Předběžné opatření na prázdniny

Anonymní
21.6.17 09:24

Předběžné opatření na prázdniny

Ahoj, má někdo zkušenost s předběžným opatřením na prázdniny? Je k tomu také stání u soudu nebo soud rozhodně „sám“?Jakou má na to soud lhůtu? Jakékoliv zkušenosti uvítám.

děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
21.6.17 09:25

Předběžné opatření na co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44357
21.6.17 09:56

Pokud je důvod k předběžnému opatření tak soud rozhodne podle svého uvážení, bez ohledu na to, jestli jsou prázdniny nebo ne.
Pokud chceš jinou úpravu styku během prázdnin, tak to se řeší při klasickém soudním řízení, v rámci svěření dětí do péče.
Pokud nechceš, aby děti jely s otcem např. na dovolenou, tak to nepovolí jen v případě, že by se jednalo o dlouhodobou dovolenou v nějaké nebezpečné zemi.

Co se týče předběžného opatření, soud rozhoduje sám v horizontu 24 až 48 hodin. Ale to nebude v případě, že by otec chtěl vzít děti někam na deset dní na dovolenou a Ty s tím nesouhlasíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.17 10:04

Jé děkuji, dítě zatím není nikomu svěřeno do péče, soud se vleče skoro rok a já bych alespoň na prázdniny chctěla mít nějaký prokazatelný „papír“ - i soudkyně to navrhla.
Navrhuji pouze data kdy mají být děti s kým - to by tedy mohl soud rozhodnout sám a rychle?

• Citovat
  • Upravit
44357
21.6.17 10:12

A proč se to vleče skoro rok? Vy máte spory? České soudnictví je sice liknavé, čekací doba tři až čtyři měsíce, ale ohledně dětí, pokud nejsou spory, pochyby a podkopávání, že se musí vypracovat znalecké posudky, je potom vše vyřešeno velmi rychle, horší to bývá s majetkem.

Myslím, že k tomuto předběžné opatření neslouží, využívá se v případech, kdy by dítě mohlo být ve vážném ohrožení nebo by mohl být stávající situací ohrožen jeho vývoj. V tomto případě by bylo dobré, kdybyste se písemně dohodli sami. Pokud soudkyně chtěla mít nějaký prokazatelný papír, měla vydat verdikt sama, není jen konečný rozsudek, ale i ujednání nebo usnesení od soudu, to může být vydáno dřív než ten rozsudek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81532
21.6.17 10:14
@Jana206 píše:
A proč se to vleče skoro rok? Vy máte spory? České soudnictví je sice liknavé, čekací doba tři až čtyři měsíce, ale ohledně dětí, pokud nejsou spory, pochyby a podkopávání, že se musí vypracovat znalecké posudky, je potom vše vyřešeno velmi rychle, horší to bývá s majetkem.Myslím, že k tomuto předběžné opatření neslouží, využívá se v případech, kdy by dítě mohlo být ve vážném ohrožení nebo by mohl být stávající situací ohrožen jeho vývoj. V tomto případě by bylo dobré, kdybyste se písemně dohodli sami. Pokud soudkyně chtěla mít nějaký prokazatelný papír, měla vydat verdikt sama, není jen konečný rozsudek, ale i ujednání nebo usnesení od soudu, to může být vydáno dřív než ten rozsudek.

tak pokud chtěj předběžko na prázdniny, tak se asi dohodnout nedokážou.

Nicméně ale taky myslim, že pokud nebylo třeba předběžko na běžnou úpravu, tak ani na prázdniny nic vydávat nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
21.6.17 10:20

Je to bez stání, soud má na rozhodnutí 7 dní. Rozhodne tak, že to buď zamítne, nebo vyhoví návrhu, nebo ho upraví.

Zajděte na ospod a zkuste se nějak dohodnout tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44357
21.6.17 10:22

@Lama Lama Já si taky myslím, že v tom něco bude. Navíc svěření do péče se většinou nevleče rok, pokud nejsou potíže, vyřeší se to během jednoho stání.
Předběžko je podle mě situace dost vyjímečná, teď nedávno byl v mém okolí případ, kdy ho soud zamítl, i když by dítě teoreticky ohroženo být mohlo(ne na životě, ale co se týče jeho dosavadního života a zvyků, přestěhovali ho na druhý konec republiky, těsně před uzavíráním klasifikace ze dne na den změnili školu a kroužky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.6.17 10:33

Ni nicméně podat ho můžeš, za to jaksi nic nedáš, je to zadarmo, a jediné, co se může stát, že to soud zamítne a nevydá, to je ale totéž, jako když to nepodáš. Když to podáš, je minimální, ale stále šance, že ho vydá.
A pokud se stání táhne rok a nejste schopni se domluvit, tak to předběžko nespecifikuj jen na prázdniny, ale na celou úpravu styku do řádného soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.17 10:37

@terinka4444 zadarmo to až tak není - poslala jsem to právničce:-) už jsem chtěla podat i na „normální“ dny, ale právnička to nedoporučila, ale ty prázdniny ano - soudy to prý dělají bez problémů…tak jsem zvědavá

• Citovat
  • Upravit
69235
21.6.17 12:01
@Anonymní píše:
@terinka4444 zadarmo to až tak není - poslala jsem to právničce:-) už jsem chtěla podat i na „normální“ dny, ale právnička to nedoporučila, ale ty prázdniny ano - soudy to prý dělají bez problémů…tak jsem zvědavá

noono sis to mohla napsat a podat sama, pak by to bylo zadarmo, je jasné, že přes právníka to zadarmo není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
21.6.17 12:11
@Anonymní píše:

By mne zajímaly důvody, které tam budete uvádět ;)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
22.6.17 08:37

Podat lze, rozhoduje se do 7 dnů od podání, vykonatelné je to doručením povinnému. zhruba ve třetině případů soudy vyhovují. Ideálně, pokud to bude fifty fifty pro oba rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.17 08:45

Ahoj, koukám do průběhu řízení a je tam :
Druh rozhodnutí : Usnesení
Datum vypravení : 26.06.2017
to znaemná že soud rozhodl - to je schválil můj návrh a snad dnes bych ho měla dostat?

• Citovat
  • Upravit
5508
27.6.17 09:38
@Anonymní píše:
Ahoj, koukám do průběhu řízení a je tam :
Druh rozhodnutí : Usnesení
Datum vypravení : 26.06.2017
to znaemná že soud rozhodl - to je schválil můj návrh a snad dnes bych ho měla dostat?

Může to znamenat leccos, usnesením se návrh může i zamítnout, vyhovět nebo nařídit něco úplně jiného. Pokud zavoláš na soud, možná ti řeknou více, nebo dokonce i přečtou výrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna