Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, zajímalo by mne, co dělá paní učitelka ve vaší školce, když tam dítě ráno dáváte do třídy a pak si pro něj jdete. Ptám se proto, že jedna naše paní učitelka sedí za stolem, který je vcelku vzdálen ode dveří, odpoledne to samé. Přijde mi to prostě divné, ale možná to je normální. Mně by přišlo nějak tak minimálně lépe vypadající, kdyby se paní učitelka pohybovala mezi dětma a pro nově příchozí si třeba přišla ke dveřím. Podotýkám, že i řvoucí dítě rodič se vzutými boty odvede ke stolu k paní učitelce a ta si ho tam tedy přebere a zabaví ho. Díky za názory
Jedná taky často sedi za stolem, druhá si vždy dítě převezme u dveří a odpoledne ho zase předá u dveří rodičům. Tohle je ale nová uc.po škole, proto je asi tak pečlivá
Ta s delší praxí to ma jako vaše uč.
Nekdy sedi u stolu a spisuje, vetsinou ale sedi mezi detma a neco delaji.
Tak mi máme skolku na zvonek - jinak se do ní nedostanem, takže když dítě dávám - vyzvedávám, musím zazvonit, tím upozorním učitelku aby mi otevřela a je připravena převzít dítě..ráno pouštím do třídy samotné ( učitelka má však stůl naproti dveřím ), odpoledne právě jak zazvoním a řeknu jméno, tak už mám dítě než dojdu ke třídě připravené u dveří.
U nás byla učitelka mezi dětmi. Syna jsem přivedla, dala mu boty, svlékla bundu a pak si pro něj přišla a podaly jsme si ruce. Při odchodu jsem mu vzala věci, rozloučila se a podala učitelce ruku. Podáním ruky se u nás ve školce dávalo najevo, že dítě opouštím, nebo naopak ho odvádím abychom si ujasnily kdo má za dítě od toho okamžiku odpovědnost
Příspěvek upraven 21.04.16 v 13:16
Hodný děti se jen strčí dovnitř, ty brečící přijde vyzvednout ke dveřím ![]()
Mám dítě ve školce druhým rokem a sedět učitelky u učitelského stolu jsem ještě neviděla. Bud se pohybují někde po hrací ploše, nebo sedí u dětských stolků a něco dělají s dětmi. Ke dveřím si pro dítě nechodí. Odpoledne v zimě to samé, na jaře a na podzim jsou venku na zahradě a dítě si vyzvedávám tam.
U nás sem učitelku za stolem asi ještě ani neviděla. Ale děti si u dveří přebírají jen když chtějí mluvit s námi rodiči ![]()
Jinak sedí s dětmi u stolečku a něco jim vysvětlují, nebo s nimi pobíhají po koberci,… jen kouknou přes třídu ke dveřím, pozdravíme se a dítko si samo vběhne do třídy a zapojí se.
Těžko říct, vidíš, co za tím stolem dělá? Možná dělá nějakou přípravu na druhý den… ![]()
@elot píše:
Hodný děti se jen strčí dovnitř, ty brečící přijde vyzvednout ke dveřím
Takhle jsme to měli půl roku my. ![]()
My měli školku na „bzučák“. Zazvonila jsem na odd.,ozvalo se „prosím“,pozdravila jsem, řekla jsem svoje jméno a pro koho si jdu, učitelka „zabzučela“ a u dveří mě už čekalo moje dítě. U dveří z herny né u dveří vstupních. Paní učitelky..,my jich měli víc ve třídě, byly mezi dětmi. Pokud jsem něco potřebovala, šla jsem se zeptat do třídy. Nevidím problém v ničem.
Ráno jen ve dveřích pozdravím a malý jde dál sám, paní učitelka se většinou pohybuje mezi dětma. Při vyzvedávání si dítě podá ruku s paní učitelkou.
Při přebírání dětí dovnitř-zabzučela jsem, bylo mi otevřeno, dítě se převléklo, otevřelo si dveře, dalo pusu a šlo do třídy. Já max. nakoukla, pozdravila a šla. Jedna ze tříd byla přímo naproti dveřím, takže jsem vždy byla viděna pí učitelkou jak já, tak i ona, která s nimi většinou seděla na zemi. U těch nejmladších jsem děti vodila do třídy já. Moje děti se do školky těšili, čili já přímo neznám rvaní dětí z náručí rodičů. Obě moje děti chodili nejdřív „na zvykačku“ do školky, kde se seznámili jak s dětmi, tak učitelkami a ten přechod, samotný, byl pak..prostě mezi známé tváře. Krom jiného, jestli si pamatuji, tak ve třídách ani žádný velký stůl paní učitelky neměli.
Příspěvek upraven 21.04.16 v 13:29
@Mar__tanka1983 píše:
U nás sem učitelku za stolem asi ještě ani neviděla. Ale děti si u dveří přebírají jen když chtějí mluvit s námi rodiči
Jinak sedí s dětmi u stolečku a něco jim vysvětlují, nebo s nimi pobíhají po koberci,… jen kouknou přes třídu ke dveřím, pozdravíme se a dítko si samo vběhne do třídy a zapojí se.Těžko říct, vidíš, co za tím stolem dělá? Možná dělá nějakou přípravu na druhý den…
Příprava na druhý den je chválihodná, ale ne v době, kdy se má věnovat dětem…
U nás jsem učitelku u stolu ještě neviděla. Oni tam ani žádný učitelský stál nemají. Vždy mi otevře dveře a dítě dovede nebo na něj zavolá a já mám vždy příležitost s ní krátce probrat den ve školce nebo cokoliv provozního.
Píše docházku a povídá si s pomocnou kuchařkou. Pokud jí chci něco sdělit, tak to na ní křičím přes celou třídu, popř. si vyzuji boty a vydám se k ní, neb mi je krajně nepříjemné na ní něco volat…a to už se tedy taky zvedne a jde mi naproti. Není pro mě úplně nutné, aby si pro dítě šla až ke dveřím, ale minimálně by mohla být mezi dětma a jít dítěti jakoby „naproti“. My měli právě minulý týden jinou učitelku z jiného oddělení a ta byla mezi dětma…tak to mě taky nějak utvrdilo, že to, co máme my, nemusí tak vždy být…tak proto se ptám, co je výjimka:-)…díky za příspěvky…
Otevřu dveře, očima najdu učitelku (někdy je mezi dětmi, občas u stolu a sleduje je), dcera k ní dojde, osobně se přivítají, já na učitelku mrknu, jako že vše OK a víme o sobě, občas i prohodíme pár slov, dcera mi dá pusu a odcházím. Odpo jsem ji u stolu ještě neviděla, hodně často přebírám dceru na zahradě, takže opět - pozdravím učitelku, dcera se s ní osobně rozloučí a jdeme.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.