Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, chtěla bych se zeptat, jestli nemá některá zkušenost s predilecí hlavičky na jednu stranu a blokací druhé strany, abychom věděli, co nás čeká
Málá už od porodnice preferovala pravou stranu, tak jsme dostali za úkol cvičit levou stranu (dávat lákadla na levou stranu, aby jí to víc lákalo), ono se to spravilo a dávala už krásně hlavičku nalevo i napravo a v ten okamžik jsme polevili a přestali na to dávat pořádně pozor až jsme si všimli, že při pasení se začíná stáčet doprava a když sleduje hračky, tak dá hlavičku akorát do rovné pozice, ale doleva hračku sleduje jen očičkama. Tak jsme šli k dr a ta nám řekla, že je třeba vojtovka + vyšetření na neurologii, že má malá tu levou stranu úplně bloklou a že se stáčí celá doprava, tak že bych jí měla nosit na obou rukách (já jí umím nosit jen v levé) a že s tímhle doma už nic nezmůžem
Nevíte, co nás čeká za vyšetření na té neurologii? A co nás čeká na Vojtovce? Děkuju předem za zkušenosti
My meli predilekci na leve strane, nechtel se otacet doprava, cvicili jsme cviky z Vojtovy metody od 6 tydnu do skoro 4 mesicu, on se zacal Diky tomu otacet na pravou stranu, ale zustala mu velmi tezka deformita hlavicky a nosime do ted helmicku.
Náš malej byl taky stočenej jakoby do luku do levé strany. Pást se mu nechtělo vůbec. Na neurologii nás ani neposílali, jen na cvičení a mohu říct, že už po druhém cvičení ( mačkání bodu u bradavky a stlačení ramínka k podložce cca 20sek) bylo vidět, jak se rovná a hned mu šlo i to pasení. Takže nebojte, spraví se to. Akorát u toho cvičení byl strašný řev, ale prý je to nebolí, brečí prý proto, že je držíme, tak nevím
Každopádně vše je u něj teď v pořádku (2,5roku ).
@zdeňka41 nos ji jakoby brichem dopredu, ona pak bude mit lepší rozhled nez jen z te jedne strany nebo pres rameno. ![]()
@Pincenza Promiň, ale pokud dítě samo nesedí, tak by se nemělo vzpřimovat-jak píšeš nosit dopředu ani přes rameno. Zvlášť ne dítě, co má nějaký problém!!!
@zdeňka41 Vojtova metoda je nejčastější, je to sice časově náročné a nepříjemné, ale pomáhá. My jsme cvičili do 4 měsíců (ale problém jsme měli trošku jiný). Existují i jiné varianty-babyBobath, cvičení podle čápové…ale fyziotrerapeutek, které toto dělají je celkem málo. Vojtu dělá skoro každá. Tak záleží co budeš mít v okolí na výběr. Na neurologii si dítě vyšetřeí-něco jako pediatr-akle dělají víc testů na přirozené reflexy a tonus…třeba drží dítě zajednu nohu hlavou dolů…prostě to musí zjistit, vypadá to divně, ale nic to mimču neudělá…třeba naší se to celkem líbilo. Cvičení ale nenívšechno, to děláš 4× denně cca 5-10 minut. Nejdůležitější je opravdu nošení, polohování, motivace-to děláš mnoho hodin týdně. Až půjdeš za fyzioterapeutkou, tak jí zkus požádat ať ti všechno ukáže. Také se dá cvičit na balonu, baby masáže…
@zdeňka41 Zdeni, zkus kromě těch doporučených vyšetření kontaktovat paní Evu Kiedroňovou, je na velká odbornice na rehabilitaci a nošení dětí, může Ti poradit s tím nošením a polohováním miminka, abyste si nekazili výsledky Vojtovky. Napsala i několik knih, dá se najít na netu- ale určitě bych zkusila třeba najít někde kontakt přímo na ni a poprosit individuálně..
Jéé, holky děkuju
Určitě si vyhledám ten kontakt na tu paní Kiedroňovou a ty jo, hlavou dolů, tak to jsem zvědavá
No jsem smířená s tím, že to bude dřina, jen se na to ještě připravit psychicky, jak bude malá plakat…ale hlavně aby byla bobek v pořádku…
příští pátek jdeme k nějaký soukromý fyzioterapeutce od nás ze Říčan, dr nám jí doporučila, že jsou na ní výborný ohlasy a je prý hodně zkušená, tak doufám, že to tak bude a vše nám hezky vysvětlí ![]()
@zdeňka41 Jak píše @Agáta13, knížka se jmenuje Rozvíjej se, děťátko. Je pěkně udělaná, popsaný vývoj do 1 roku a správná manipulace s mimčem. Koukala jsem, že jsi z Říčan, pí Kiedroňová mívá přednášky v Kenny klubech. Najdi si to na netu.
@zdeňka41 Zdeni, a není to Štěpánka vojtová?
Koukám, že jsi ze Řícan, já hned vedle z Kolovrat.. EDIT: v Řícanech je výborná knihovna, možná by měli knížku tam, občas tam najdu vyložené poklady ![]()
@Agáta13 Jéé Kolovraty
to jsi vážně kousek…kdepak, nějaká Monika Kočová, měla by to být starší paní a dr říkala, že má hodně zkušeností a všichni si jí moc chválí…bere přece 300kč za hodinu, ale kdyby to za to stálo…
Jinak o knížce mi říkala kamarádka, tak mi jí půjčí, taky říkala, že je výborná…už jsem koukala i na ten Kenny klub, tak tam mají vyloženě kurzy na manipulaci s miminkem, tak uvidím, co všechno mi bude ukazovat na tý hodině vojtovky a kdyžtak začnu chodit ještě i na ty kurzy ![]()
@BaMaK to je zajimavy, me tohle na predilekci doporucila fyzioterapeutka. No tak ta asi vubec nemela vystudovano. Nikdo neřekl o tom, aby ji nosila vzprimene, ani slovo.
Naše dcerka měla taky predilekci hlavičky, nejdříve doprava, tak jsme stimulovali vlevo a pak zase doleva. Navíc byla hypotonická (= snížený svalový tonus), protože se rodila jako KP. Chodila na RHB, kde nás naučily 2 cviky z Vojtovky, doporučovali hlavně dávat na bříško, polohovat v postýlce, nosit minimálně a pokud ano, tak na obou rukách, střídat polohu tygříka, cvičit na velkém balóně a vše se krásně upravilo. Chce to jen tomu mimču věnovat čas..
@BaMaK Naopak,me bylo na rehabce řečeno taky nosit břichem od sebe tak se mimco rozhlíží na všechny strany.
@TomyTomy to s tím bříškem vím, to dáváme co nejvíce…ale dělá mi problém to nošení na obou rukách, já to tou pravou skoro neumím, tak abych jí neupustila, tak radši furt v levé. A na tom baloně v jaké poloze? Já jí na baloně uspávám, má ten pohyb moc ráda, asi si ho pamatuje ještě z bříška, když jsem na něm často skákala… Polohování v postýlce dělat nemůžeme, protože malá tu hlavičku doleva vůbec neotočí
to jí budemem muset rozhýbat až na tý rehabilitaci