Předčasný odchod na mateřskou dovolenou

353
4.5.16 10:07

Předčasný odchod na MD

Dobrý den, ráda bych se poradila. Jsem zaměstnanec a momentálně jsem na začátku 6-tého měsíce těhotenství. Svou práci mám ráda a i přestože mi doktor chtěl poslat na rizikové (na začátku těhu jsem krvácela), odmítla jsem, abych mohla dobře zaučit novou kolegyni.
Bohužel nová kolegyně není schopná, neustále jí musím vysvětlovat věci znovu a znovu a ani po měsíci nezvládá základní pracovní postupy. Navíc po ní musím všechno opravovat a kontrolovat. Přitom ona je ta, která to pak bude kontrolovat a opravovat po svých lidech. Prostě to nezvládá. A tak jsem na ní v poslední době už vyjížděla a byla na ní zlá, aby viděla, že to má brát vážně.

Přestože jsem to pořád dokola opakovala nadřízeným a upozorňovala na její neschopnost, dnes si na mě stěžovala, že jsem na ni zlá a že se prý po ní vozím a já ještě dostala vynadáno!

Vzhledem k tomu všemu mám chuť se to vykašlat a nenervovat se s ní a odejít na rizikové těhotenství. Bohužel nevím, jak to funguje finančně - budu dostávat stále stejná plat? Nebo jakým způsobem bude ponížen? Protože pokud tam bude velký finanční výpadek, budu holt muset to vydržet do klasického odchodu a nevím, jak to dám..

Můžete mi poradit? Moc předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30994
4.5.16 10:10

@odlaska Bohuzel budes mit cca 60% sveho platu, ale jeste zalezi na jeho vysi. Cim vyssi plat, tim vic se denni vymerovaci zaklad redukuje. Podivej se proste na vypocet nemocneske.

Jinak soucitim s tebou, zaucovani neschopnych neni lehke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
4.5.16 10:11

Pokud jsi na rizikovém tak jsi podle mě jako na nemocenské. Takže určitě celý plat dostávat nebudeš :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
905
4.5.16 10:19

Na internetu najdeš spousta kalkulaček na výpočet nemocenské ( stejné jako rizikové ). Budeš mít vycházky jako nemocná a stejné peníze jako kdyby jsi měla třeba chřipku. Počítej i s tím, že budeš mít první tři dny neplacené. Na mateřskou budeš odcházet 8-6 týdnů před porodem. Ta se pak počítá jinak. Opět se dají pohledat kalkulačky na její výpočet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
4.5.16 10:33

Já jsem musela zůstat na nemocenské a zas taková hrůza to není. Ušetříš za cestovné, oblečení (předpokládám, že 2 těhotenská trika ti do práce nestačí), za jídlo (jestli si nenosíš jídlo z domu). Já jsem nad finanční ztrátou také uvažovala, ale zdraví dítěte je pro mne důležitější a na penězích to poznáš především první měsíc, potom už jen o trošku :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
4.5.16 10:34

Všem moc děkuji za rady, mrknu na ty kalkulačky ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
4.5.16 10:59

@odlaska Zkusila bych se nad to povznést a nechat v tom kolegyni vykoupat, pokud je to možné. Byla by škoda, abys kvůli nějaké neschopné stěžovatelce přišla o peníze. Samozřejmě pokud nemáš nějaké zdravotní potíže. Prostě bych se s ní nenervovala, pokud mám za něco zodpovědnost, tak bych na to dohlídla a tím to hasne. Naopak zkus jí navrhnout aby se souhlasem nadřízených převzala nějakou odpovědnost a prostě ji v tom nech. Oni i nadřízení potom pochopí, až budou řešit průšvih. To platí pokud to není nějaká protekční pipka, pokud nad ní někdo drží ruku, tak zdrhej rychle pryč.

• Citovat
  • Upravit
353
4.5.16 11:58
@Elenloth píše:
@odlaska Zkusila bych se nad to povznést a nechat v tom kolegyni vykoupat, pokud je to možné. Byla by škoda, abys kvůli nějaké neschopné stěžovatelce přišla o peníze. Samozřejmě pokud nemáš nějaké zdravotní potíže. Prostě bych se s ní nenervovala, pokud mám za něco zodpovědnost, tak bych na to dohlídla a tím to hasne. Naopak zkus jí navrhnout aby se souhlasem nadřízených převzala nějakou odpovědnost a prostě ji v tom nech. Oni i nadřízení potom pochopí, až budou řešit průšvih. To platí pokud to není nějaká protekční pipka, pokud nad ní někdo drží ruku, tak zdrhej rychle pryč.

No, problém je, že na té práci stojí hodně věcí a pokud je neudělá pořádně, tak to na sebe nabaluje další a další chyby.. Takže to po ní musím pořád kontrolovat a bohužel opravovat a pak mám akorát přesčasy, protože pak nestíhám dělat to, co jsem ještě nestihla předat. :(
Jde o peníze, takže nechat ji v tom vykoupat by byl průšvih. :nevim:

A nadřízený je holt milý mladý kluk, který je na svém místě chvilku a pořád jí dává nové a nové šance, je mu jí líto, mi přijde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
4.5.16 12:16

@odlaska Základ je prokazatelně určit kdo má za co zodpovědnost. Když ji v tom necháš, byl by to její průšvih, nebo tvůj? Myslím, že se cítíš zodpovědná za něco, nad čím nemáš kontrolu - schopnosti nové kolegyně- a to je špatně. Někdy člověk musí být trochu mrcha i pro dobro ostatních. Vždyť komu je líto tebe, že děláš pomalu za dva a ještě těhotná a za stejné peníze? Pokud je nadřízený hodný a mladý, nemůžeš si s ním trochu rozumně bez emocí a stěžování promluvit o tom, jak se věci mají?
Pokud to nejde, tak radši fakt odejdi na nemocenskou, peníze za zničené nervy, zdraví a dost možná i pověst ve firmě nestojí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky