Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera je teď v osmičce a mají výchovu ke zdraví, sexuální výchovu mají druhé pololetí, ale je to nějak tak podobné, dřív než v osmé třídě se to neučili..
V osme tride je lidske telo. V ramci toho je i sexualni vychova. Navic se o ruznych pohlavnich nemocech, ochrane atd mluvi i v rodinne vychove, uz nekdy v sedmicce.
Syn je v sedmičce a mají výchovu ke zdraví. Dcera na jiné škole speciální předmět neměla, tyto věci brali v rámci přírodopisu a občanské výchovy.
V 5 třídě jsme měli jednu odpolední hodinu přírodovědy na zodpovězeni dotazů ohledně sexu a puberty. Od 6 zaručeně nějaké debaty. V 8 jsme brali člověka, takže i tam byl prostor na sexuální výchovu. Všechny střední školy byli humanitního oboru, takže tam už to bylo v podstatě nutnost. Dokonce i u závěrečnych zkoušek bylo téma oplodnění a porod.
My máme v 8. a 9. r. samostatný předmět Výchova ke zdraví a v jeho rámci se učí i sexuální výchova. Samozřejmě v rámci Přírodopisu v 8. r. se bere lidské tělo a s ním i pohlavní orgány a funkce.
V 6. třídě jsme měli výchovu ke zdraví, kde tato témata byla probrána vzhledem k našemu věku a potom v 8. třídě v přírodopisu.
Už je to dávno, takže si to nepamatuji. Ale na druhém stupni ZŠ určitě, v rámci rodinné výchovy (to byl samostatný předmět). Rozdělení na kluky a holky jsme myslím neměli, možná jednu hodinu pro nějaké velmi citlivé téma. Pamatuji si ale, že nám to teda učitelka neuměla vůbec vysvětlit a byla dost necitliva. Při jednom anonymním dotaze (psali jsme na lístečky) místo aby odpověděla, tak se pohrdave ptala, ať se přihlásí ten, kdo vůbec neví, jak se dělají děti
. Asi záleží na učiteli.
Ja mela v ramci obcanske vychovy v 8. rocniku dve hodiny, kdy se mela provest sexualne vychova. A v 7. tride po hodine biologie (botanika ten rok)si holky nechala ucitelka ve tried o 5min dele, kazde rozdala maly par strankovy sesitek/spis letak s nekolika vzorky vlozek a dvema tampony s aplikatorem
kluci z toho pak meli pr*el, jak jinak ![]()
Dobrý den, zajímá mě zda jste měli ve škole výchovu ke zdraví, sexuální výchovu nebo jestli jste to třeba brali v přírodovědě, přírodopise.
Já to měla, tak že v 5. třídě v rámci přírodovědy jsme něco málo brali.
V 6. třídě jsem měla výchovu ke zdraví a pak jsme to ještě brali v 8. třídě v přírodopise.
Zajímá mě, jestli jste se to taky ve škole učili.
Nebo jestli jste měli nějaké přednášky pro holky?