Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj. ja sice zkusenost nemam, ale zrovna nedavno jsem se o tom s nekym bavila a je to pry predcasne vybrana zasoba vajicek - stava se to casto po umelem vyvolani mnohonasobne ovulace hormony. Tys darovala nekdy vajicka? Na to odebrani se musis zeptat doktora, zalezi v jake fazi se nachazis, ale myslim, ze by to pravdepodobne melo jit, spis jde o to, ze se oplodneni nemusi podarit hned a za.tri roky treba uz by s novym odberem mohl byt problem… ![]()
Nikdy jsem vajíčka nedarovala a ani jsem nebrala žádné léky na uzrání více vajíček.:-/ Od 12 let mi ms chodila krásně pravidelně. Syn se mi narodil když mi bylo 22 let a otěhotněla jsem úplně bez problémů. S tím odebráním vajíček jsem to myslela tak že by mi je teď odebrali a zamrazili a za ty 3 roky by je oplodněné vrátili.
Mělo by to jít. Ale určitě se obrať co nejdříve na nějaké CAR.
@Oskárek Do tydne jdu na kontrolní testy tak uvidím jak vyjdou. A nevíte na kolik ten odběr a zamrazení vyjde asi peněz?
Tyjo, to je mazec ve 29??? Moje mamka take mela predcasny prechod, ale nekdy kolem 40 let, cca. Ja bych ho mohla mit take brzo, docela se toho bojim. Protoze tenkrat dr moji mamce nabizela umele hormony, ze pry po prechodu zena fyzicky hodne rychle starne vnitrne i zevnejsek. Mamka hormony nechtela a je pravda, ze je z ni takova susinka vrascita.
Je to mimo tema, ale radeji si toto over.
Drzim pesti at je to jen plany poplach a druhe testy vyjdou dobre!
Kdyztak sem pak napis, docela me to zajima.
![]()
@nelaa Děkuji, určitě se pak dr. zeptám. A pak sem napíšu co mi řekl a jak to bude chtít těšit.
@Anonymní píše:
Nikdy jsem vajíčka nedarovala a ani jsem nebrala žádné léky na uzrání více vajíček.:-/ Od 12 let mi ms chodila krásně pravidelně. Syn se mi narodil když mi bylo 22 let a otěhotněla jsem úplně bez problémů. S tím odebráním vajíček jsem to myslela tak že by mi je teď odebrali a zamrazili a za ty 3 roky by je oplodněné vrátili.
jj, to jsem pochopila, jak jsi to myslela s tim odberem..spis jsem se divila, jak jsi k tomu predcasnemu prechodu prisla…
treba se skutecne doktor jen spletl..
nicmene ja to myslela tak, ze bych zvazila, jestli cekat ty tri roky, nez se pokusis se zamrazenyma vajickama o ivf. jako jestli by nebylo lepsi radsi to zkusit hned (pokud samozrejme mas partnera a odpovidajici zivotni situaci). ale v kazdem pripade bych se na vse vyptala doktora - ten CAR je dobry napad ![]()
@Barissima Právě že teď mi to finanční situace neumožňuje. Mám manžela a syna 7 let ale koupili jsme v létě pozemek a kdybych teď musela zůstat na MD tak by jsme to finančně nezvládli bohužel. Proto musíme počkat minimálně 3 roky.
Nevíte někdo kolik stojí odběr vajíček a zamrazení?
Kamaradka si nechala po umelem 2 zbyla oplozena emryjka v mrazaku, myslim, ze to stalo neco kolem 2000kc rocne? Nejak podobne, neni to levne, ale zas nic zavratneho. Odber netusim, ale ono budes mit i neco hrazene z pojisteni.
@nelaa Docela se bojím abych právě na ten odběr měla. Bohužel si nemůžu dovolit dát teď třeba 10 000,– leda by to šlo nějak na splátky ale to pochybuji. Q když to nezkusim teď tak pak už šance nebude.
Ahoj,oživuji diskuzi.Je mi 30 let a jsem v předčasném přechodu.Nastesti jedno ditko už mám.Jde mi o to,ze moje doktorka mi rekla,ze musim brát nějaké hormony a napsala mi antikoncepci.Coz se mi zrovna brát nechce,když otěhotnět nemůžu
.Existuje něco prirozenejsiho?Nerada bych nějak rychleji “zestarla” ![]()
Věřila bych doktorce. Myslím, že ve Vašem věku je ještě brzy na hormonální substituční terapii, a ta nakonec je úplně stejně „umělá“ jako antikoncepce. A lékařka zřejmě chce předejít zdravotním problémům z nedostatku estrogenů, jako je třeba řídnutí kostí, vypadávání vlasů… Předpokládám, že Vám dělali hormonální profil, a na jeho základě dr zvolila vhodné prášky.
Kamarádka například nemá celý život menstruaci, a taky bere antikoncepci, aby tělu doplnila chybějící hormony. A tu antikoncepci jí mění v závislosti na věku.
@Vicky14 nebyla b cesta jít formou přírodních přípravků na bázi soji? Obsahuje přírodní estrogeny. Též by se mi nechtělo jít do chemie…Máš ten předčasný přechod opravdu potvrzený, vyhaslá činnost vaječníků a pod?
@pe-terka Ano,bohužel mám.Hodnota amh před Cca pěti lety 0,08 a na poslední prevenci mi doktorka rekla,ze moje vaječníky vypadají jako vaječníky padesátileté ženy.A ze teda musim brát hormony,abych nestarla.Bez antikoncepce mi vůbec nechodi ms.
@stonožka12
S ms mi začaly problémy už někdy po dvacitce.Jak píšu vys,bez antikoncepce ms nechodi vůbec.Ja tím nechci tvrdit,ze dr rozhodla špatně.Jen mi to připadá zbytečně,není to nic zdravého.Ale samozřejmě vím,ze něco brát musim.
Ahojky holky je mi 29 let a už od února 2014 mi nechodí ms jinak než po vyvolávačceZměnila jsem dr. a ten po krevních testech řekl že to vypadá na předčasný přechod. Stalo se to některé z vás? A jde podstoupit odběr vajíček a nechat si je zamrazit a pokusit se otěhotnět třeba za 3 roky?