Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj
náš nejmladší má uzavřenou fontanelu, před týdnem mudr konstatoval, že jí už nemá. Jelikož dvojčatům se ztratila až v 18m, tak nevím, co z toho plyne? Kdy se vlastně normálně ztrácí?
kuju
Doktorka říkala, že má čas do roka a půl.. ale kdy je ta spodní hranice to nevím, ale někde jsem četla (čas.Maminka?), že když se zavře brzy, je to taky špatně pro vývoj mozku..
našla jsem: Čas uzávěru velké fontanely se uvádí od 4 měsíců (3% dětí) do 21 měsíců (96% dětí). Medián pro čas uzavření velké fontanely je 14 měsíců. V jednom roce života má uzavřenou fontanelu cca 40 % dětí a ve dvou letech cca 95 %. Jedno procento zdravých dětí má velkou fontanelu zaniklou již ve třech měsících. Čas zániku ani velikost velké fontanely se podle většiny studií u chlapců a dívek neliší.
Ahojky,
syn ju mal uzavretu uz ako 4 mes. boli sme na RTG, uzavriet sa moze, dolezite je aby boli dostatocne siroke lebečné švy aby sa mohla hlavka rozrastat. Bolo to ok. Tvoj najmladsi ma cca 10 mes, co si myslim ze je v pohode. (inak je narodeny v rovnaky den ako ja
)
Dcere sa uzavrela fontanela neskoro, az okolo 20mes až 2 rokov.
Hanička ji má jenom 2×2 cm a když jsem se tomu divila, tak dr. tvrdila, že je to lepší
(Samík měl 3×4 cm, což mi přijde velký rozdíl, v 18 m už má psané srostlá, v roce měl ještě 1×1 cm)
Takže sice nevím, jak je to „správně“, ale mám tuhle informaci
V 10 měsících mi přijde, že by to už nemuselo vadit…
no doktor nic k tomu nerekl a ja jak jsem tam obsluhovala jeste dva zmetky, tak jsem se nezeptala, snazime se tam nezdrzovat, ale nez to vsechno clovek zmeri,zvazi oblekne a utesi po ockovani, je to pakarna
Tak náš malý měl uzavřenou fontanelu již v půl roce. Při ultrazvukovém vyšetření doktoři zjistili, že postranní švy na lebce srostlé nejsou, takže hlavička může růst tak, jak má. Kdyby byly i švy srostlé, musel by na operaci, kde by lebeční švy doktoři uvolnili.
teď je malému 14 měsíců a pravidelně chodíme na kontroly, zda hlavička roste. Roste…
Angua píše:
Hanička ji má jenom 2×2 cm a když jsem se tomu divila, tak dr. tvrdila, že je to lepší(Samík měl 3×4 cm, což mi přijde velký rozdíl, v 18 m už má psané srostlá, v roce měl ještě 1×1 cm)Takže sice nevím, jak je to „správně“, ale mám tuhle informaci
![]()
![]()
koukala jsem do očkováku a v 6.týdnu měl dominik taky 2×2, ale po narození nevím..
Fontanela se má uzavírat v 18ti měsících, samozřejemě + -. Pokud se uzavírá dřív, musí! to sledovat pediatr, případně neurolog, protože mozek nemusí mít dostatek prostoru pro růst. Musí se sledovat růst lebky, psychický vývoj a svalové křeče a napětí.
Moje desetiletá dcera jí měla uzavřenou v sedmi měsících a je v pohodě a dokonce nás nikdo nikde nesledoval. V deseti měsících je to už v pohodě a nic nehrozí. ![]()
Naš malý ji měl uzavřenou v 6ti měsících.Doktorka mě tenkrát docela dost vystrašila
.Museli jsme jít za neurologem.Důležité bylo,že lebeční švy srostlé nejsou a hlavička tak může růst dál.Pak jsme byli ještě jednou na prohlídce a zase vše v pořádku
Teď kontroluje růst hlavičky pediatr.
PetaP píše:Angua píše:koukala jsem do očkováku a v 6.týdnu měl dominik taky 2×2, ale po narození nevím..
Hanička ji má jenom 2×2 cm a když jsem se tomu divila, tak dr. tvrdila, že je to lepší(Samík měl 3×4 cm, což mi přijde velký rozdíl, v 18 m už má psané srostlá, v roce měl ještě 1×1 cm)Takže sice nevím, jak je to „správně“, ale mám tuhle informaci
![]()
![]()
A teď to má jak? Z prvního příspěvku chápu, že ji ještě srostlou nemá, i když ji měl takovou menší?
tak super, hlava mu stale roste, radsi to budu merit i doma a casteji nez jen u mudr, diky
Angua píše:
![]()
![]()
Uááá, Angua už porodila. Sem si nevšimla, až dnes…
GRATULACE VELIKÁ!
(omlouvám se za OT)
Náš má v 7m fontanelu asi 1×1cm, doktorka nic neříkala, že by se mu zavírala nějak rychle… ![]()