ale že by se mi chtělo dělat nějaký velký „vánoční“ úklid, když nevím, co mají s bytem dál v plánu? To zas ne.
Některé věci jsou samozřejmě roky používáním odřené, zašlé, ty ani nevyčistím…
@danik píše:
Chtěla bych se zeptat těch, co prodávali byt (nebo i koupili), v jakém stavu se předává novým majitelům?
Samozřejmě odvezeme vše, co tam nebudou chtít nechat. Počítám s tím, že zametu a setřu podlahy.
Ale jak moc jej uklidit? Myli jste někdo okna, drhli koupelnu, kuchyň?
My byt kupovali před rekonstrukcí, v hrozném stavu, tak nemám srovnání.
Nevím, co mají noví majitelé v plánu. Určitě si vymalují, ale zda budou dělat novou koupelnu, kuchyň? To vážně nevím.
Většinou se to uklízí už před prodejem. Čím lépe uklidíš a vymaluješ, tím dráž a rychleji prodáš. Kupujícímu se pak předává ve stavu, v jakém si byt prohlídnul. Pokud byla prohlídka v době, kdy se byt ještě používal, tak bych to moc neprožíval. Asi jak píšeš, vše odstěhovat, zamést atd.
@danik záleží jak kde a za jaké situace…
Slušný člověk takhle postupuje, ale je i spousta lidí, kteří to neřeší a tak jak žijou ve špíně nebo dluzích, tak nechají po sobě i byty… a nikdo s tím nic nezmůže.
@danik píše:
Já si právě říkám, zda stačí ten běžný „sobotní“ úklid - umyté WC a koupelna samozřejmě, setřené poličky v lince, umytá podlaha. Nábytku tam moc nezůstane.
Ale že by se mi chtělo dělat nějaký velký „vánoční“ úklid, když nevím, co mají s bytem dál v plánu? To zas ne.
Některé věci jsou samozřejmě roky používáním odřené, zašlé, ty ani nevyčistím…
Určitě stačí ![]()
My když jsme vraceli byt (pronájem), tak jsme vybílili a všechno vydrhli.
Pokud ma uz byt koupeny nebo pronajaty a videl ho, tak bych bezne uklidila. Stav videl.
Pokud bych ho chtela prodat nebo co nejlip pronajmout a zajemci by meli teprve chodit, nalestila bych i kliky u dveri ![]()
Jen hrubý úklid zamést a vytřít fleky. Každý normální člověk si to stejně ihned vše vydrhne, takže nač to dělat dvakrát.
Prejimali jsme byt naprosto uklizeny, vymalovany s umytymi okny, jinak bych to ani necekala. To same, kdyz jsme predavali jiny byt my. Myslela jsem, ze to je samozrejmost.
@danik píše:
Není nad čím mudrovat. Prostě byt předáte v tom stavu, v jakém byl při prohlídce bytu nabyvatelem (kupujícím).
Jinak by tomu bylo pouze v případě, kdy nabyvatel si v kupní smlouvě vymínil, že nemovitost má mít určité vlastnosti.
Mamka přebírala byt naklizený, my měli v koupelně a kuchyni vrstvy prachu, olepkané police ve spíži… Jako stejně bych si všechno umývala i sama, ale líp by se mi stěhovalo do pocitově čistého bytu.
My když se stěhovali z podnájmu, tak jsme koupelnu a kuchyň umývali. Chtěla jsem, aby byl ten byt uklizený tak, že bych měla dobrý pocit, kdybych se do něj stěhovala já.
Povinnost to asi není, ale slušnost určitě. My když dávali byt do nájmu, tak jsme opravdu dělali hodně poctivý úklid, kuchyňské skříňky zevnitř, vydrbat digestoř, troubu, pavučiny, lustry, okna, otřít nábytek i zvenku a tak..