Předčasně uzavřená fontanela

14046
16.1.12 14:56

Předčasně uzavřená fontanela

ahoj
náš nejmladší má uzavřenou fontanelu, před týdnem mudr konstatoval, že jí už nemá. Jelikož dvojčatům se ztratila až v 18m, tak nevím, co z toho plyne? Kdy se vlastně normálně ztrácí?

kuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19200
16.1.12 15:01

Doktorka říkala, že má čas do roka a půl.. ale kdy je ta spodní hranice to nevím, ale někde jsem četla (čas.Maminka?), že když se zavře brzy, je to taky špatně pro vývoj mozku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
16.1.12 15:05

našla jsem: Čas uzávěru velké fontanely se uvádí od 4 měsíců (3% dětí) do 21 měsíců (96% dětí). Medián pro čas uzavření velké fontanely je 14 měsíců. V jednom roce života má uzavřenou fontanelu cca 40 % dětí a ve dvou letech cca 95 %. Jedno procento zdravých dětí má velkou fontanelu zaniklou již ve třech měsících. Čas zániku ani velikost velké fontanely se podle většiny studií u chlapců a dívek neliší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
16.1.12 15:10

Ahojky,

syn ju mal uzavretu uz ako 4 mes. boli sme na RTG, uzavriet sa moze, dolezite je aby boli dostatocne siroke lebečné švy aby sa mohla hlavka rozrastat. Bolo to ok. Tvoj najmladsi ma cca 10 mes, co si myslim ze je v pohode. (inak je narodeny v rovnaky den ako ja :kytka: :kytka: )
Dcere sa uzavrela fontanela neskoro, az okolo 20mes až 2 rokov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.1.12 15:11

Hanička ji má jenom 2×2 cm a když jsem se tomu divila, tak dr. tvrdila, že je to lepší :nevim: (Samík měl 3×4 cm, což mi přijde velký rozdíl, v 18 m už má psané srostlá, v roce měl ještě 1×1 cm)

Takže sice nevím, jak je to „správně“, ale mám tuhle informaci :think: :nevim: :lol: V 10 měsících mi přijde, že by to už nemuselo vadit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
16.1.12 15:13

V 10 měsících je to už v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
16.1.12 15:15

no doktor nic k tomu nerekl a ja jak jsem tam obsluhovala jeste dva zmetky, tak jsem se nezeptala, snazime se tam nezdrzovat, ale nez to vsechno clovek zmeri,zvazi oblekne a utesi po ockovani, je to pakarna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
margi001
16.1.12 15:16

Tak náš malý měl uzavřenou fontanelu již v půl roce. Při ultrazvukovém vyšetření doktoři zjistili, že postranní švy na lebce srostlé nejsou, takže hlavička může růst tak, jak má. Kdyby byly i švy srostlé, musel by na operaci, kde by lebeční švy doktoři uvolnili.
teď je malému 14 měsíců a pravidelně chodíme na kontroly, zda hlavička roste. Roste…

• Citovat
  • Upravit
19200
16.1.12 15:20
Angua píše:
Hanička ji má jenom 2×2 cm a když jsem se tomu divila, tak dr. tvrdila, že je to lepší :nevim: (Samík měl 3×4 cm, což mi přijde velký rozdíl, v 18 m už má psané srostlá, v roce měl ještě 1×1 cm)Takže sice nevím, jak je to „správně“, ale mám tuhle informaci :think: :nevim: :lol: V 10 měsících mi přijde, že by to už nemuselo vadit…

koukala jsem do očkováku a v 6.týdnu měl dominik taky 2×2, ale po narození nevím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
16.1.12 15:23

Fontanela se má uzavírat v 18ti měsících, samozřejemě + -. Pokud se uzavírá dřív, musí! to sledovat pediatr, případně neurolog, protože mozek nemusí mít dostatek prostoru pro růst. Musí se sledovat růst lebky, psychický vývoj a svalové křeče a napětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
16.1.12 15:49

Moje desetiletá dcera jí měla uzavřenou v sedmi měsících a je v pohodě a dokonce nás nikdo nikde nesledoval. V deseti měsících je to už v pohodě a nic nehrozí. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1517
16.1.12 15:51

Naš malý ji měl uzavřenou v 6ti měsících.Doktorka mě tenkrát docela dost vystrašila :pocitac: .Museli jsme jít za neurologem.Důležité bylo,že lebeční švy srostlé nejsou a hlavička tak může růst dál.Pak jsme byli ještě jednou na prohlídce a zase vše v pořádku :hug: Teď kontroluje růst hlavičky pediatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.1.12 15:59
PetaP píše:
Angua píše:
Hanička ji má jenom 2×2 cm a když jsem se tomu divila, tak dr. tvrdila, že je to lepší :nevim: (Samík měl 3×4 cm, což mi přijde velký rozdíl, v 18 m už má psané srostlá, v roce měl ještě 1×1 cm)Takže sice nevím, jak je to „správně“, ale mám tuhle informaci :think: :nevim: :lol: V 10 měsících mi přijde, že by to už nemuselo vadit…
koukala jsem do očkováku a v 6.týdnu měl dominik taky 2×2, ale po narození nevím..

A teď to má jak? Z prvního příspěvku chápu, že ji ještě srostlou nemá, i když ji měl takovou menší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
16.1.12 16:00

tak super, hlava mu stale roste, radsi to budu merit i doma a casteji nez jen u mudr, diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
16.1.12 16:34
Angua píše:

Uááá, Angua už porodila. Sem si nevšimla, až dnes… :oops: GRATULACE VELIKÁ! :kytka: (omlouvám se za OT)

Náš má v 7m fontanelu asi 1×1cm, doktorka nic neříkala, že by se mu zavírala nějak rychle… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí