Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobry den holky, mamci, maminy, ![]()
chtela bych se zeptat, co nasleduje po predcasnem porodu, konkretne tedy od 27tt a dale?
Dnes na kontrole mi gyndr. rekla, ze se maly tlaci uz dolu, a doporucila mi klid na luzku, a magnesko 3× denne…
1.3. jdu na dalsi kontrolu, tak jsem zvedava jak to dopadne… (Nehlede na to, ze 11.3. mame svatbu, tak bych ji chtela stihnout
)
A tak se chci zeptat, jak to probiha kdyz se mimi narodi takhle brzy? Jak dlouho musi zustat v nemocnici, a maminka s nim? Jake je procento preziti? A dalsi informace o predcasnem porodu me velice uklidni… ![]()
Dekuji ![]()
NO zalezi na vaze mimina a jeho vyvoji. Ja mela kluky na JIP od narozeni 6.1 (33a5) mesic, dokud nemeli dostatecnou vahu, nezvladli se najist bez problemu a ne nasalni sondou atd. Jinak byli tyden sami a pak jsem s nima byla na roomingu. Je to jak kde, zalezi na zarizenosti a vytizenosti nemocnice.Jinak , kdyz mas magnesko jen 3× denne, tak se nic nedeje.
Jinak mimino je v inkubatoru, podle tt je napojeno ci ne na ventilator, dostava jidlo prave tou nasalni sondou, nekdy i pres hlavicku (fontanelou), miva zalepene oci (svetlo muze ublizit). Kdyz dobre prospiva nechava se vetsinou do 36+0
Ahoj, mam dvojky 30+4 narozene, bez varovani odtekla plodova voda, mela jsem kontrakce, ale neotvirala se a pak to bylo hrozne rychle.. lezela jsem pretim na riziku, takze mi davali kortikoidy na dozravani plic, deti nemely ventilator, ale jen podporu dychani CPAP, podle neonatologu byly plice min vyvinute nez by se v tom tydnu ocekavalo, podporu mely jen nejaky den, pak dostaly oba nejakou nemocnicni infekci, tak se na ni chvili vratily, tim pomaleji pribiraly a musely byt v inkubatoru asi 14 dni a pak uz jsem tam byla s nima, mesic, domu nas pousteli, kdyz oba umeli pit.. Maty mel pres dve kila, Rozarka je jeste ani nemela, ale byla sikovna.. kdyby neco, tak se ptej, bud v klidu, takovych holek znam a donosily do terminu..
Já si myslím, že není na místě hledat informace, které tě uklidní, ale snažit se všemožně, abys předčasně neporodila. Přečasný porod, hlavně mezi 6 a 7 měsícem je dost vážný a rizika, která s sebou nese, můžou být dítěti fatální. Jsou tu problémy s dýcháním, velký risk infekce, problémy s výživou, možnost trvalého handicapu, je toho hodně…
Já sama jsem musela při obou těhotenstvích od pátého měsíce být na lůžku, nakonec se obě děti narodily 3 týdny před termínem.
Je to samozřejmě na tobě, ale já být tebou, tak zvážím termín svatby… měla by sis o tom promluvit se svou doktorkou, co si o tom myslí. Mě se to zdá, jako velký risk. Nehledě na to, že je svatba „fyzicky“ náročná, jde i o velké psychické napětí, které také vyvolává kontrakce. Byla by velká škoda, kdyby se dvě tak důležité události pokazily najednou …
Přeji ti, ať vše dobře dopadne a mimíska donosíš až do konce! ![]()
Ahoj,
taky jsem měla ten samý problém..a pak se vše nakonec srovnalo a malá u mě vydržela až do 38.týdne.Ani mne nenapadlo hned hledat co se děje kdyby se tak brzy narodila.Prostě jsem věřila že u mě vydrží.. Taky jsem měla být v klidu a brala magnésko.
ahojky, moji starsi sestre se malej tlacil dolu od 5. mesice a pak mela i steh..a malyho v klidu donosila, chce to hodne odpocivat hlavne klid a co nejvic lezet…Znama porodila dvojcatka kluky ve 28.tt kazdy mel 850g…pre ezli je z K.VAru do ostu kde lezeli 3 mesice a pustili je dokud nemeli nejak 2,5 kila nebo co…byli fakt mrnavounky…Ja byla na UTZ ve 30tt a malej mel 1800..takze predpokladma ze kdyby tam nemela znama dvojcatka tak by vazilo mimco mnohem vic…Kluci jsou uplne v poradku…ale to zalezi rpipad od pripadu a na vyvoji miminka…snaz se odpocivat co nejvic…uvidis ze to donosis apson pres 30.tt
jo a ja jsme taky z dvojcat, narodili jsem se ve 30.tt a mamka dostavala injekce na dozrani plic den pred porodem rikali ze musi vydrzet aspon do rana..tak jsme uplne v pohode
Příspěvek upraven 15.02.11 v 16:33
Holky dekuju, kdyz ja jsem ze vseho ted tak vydesena a vynervovana.. ![]()
Jsem prvorodicka a nemam s timhle zkusenosti, proto se ptam co a jak, kdyby k tomu nahodou doslo… ![]()
Snad budu s malym v poradku, uvidim co mi rekne na te kontrole za 14dni…
a podle toho kdyztak i prehodime svatbu… ![]()
Vsem vam moc dekuju holky, jsem z toho ted proste nejak mimo, a hold jsem ta citlivejsi v tehu, a vsechno hrozne moc resim… ![]()
Taky bych „hlasovala“ pro odsun termínu svatby, jednu známou taky vezli na porodní sál chvíli po tom co řekla ANO. Myslím, že potom by sis ji i lépe užila.
Co se tyka te svatby, tak ji mame jen kvuli te „formalni“ strance, mala tajna akce, bez hostu, jen svedkove..
velkou svatbu mame mit az pristi leto, takze by to nemel byt takovy zaprah… ![]()
Kazdopadne uvidim, co mi rekne na dalsi KO… doufam, ze vse bude v poradku… modlim se za to, chci aby byl maly v poradku, a vydrzel co nejdyl.. ![]()
Ahoj kamaradka rodila ve 30tt ktery odpovidal spis 27tt mala byla v inkubatoru 2mesice zalezi na mimi jak bude zrale atd preji ti at to vydrite co nejdele at je bobisek hezky jeste v brisku drzim moc palecky ![]()
Ahoj, mne timhle strasili u prvniho od 24tt. Musela jsem i lezet s podlozenou posteli, maximalni davky magnezka, maly byl hodne nizko. Nakonec bych prenasela, kdyby mne nechali. U druhy jsem byla po 21tt dvakrat na kapackach, taky jsem lezela, ten samy duvod. Nakonec bych opet prenasela.
Potreti jsem se vybodla na veskery magnezko, klidovy rezim (se dvema detma neuskutecnitelny)…a nakonec bych prenasela taky. Priznaky pokazdy stejny.
Tim nechci napsat, ze bys to mela podcenovat, spis te jen uklidnit ![]()
Ahoj, můj synek byl 29+2, byl 1100g. V inkubátoru byl 4 týdny, 2 týdny na CPAPu, pak už zvládal dýchání sám. Neměl žádné komplikace, jen otevřenou tepennou dučej, ale časem se zavřela. Já ležela na šestinedělí 14 dní, pak jsem byla 14 dní doma a dojížděla denně za ním s odstříkaným mlíkem, a pak už jsem byla ubytovaná v nemocnici, nejdřív na pokoji pro matky a na poslední týden jsem ho měla na pokoji, když už nám šlo kojení.V nemocnici si pobyl 56 dní…dneska jsou mu 4 roky a nikdo by neřekl, jak byl malinkej
Co tam byly s námi maminky s dětmi třeba z toho 27 týdne, ty si teda pobyly zhruba o měsíc déle… některé byly zdravé, některé méně
nechci tě ale děsit, taky záleželo na důvodu toho předčasného porodu… tady najdeš nějaké příběhy: http://babyklokanci.blogspot.com/…na-pout.html držím pěsti ![]()
Tak já neměla plodovou vodu, takže si mě po UZ na genetice už nechali v nemocnici, píchli mi kortikoidy na maturaci plic a rodila sem 33+0, málá měla 1630g, v nemocnici sem byla jen 5dní (rodila sem císařem) a malá tam byla 5týdnů a 4dny. Nejprve na JIRPu v inkubátoru, pak po cca 3týdnech v postýlce a pak ji dali na intermediár, tam byla týden a pak mě na tři dny hospitalizovali a šlisme domů
Ale záleží to fakt od miminka, my sme nebyli na ventilaci, ale měli sme opakovaně žloutenku, infekci, malá byla anemická, pořád spinkala a nezvládala sama moc jíst, musela dostat transfúzi. Takže tohle všechno to trochu protáhlo, ale po té transfúzi sme byly doma hned
Teď s tím jídlem pořád eště bojujeme, ale jinak roste
Sme teď spolu doma 3týdny a Barunka přibrala 400g … Mno a co tam byly miminka s náma, tak většinou se narodily tak nějak v podobným týdnu jako my a byly všechny šikovný, šly domů ještě dřív než my… Ale taky vím o některých , který to štěstí neměly…Záleží to na průběhu těhotenství, na průběhu porodu, na miminku… No držím pěsti, ať v pořádku donosíš, protože je to šílený, když se ti miminko narodí dřív
!!! Hlavně se nestresuj tím přemýšlením dopředu!!! Buď v klidu, odpočívej a určitě to dobře dopadne! Držím pěsti!
asha - taky hezky… nu tak jsem zvedava jak se to bude u me vyvijet, doufam, ze se malej jeste nejaky ten tyden udrzi, abychom oba nabrali jeste nejakou tu silu na porod…
A ja si stihla z Prahy privezt postylku.. ![]()
Danyllo, tak gratuluji ke zdravemu detatku
a diky za podrobny popis situace…
kaaaaca taky ti drzim palecky, at ti mala krasne a zdrave roste ![]()
Doufam, ze se maly udrzi co nejdyl, musim toho jeste tolik zaridit, a pri predstave, ze bych to musela zarizovat ted, kdyz mam mit klid na luzku, no nevim jak bych to dala.. ![]()