Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já teda asi neporadím, protože ačkoli je syn srpnový a šel v 6 letech, tak určitě nebyl ještě dětský a nevyblbnutý.. Sociálně jsem se trochu bála, aby zapadal, protože jak píšeš, spousta dětí je o rok až dva starší, ale nakonec to bylo a je (7.třída) úplně v pohodě. Překvapuje mě trochu, že sis sama nevšimla, že nevydrží sedět u stolu, u nějaké aktivity, kreslení, tvoření atd. - i když školka možná podcenila komunikaci s tebou, tak tohle přece jako matka vidíš, ne? Každopádně neházej flintu do žita, ono si to sedne. Zatím jsou rozjívené všechny děti, ještě se pořádně nezačali ani učit ![]()
Já bych tomu dala ještě čas, otrká se v novém prostředí a na nový režim. Úplně si nemyslím, že by ji MŠ neposlala do školy jen tak, ikdyž by věděli, že je ještě brzy. Navíc, ty dceru přece taky znáš, víš jaká je a jak funguje - být proto naštvaná na MŠ že ti nedali echo mi nepřijde zcela v pořádku.
Jasne, ze vim, jaka je. Ale ona ne ze by nevydrzela sedet nebo u tvoreni atd, vydrzi, ale ne moc dlouho.
Takze to asi vyznelo, ze obvinuju jen vylozene MS, ze nerekli, to ne, hlavni zodpovednost je na rodici, to je jasne.
Spis jsem z toho takova rozrusena, velka zmena, ona to zvlada zatim dobre rekla bych, ze vic jsem z toho spatna ja. Asi jak pisete - ono si to sedne.
/Zaklad./
@Anonymní píše: Více
A ty jsi s učitelkami ve školce nemluvila? U nás děti dostávají pracovní listy a úkoly domu od nástupu do mš a vše si můžeme prohlédnout, tak vidím, že naše dítě má vše hezké a co ostatním nejde, tak vím, že s rodičema o tom mluví…
Vždyť je teprve týden ve škole, časem si zvykne a především dobra paní učitelka nevyžaduje aby prvnaci seděli 45 minut v lavici. U dcery ve skoly část hodiny seděli na koberci a hráli nějaké hry.
Já bych to něviděla nijak černě, tímhle stylem, by mělo odklad každé druhé dítě a už i tak jsme země s nějvětším počtem odkladů. Však ona si s ní paní učitelka poradí a časem si to sedne.Jste teprve na začátku. ![]()
Moje dcera byla také ve třídě vždy mezi nejmladšími, je prázdninová. Byla také hravá, do školy si chtěla nosit plyšáky atd. A víš co? Jedno dítě je hravé, druhé nedává pozor, třetí se nesoustředí a čtvrté chce domů. S paní učitelkou buď v kontaktu, ptej se jí, jak můžeš dceři pomoct, ale v první řadě se uklidni a nebuď z toho špatná. Dcera nemusí být úžasná ani dokonalá, školu zvládne v pohodě a během roku se většinou rozdíly srovnají ![]()
Ze zákona můžeš do konce prvního pololetí požádat o dodatečný odklad školní docházky. Nicméně u děvčátek bych to moc nedoporučovala, srovná se a bude třeba za premiantku. Poněkud jiná situace by mohla být v případě, že by měla potenciál jít na víceleté gymnázium, pak její věk by znamenal, že bude „soutěžit“ o přijetí i s dětmi až o dva roky staršími (odklad a datum narození květen, červen). To ji může značně znevýhodnit.
Můžeš si nechat i v PPP udělat test školní zralosti. Jen počítej s tím, že v PPP mají tendenci děti poněkud podceňovat a cestičky jim usnadňovat a umetat. Že je dětská, hravá je spíše výhoda. Pokud vydrží 20 minut soustředěně něco sama dělat, pak bych v tom problém neviděla.
Dali jsme srpnové dítě do školy v 6. Ve škole vždy ok, učitelka spokojená, známky vždy výborné, ale doma si to kompenzovalo. Měli družinu s nulťákem, tak kamarádilo hodně i s těmi mladšími. Srovnalo se to asi v páté třídě. Bude asi náročná příprava do školy, o rok starší v tomto věku jsou jinde. Měli tedy starou zkušenou a přísnou učitelku, možná to mělo vliv.
Tak uvidíš, no, teď už se s tím nic dělat nedá, jedině vrátit do školky a tak vážné to asi není.
Svoje hravé a specificky oslabené dítě nechávám po škole hlavně odpočívat, hrát si a dělat si, co chce. Minimum kroužků (akorát Skaut, hodina týdně), žádné náročné akce (hřiště před domem - ano, bazén - možná, třicet kilometrů na kole - ne), vlastně ani moc buzerace doma (úklid atd), rozhodně žádné obrazovky. Určitě brzo spát, dobře jíst.
Práci, která se udělat musí (u nás logopedie, u vás asi úkoly) opatrně rozkládám do vhodných chvílí a když se něco nezvládne, tak to prostě není. Žádné pospíchání na cokoli, maximálně jemný tlak ("uklid si boty… jo, to je zajímavý, a teď si uklid boty… víš, co máš uklidit?… určitě, dám ti jablíčko, až si uklidis ty boty…). Snažím se vyvolávat pocit, že máme spoustu času na všechno (což teda samozřejmě nemáme, ale blufuju),všechno je úplně v pohodě a v klidu a netřeba dělat si starosti.
Ahoj, dekuji za anonym.
Potrebovala bych zkusenosti maminek, co prosly necim podobnym - dcera ma odchozene 2 roky v MS, sest let mela v pulce cervna, ted v zari nastoupila do skoly.
Kvuli zdrav. omezeni (celiakie) nastoupila do skoly ve meste, kde bezlepkove vari (v MS jsem musela varit ja, na ZS kde mela spadove byt, bych take musela). Takze k novym detem, vse pro ni jine, nikoho nezna.
Dcera je jako osobnost spise ticha, plassi, neumi se prosadit v kolektivu, nerada komunikuje s cizimi lidmi, nerada sedi, je dost detska a hrava. I vzhledove je drobnoucka. Doma ale samozrejme ticha a placha neni:)
Jinak ale sikovna, moc hodna, rada pomaha ostatnim, pismena zna, pocita, v techto vecech snad vse ok.
Ve skolce nikdo ani naznak, ze by mela mit odklad treba kvuli te emocni strance.
Jde o to, ze jsem se dnes bavila s jejich p. ucitelkou z 1.tridy a i ona rikala, ze je jeste dost detska oproti ostatnim, dela ji problem sedet, soustredit se. Ze je to ale teprv prvni tyden a uvidi se. Jako zadna hruza, ale chapu, ze tam urcite musi byt videt rozdil, pokud tam jsou treba deti klidne i o rok a pul starsi
Urcite se budu snazit s p. ucitelkou komunikovat a zjistovat, co pro danou vec muzeme udelat, aby bylo vse ok.
To by mne bylo hrozne lito.
Ale vy kdo mate s timto zkusenost - da se nejak podporit, delat neco, aby dcera „vyzrala“, nebo se nejak nestala nejslabsim clankem tridy?
// Mimo tema-Jsem trochu nastvana na MS, ze nedali vubec zadne echo. Je to malinka MS, spojena s malinkou ZS, snad z 9 deti se pres zapis dostaly jen tri holky, vsichni jinak odklad, neumi mluvit atd atd. Na te zakladce jsou spojene tridy, ve tride maji malo deti, mam podezreni, ze z te „bidy“ vybrali aspon nekoho, aby byli aspon nejaci prvaci, jenze netusili, ze nase dcera nakonec nastoupi jinde na zakladku. Ze treba jinak by ten odklad navrhli… Ale to je jako samozrejme jen moje domnenka//
Jinak se samozrejme nic nemeni na tom, ze chci dceri pomoct, abychom to vse zvladnuli.
Diky.
Budu rada treba za vase tipy, jak jste to „ulehcili“ zpocatku temto mladsim detem vy