Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Velryba černá to slyším poprvé..já se ptala jestli není jiné řešení než to řešit hned obřízkou. Tak mi bylo řečeno že se to dá už jenom nástřihnout a že to vypadá "blbě ". A že jiny možnosti nejsou 🤦
@Ema98 samozřejmě je to případ od případu, ale pokud nemá problém s močením, nemá záněty předkožky, žaludu, močových cest, tak proč do toho rýpat? Syn měl za sebou v době výkonu dvě sepse a pravděpodobně tři záněty ledvin.
@Velryba černá já do toho ani nijak zasahovat nechci. Říkala sem že než bych k něčemu takovému jako je obřízka svolila muselo by to mít vážný důvod. Já furt tak věřím že se to s věkem zlepší.
@Doctus píše: Více
Tak obřízka má i spoustu jiných výhod týkajících se zdraví. Snižuje možnost přenesení pohlavně přenosných chorob (včetně HIV), u žen snižuje pravděpodobnost rakoviny děložního čípku. Mimochodem, nejen muslimové mají ve zvyku provádět obřízku, ale i Židé, kde je nemýlím-li se dokonce povinná. ![]()
@Ema98 na tvém místě bych s tím nikam nechodila a nenechala na předkožku vůbec sahat, hrozí mikrotrhliny a potom jizevnatá fimoza a to už problém je. Máš plné právo říct, že s dítětem nikam nepůjdeš.
A Židé, kteří také mají obřízku, vycházejí z učení kterého vraha a pedofila, prosím? Ti jsou taky 100 let za opicemi?
@Marieke píše: Více
Židé jsou v tomto kapitola sama pro sebe. A od Mohameda neopisují, toho uctívají muslimové a běda, kdo mu namaluje karikaturu.
@Yasmina21 píše: Více
Argumentovat pohlavními chorobami a HPV je sice hezké, ale není lepší bariérová ochrana? Proti HPV je možné i očkovat. Ale raději budeme obřezávat všechny muže. Bože, bože, bože…
Bariérová ochrana i očkování je samozřejmě fajn, ale bohužel víme, jaká bývá realita a pokud má malý chlapec potíže, které mu mohou způsobovat bolesti, záněty a potíže do budoucna, tak bych nedělala z obřízky něco příšerného a nemyslitelného. Navíc podstoupení obřízky u dítěte je lepší než poté v dospělosti. Děláte z komára velblouda. ![]()
@Yasmina21 píše: Více
Děláte si legraci? Celková anestezie je u dětí vždy rizikovější než u dospělého. U dospělého lze navíc výkon provést i v tzv. penis-bloku nebo v epidurální analgezii P anestezii.
V zemích, kde je obřízka prováděna pomalu paušálně všem chlapcům, řeší pak muži v dospělosti i stinné stránky obřízky, snížená citlivost žaludu, obtíže s dosažením orgasmu. Pak zkoušejí různé foreskin-restoration techniky, ale moc to nepomůže.
Nemám nic proti obřízce z racionálních zdravotních důvodů (těžká jizevnatá fimóza, obtížné močení s ballooning efektem u dětí s výrazným postižením ledvin ve smyslu hydronefrózy nebo s výraznějším refluxem atd.), moje reakce byla vztažena na paušální obřezávání všech chlapců. To mi přijde jako zvěrstvo.
@Ema98 píše: Více
Divil bych se, kdyby šla u jakéhokoliv kojence a mladého batolete do 2 let předkožka kompletně přetáhnout. Fyziologické konglutinace slouží k tomu, aby se k ústí močové trubice nedostala stolice, když ještě dítě není kontinentní. Ten, kdo to vymýšlel (evoluce, Bůh apod.), to vymyslel velice důmyslně.
Však obřízka se provádí běžně i bez celkové anestezie, ale pouze v lokální. To jako lékař (pokud se nemýlím) snad víte? Tedy alespoň u dětí, nevím, jak u dospělých. Dokonce jsou i šetrné metody pomocí kroužku. Neříkám, že by se měli obřezávat všichni chlapci, pokud k tomu nemají rodiče kulturní/náboženský důvod, ale pokud je k tomu důvod - opakované potíže, záněty a bolesti, tak je obřízka dobrým řešením a má i své zdravotní výhody. Jak jsem psala, nedělala bych z ní něco hrozného.
Krásný den. ![]()
@Yasmina21 náboženství jest jedním z primitivních pseudo důvodů pro cirkumcizi. Podobně primitivní důvody mají také všichni ti, kdo schvalují mrzačení ženských pohlavních orgánů. Nežijeme ve středověku. Vlastně někdo možná ano, alespoň co se týče myšlenkových pochodů.
@Yasmina21
No u dospělého samozřejmě v lokální anestezii lze provést, ale i tak nemálo pacientů volí celkovou anestezii (a ani se jim nedivím).
U dětí je obřízka pouze v lokální anestezii utopií. U obřízky musí pacient nehnutě ležet, neházet sebou, protože vzhledem k velikostním poměrům je obřízka u dítěte složitější, výkon je delikátnější (byť nijak náročný).
Jen barbaři obřezávají chlapce zcela bez anestezie (v muslimském světě prý nic výjimečného).
@Velryba černá píše: Více
Nepřišla jsem sem hodnotit náboženství. I já si myslím své o těch, kteří raději budou trápit dítě a riskovat do budoucna potíže než aby mu nechali obřízku udělat.