Předčasný návrat do zaměstnání
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Předčasný návrat do zaměstnání
Ahoj, potřebuju poradit ![]()
Když jsem zamněstnavateli oznámila, že budu na 2 roky na RD, kdybych teď RD převedla na manžela, musí mě zaměstnavatel vzít okamžitě zpět?
A ještě jedna varianta - když bych si chtěla nechat RD na sobě a vrátit se do zaměstnání - musí mě vzít(chtěla bych se vyhnout papírování s převodem)? (hlídal by manžel, má práci doma)
Díky za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nemusí tě vzít dřív a je jedno, jestli bude RP na tebe nebo na manžela. Na dřívějším návratu se se zaměstnavatelem musíš v každém případě dohodnout.
A jen tak mimochodem, převáděl by se RP = rodičovský příspěvek, ne RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pani to napsala dobře ne? že by šel místo ní manžel na RD rodičovskou dovolenou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Nemusí tě vzít dřív a je jedno, jestli bude RP na tebe nebo na manžela. Na dřívějším návratu se se zaměstnavatelem musíš v každém případě dohodnout.
A jen tak mimochodem, převáděl by se RP = rodičovský příspěvek, ne RD.
Presne tak - ja mam rodicak na tri roky, ale se zamestnavatelem dohodu, ze nastoupim ve dvou letech dcery. Pul roku pred nastupem jsem se mu pripomnela a ejhle - diky situaci v materske firme v Nemecku nikdo nevi co bude, takze jsem si dohodu prodlouzila o rok a jsem v klidu. Pocitam s tim, ze za rok - pokud tu firma vubec bude tak dostanu odstupne…
- Citovat
- Upravit
zuzka.mamka píše:
pani to napsala dobře ne? že by šel místo ní manžel na RD rodičovskou dovolenou
Ne, ty to píšeš dobře
Ona psala:
A ještě jedna varianta – když bych si chtěla nechat RD na sobě a vrátit se do zaměstnání – musí mě vzít(chtěla bych se vyhnout papírování s převodem)?
Což nejde, protože RD je omluvené volno v práci a nejde převádět, kdežto RP převádět jde, ale zárověň je možné RP pobírat a pracovat, pokud partner, babička nebo někdo hlídá dítko.
A když se to vezme kolem a kolem, tak na RD mohou být oba partneři zároveň, ale RP bude pobírat jen jeden z nich.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
vše záleží na domluvě se zaměstnavatelem. spíš bych viděla problém v tom, že určitě mají na tvém místě někoho na smlouvu na dobu určitou po dobu trvání tvé rodičovské dovolené. takže pokud rodičovskou dovolenou ukončíš a nastoupíš do práce, tenhle člověk dostane padáka (pokud mu teda ve firmě nenajdou jiné místo…). pak je opravdu na zaměstnavateli, zda na to přistoupí. nutit ho asi nemůžeš. nevím, nezažila jsem. u nás se to vždy řešilo dohodou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za rady, jestli RD nebo RP - to je jedno - princip snad byl pochopen ![]()
Místo mě nikoho nemají - je to obrovská firma a pracuji jako telefonní operátorka, takže 1 člověk se nikdy neřeší. Já se jen chtěla zeptat pro jistotu, kdyby nechtěli, tak jestli mám nějakou možnost, ale určitě se půjde dohodnout - mám suprového šéfa ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když nebudou chtít, bohužel nárok na to nemáš. Ale podle toho, co píšeš, to vypadá u vás v práci nadějně. A peníze nemusíš převádět na manžela, nech to tak, jak to máš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dřívější návrat do práce a hypotéka
Ahoj maminky.
Zvolila jsem si 3letou RD, ted mám za sebou skoro rok. Z finančních důvodů a z důvodů hypotéky, kterou si chci vzít, bych potřebovala začít pracovat již za rok, tzn.po dvou letech RD. Nemám ale zájem o původní místo, jelikož pracuji 150km daleko, což je teď s prckem nepřijatelné. Malou bych dala ráda za rok do jeslí a našla si zaměstnání v místě bydliště. Jak je to s příspěvkem?mohou mi ten rok, o který si to zkrátím, vyplatit najednou, či ho budu dále pobírat, jak jsem si stanovila (také na 3 roky). Vím, že po novu o příspěvek nepřijdu, i když dám dítě do jeslí. Jak je to taky s hypotékou?kdybych dále ještě rok po nástupu do práce pobírala RP, než ho vyčerpám a zároveň pracovala v novém zaměstnání, bude se přihlížet, že mám vlastně 2 příjmy (pracovní + RP), nebo se mi příspěvek nezapočte a nemůžu tím pádem žádat o vyšší částku?snad jsem to napsala srozumitelně
děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj mamky,
poprosím Vás o radu ohledně dřívějšího nástupu do zaměstnání.
Syn bude mít v lednu dva roky, mám ještě tu starou variantu rodičovského příspěvku. Zvolila jsem tříletou variantu (do ledna 2014) a oznámila jsem to i zaměstnavateli. Potřebovala bych se ale vrátit do práce už v synových dvou letech - asi od února 2013. Plánovala jsem, že přejdu na novou variantu RP, syn půjde do jesliček a já nastoupím do práce normálně na plný úvazek na původní místo jako před MD/RD, protože smlouvu mám na dobu neurčitou.
Dneska jsem psala na personální a personalistka mi odepsala, že pokud chci být i nadále na RD, musím zvolit jiný druh pracovního poměru než mám ve smlouvě a mám se přihlásit na veřejně otevřené nové pozice, ve kterých musím uspět ve výběrovém řízení.
Jak to teda je? Měla jsem za to, že můžu pobírat RP v té nové variantě a normálně chodit do práce, protože po dvou letech dítěte není příjem rodiče sledován.
To, co mi personalistka napsala mi spíše pasuje k té staré variantě, která už teď neplatí, ne? Poradíte mi, prosím? Jsem z toho trochu jelen ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MrsDuck No, personalistka má ve své podstatě pravdu, pokud ses ji ptala na RD
ono totiž RD a rodičák jsou 2 naprosto rozdílné věci, takže ano, pokud bys i nadále chtěla být na RD, tak má pravdu, ale je též možno RD ukončit, vrátit se na původní pozici a nadále pobírat rodičák. S tím jestli je to stará nebo nová varianta to nemá nic společného, příjem není u rodičáku sledován nikdy, pouze docházka do školky/jeslí, u starého po celou dobu pobírání, u nového do 2 let.
PS: jo a pozor na to, že zaměstnavatel ti nemusí ten dřívější návrat povolit, pokud nebude chtít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Presne tak to mam ted ja. Chtela jsem od zari zpet do prace kdyz v srpnu byli male dva. Ale bylo mi receno ze me ted pan reditel nepotrebuje. No ale o mesic pozdeji jsem se ozvala znovu a ze se zrovna uvolnila jina pozice a sla jsem alespon brigadne tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Děkuji
Myslím, že rozdíl mezi RD a RP chápu - aspoň doufám
. A zaměstnavatel by pro mě měl mít práci, v mém bývalém oddělení se uvolnilo místo a právě o něj mám zájem. Tak snad to projde.
Ale zeptám se takto: když personalistce napíšu, že RD chci ukončit (což chci, jen chci dále pobírat RP
) a nastoupit na plný úvazek. Není nějaká možnost, že by mi RP sociálka prostě z nějakého důvodu přestala vyplácet, když budu mít vlastně tutéž smlouvu, co před porodem? Jde mi o to, že prcka musím dát do jesliček a ty chci platit právě z RP. Pokud bych o RP přišla, téměř by se mi nevyplatilo vracet se do práce.
Když koukám na stránky MPSV, žádné info o tom, že musím přejít na jiný druh pracovního poměru, tam není (nebo špatně hledám
).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MrsDuck Je to fakt v pohodě, sociálku nezajímá jak pracuješ, pouze docházka do školky, takže to musíš změnit na tu novou variantu a pak může po 2 roce do jeslí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Tak to moc děkuji, pomohla jsi mi
Přesně tohle jsem chtěla číst ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit