Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zdravím, vím podobných témat je tu dost, ale nějak nemůžu najít to co potřebuji. Zhroutil se mi vztah s přítelem. Neustále hádky, kvůli prioritám apod. máme společný účet, peněz máme dohromady dost, ale stejně týden dva po výplatě a mateřské není skoro nic. Finance spravuje přítel, mě k tomu nechce pustit. Tajy mám podezření, že si našel milenku. To je ve zkratce k tomu proč s ním chci skončit. Jenže je tu velký problém. Máme spolu dceru (7 měsíců) a neměla bych s ní v podstatě kam jít. Mateřskou mám na 2roky takže měsíční příjem mám zaokrouhleně 9 000kč. Našetřeno nemám nic. Neměla jsem z čeho. Nevím kam by jsme odešli… Ani jak by jsme to finančně zvládli. A taky mi pořád vyhrožuje, že pokud odejdu tak mi malou sebere… Strašně. se toho bojím, nedokázala bych mu jí nechat. Neumí se o ní postarat a když vím jal se. choval ke mě nechci aby něco takového zažila… Je tu nějaká maminka která je na tom podobně? Nebo byla? Jak to zvladate?
Rodice, azylovy dum, to jsou varianty. Ale pokud je male 7mesicu, navrhovala bych spis nejakou poradnu pro vas dva. Po narozeni maleho jsme doma meli take kongo. Je to nova zkusenost pro vas oba, oba mate novou roli, vse je jine. Zodpovednost, volny cas, sexualni zivot..vse. Nehazela bych flintu do zita a snazila se zachranit mladou rodinu. Jiste chcete pro malou to nejlepsi! a k tomu patri i tata. Pokud to neni nasilnik, alkoholik, fetak apodobne, coz by nemel, kdyz jste si snim poridila dite, tak bojujte za vas vztah! Nas ted ceka v lete druhatko a take ocekavam divoky podzim!!! Ale to k tomu patri.
@Freyas Neboj se, všechno zvládnete s malou! Na nás se synem (9m) #se vykašlal manžel, teď se rozvádíme. Nedal mi teď ani korunu - mám hypotéku 12 a příjmy 9. Bohužel se na hypotéku neprispiva, pouze na nájem (Příspěvek na bydlení na ÚP). Takže jsem ještě víc v rejži.. Když půjdeš do nájmu, zvládnete to. A malou ti nemůže sebrat! Pokud teda nebereš drogy či tak podobně
Na mě to zkoušel taky…Nemá k ničemu právo, oni jen vyhrožujou a myslí si, že na nich jsme závislí…Musí ti pak dávat alimenty, všechno pak jedině přes právníka. Já jsem právě v teto fázi…
@Anonymní píše:
@Freyas Neboj se, všechno zvládnete s malou! Na nás se synem (9m) #se vykašlal manžel, teď se rozvádíme. Nedal mi teď ani korunu - mám hypotéku 12 a příjmy 9. Bohužel se na hypotéku neprispiva, pouze na nájem (Příspěvek na bydlení na ÚP). Takže jsem ještě víc v rejži.. Když půjdeš do nájmu, zvládnete to. A malou ti nemůže sebrat! Pokud teda nebereš drogy či tak podobněNa mě to zkoušel taky…Nemá k ničemu právo, oni jen vyhrožujou a myslí si, že na nich jsme závislí…Musí ti pak dávat alimenty, všechno pak jedině přes právníka. Já jsem právě v teto fázi…
Zahlidla jsem tě teď v diskusi.. odpovím ti sem. Snad nevadí. Nešlo by to udelat tak, ze byt i hypo prepises na rodiče a oni ti byt pronajmou?
@NapoleonovaDesire Bohužel, náš vztah už se nejspíš zachránit nedá… Přítel spravuje finance takovým stylem, že chvíli po výplatě nic není. Já si nemůžu nic koupit. Pohádali jsme se i kvuli tomu že jsem malé chtěla koupit větší lavičku. Kam se peníze ztrácí se nedozvím ani po dobrém ani po zlém. Zkoušela jsem snad všechno, alr nic nezabralo. Do poradny nechce, prý není blázen. I když jsem mu já i několik dalších lidí vysvětlovala že to s tím nesouvisí. Když se pořhadame, vyhazuje me z bytu. Nebo vyhrožuje že i s mvalou uteče a já už jí nikdy neuvidím apod. Takže už nějak nemám sílu ani chuť se dál snažit, když on nemá zájem… Dlouho jsem se pokoušela alespoň kvůli malé udržet rodinu pohromadě, ale všechno selhalo…
Bohužel k rodičům nemůžu. Otec nemá zájem mě vidět, natož pomáhat. A maminka žije se svým bratrem a jeho přítelkyni v malém bytě. Azilovy dům už jsem zvažovala, ale ten u nás je jen na rok. Takže nevím co potom.
@Anonymní píše:
@Freyas Neboj se, všechno zvládnete s malou! Na nás se synem (9m) #se vykašlal manžel, teď se rozvádíme. Nedal mi teď ani korunu - mám hypotéku 12 a příjmy 9. Bohužel se na hypotéku neprispiva, pouze na nájem (Příspěvek na bydlení na ÚP). Takže jsem ještě víc v rejži.. Když půjdeš do nájmu, zvládnete to. A malou ti nemůže sebrat! Pokud teda nebereš drogy či tak podobněNa mě to zkoušel taky…Nemá k ničemu právo, oni jen vyhrožujou a myslí si, že na nich jsme závislí…Musí ti pak dávat alimenty, všechno pak jedině přes právníka. Já jsem právě v teto fázi…
Spíš teď řeším kam tak narychlo odejít… a na kauci k bytu bych určitě neměla. Nemám našetřeno ani. korunu…
@Moniňoň Děkuji za info. Jsem raději anonym, kdyby náhodou… Taky jsem právě o tom, jak píšeš, přemýšlela. Bude to asi ta jediná možnost. Hlavně nepřijít o střechu nad hlavou. Jen je to nefér - ten, kdo se chce postavit na vlastní nohy, nemá právo ani na korunu. Hrozný… ![]()
@Freyas píše:
@NapoleonovaDesire Bohužel, náš vztah už se nejspíš zachránit nedá… Přítel spravuje finance takovým stylem, že chvíli po výplatě nic není. Já si nemůžu nic koupit. Pohádali jsme se i kvuli tomu že jsem malé chtěla koupit větší lavičku. Kam se peníze ztrácí se nedozvím ani po dobrém ani po zlém. Zkoušela jsem snad všechno, alr nic nezabralo. Do poradny nechce, prý není blázen. I když jsem mu já i několik dalších lidí vysvětlovala že to s tím nesouvisí. Když se pořhadame, vyhazuje me z bytu. Nebo vyhrožuje že i s mvalou uteče a já už jí nikdy neuvidím apod. Takže už nějak nemám sílu ani chuť se dál snažit, když on nemá zájem… Dlouho jsem se pokoušela alespoň kvůli malé udržet rodinu pohromadě, ale všechno selhalo…
Bohužel k rodičům nemůžu. Otec nemá zájem mě vidět, natož pomáhat. A maminka žije se svým bratrem a jeho přítelkyni v malém bytě. Azilovy dům už jsem zvažovala, ale ten u nás je jen na rok. Takže nevím co potom.
Založ si svůj účet, nech si na něj posílat svoje peníze a odejdi do azylového domu. Ti, co ten dům řídí, ti pomohou s dalšími věcmi. Tak malé dítě mu do péče nikdo nedá zvlášť, když se o něj neumí postarat. Jen vyhrožuje, jako každý druhý. Tvůj partner je nedospělý a ty asi na tom nebudeš o moc lépe. Dokud nedospějete oba, ani poradna vám nepomůže.
@Freyas Tak jak píše tady @Kobliha51 - založ si účet (Poštovní účet je teď zadarmo pro maminky na MD),nech si tam zasilat peníze. Jdi do azilaku a našetři na kauci. Pak po roce (což je dost dlouhá doba),uvidíš. Třeba si i někoho najdeš. Navíc budeš dostávat alimenty. Hlavně se drž a nedej se! ![]()
@Freyas píše:
zeptam se polopaticky, ty nemas pristup na konto, aby ses podivala, kam se ty penize ztraci?
Ja spis nez milenku z toho citim zatajene dluhy. Obstarej si pristup na konto a budes hned chytrejsi. Pokud je konto jeho a pristup nedostanes, odklon rodicak na SVOJE konto. Paklize on ten rodicak potrebuje na haseni nejakeho dluhu, obratem se dozvis, kam ty penize proudi.
Já mám za to že matkám samoživitelkám na RD náklady na bydlení proplácí sociálka. Jedné známé se dokonce nedávno rozbila pračka a soc jí zaplatila novou. Ale asi to bude hodně papírování všechno to vyřídit. Řecma o tom že by mi chlap vzal dítě bych se ale vůbec zastrašit nenechala. Bude to chtít asi hodně síly, ale pokud víš že druhá strana nemá zájem o nápravu vztahu, tak od něj asi radši odejdi. Držím palce ať vše dobře dopadne ![]()
@warita Konto je moje, ale nechce mi k němu vrátit platební kartu. Už nemám sílu se s ním dál hádat.
@Rashaa Moc děkuji. Zkusím se zeptat na soc. Díky za podporu
@Freyas píše:
@warita Konto je moje, ale nechce mi k němu vrátit platební kartu. Už nemám sílu se s ním dál hádat.
@Rashaa Moc děkuji. Zkusím se zeptat na soc. Díky za podporu
No dobre, ale podivej se prece do online bankovnictvi, ne? Ostatne, on ji ma nekde tajne schovanou? Kdyz chlap usne, vezmu penezenku, vytahnu kartu a podivam se.
Ostatne, pokud to je tvoje konto, tak je to trestny cin, pokud ti nechce vratit kartu.
Dalsi moznost je jit do banky, polozit obcanku na pult a rict, ze chces vypis z uctu.
Dalsi moznost opet banka: nechej zablokovat kartu a pozadej o novou.
Nechapu, ze jsi to doted neresila.
@warita řešila, ale ty hadky potom… Kartujsrm vzala, vzal si jí zpatky, většinou už bylo po penězích. Kdybych zablokovala kartu, je schopny mě o půlnoci vyhodit z bytu a s malou odjet…Jednou už to skoro udělá. Musela jsem vsechnou vzít na sebe a omlouvat se a prosit… Malou jsem ještě kojila a on by ji nechal o hladu, jen aby měl pravdu…
@Freyas Nemáš třeba někoho u koho bys třeba dočasně mohla být než si vyřídíš nějaký ten podnájem?