Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, muj syn, 6. lety predskolak stále neumi r a ř. Na logopedii chodíme od jeho 5. let. Zajimalo by me, za jak dlouho se vase ditko naučilo r, když ho neumelo? Mam na mysli, když bylo v logopedicke peci, nezajimaji me trilete deti, nebo deti, kterym to r naskočilo samo a brzy.
Najednou jsem s hruzou zjistila
, ze do zahajeni skoly zbyvaji 4 mesice a kousek… a ze to nestihne. Cvicime denne, ale nepripada mi, ze by se mělo R objevit… Mely jste taky takove pocity? Dik za zkusenosti ![]()
Holka teda začínala v logopedii klasicky Š, Č, Ž. Když se to naučila, měla zkoušet R. Jenže se nějak sekla a logopedka ji prostě nepřinutila ke spolupráci. Takže jsem dostala instrukce a trénovaly jsme doma. Přiznám, že jsme to flákaly, ale jednou přišla ze školky a říká mi: Mami, já už umím R. A fakt ho uměla. Prostě jí to naskočilo. Pak jsme trénovaly i Ř.
Takže bych se toho nebála, jednou se to R naučí, i kdyby to mělo být až ve škole.
@Divine syn se to naučil během prázdnin před 1.třídou. Na logopedii jsme chodili asi měsíc.
Já jsem taky r a ř neuměla, logopedii se mnou cvičila jen učitelka ve školce a pak trochu doma, ale do první třídy jsem se to nenaučila. Pak už jsem nikam nechodila a nějak jsem se to ve druhé třídě naučila sama ![]()
@PetraJ jj, my jsme cvicili ze zacatku také ščž, předtím i L. Vsechno zvladl celkem rychle, ale ted je nejakej zaseklej
A jinak, to by bylo krasny, kdyby jednoho dne prisel, a řekl mi mam te rad, a ne lad ![]()
@IvaX diky za odpověď…me by i zajímalo, když to dite v první tride neumi a uci se cist, jak to chodi, jestli s tim nejsou problémy…Pamatujes si třeba na sebe, jak jsi to mela?
Dcera začala říkat R sama, ještě ve školce. Kvůli Ř musela na logopedii, ale byla tam jen jednou. Logopedka byla dost drsná, tak tam už pak nechtěla jít. Doma jsme trénovaly podle instrukcí, ale jen krátce, asi 2 týdny a nijak zvlášť poctivě. A najednou to šlo. Teď je v 1. třídě a ještě tam někdo na logopedii chodí. Takže ne všichni to zvládají před nástupem do školy. Dřív nebo později se určitě zadaří.
@Divine No vůbec si nepamatuju, že by mi to dělalo nějaké problémy
já jsem teda místo R nepoužívala L, spíš jsem „ráčkovala“ takové to ošizené r bez pořádného zadrnčení. Takže jsem prostě četla takto, nepamatuju si že by to některá učitelka nějak řešila… Pak jsem šla jednou ze školy s kamarádkou a dávali jsme jména papírovým koníkům co jsme vyráběli. Já jsem dala jméno Radek a pak jsem se to snažila říct pěkně a po několikátém pokusu se to povedlo a řekla jsem R ![]()
@Divine tak u nás v 5,5 letech a naučila se hned po první návštěvě u logopedky při domácím tréninku r a druhý den ř. Logopedka říkala, že obvyklé to ale není.
@Divine jinak tedy nevím, jakou technikou učí vaše logopedka, ale mě hodně překvapilo, že ta naše nepoužívá žádné tdnky ani podobná slovíčka, ale dala dceři mezi stoličky zkousnout vršek od fixy, řekla jí, ať zkouší vyslovovat „r“ a u toho jí lékařskou špachtličkou cvrnkala ze spodu do jazyka, během čehož jí to zadrnčelo skoro okamžitě. Díky tomu si dcera už vyzkoušela, jakže má vlastně to správné „r“ znít a doma se to naučila během jednoho dne, když jsem na pokyn logopedky opakovala její postup.
Koukala jsem na to jako z jara, ale evidentně to fuguje
.
@Aamanda mas sikovnou dcerku a zajimavy postup logopedky
asi to vyzkousim. Nase logopedka jede klasicky. Ted byl syn dvakrát po sobe, zrovna když mel jit na hodinu, nemocny, takze jsme tam uz dva mesice nebyli a ucim ho sama podle log. knizek.
@Aamanda, zajímavý tip. Se synem vyzkouším. Učí se „R“ už od září a stále se nedaří. Udělám s ním hokus pokus. ![]()
@Aamanda pdobný tip prosazoval ten náš, když malé lezly zuby, a díky němu měla holka křivé zuby, nosila rovnátka, a jeeště se tomu ten magor divil
takže tento postup naopak odsuzuji
@Hořec @Divine teď si uvědomuju, že u toho cvrnkání do jazyku měla dcera zkoušet říkat „drn drn drn“ a ne jenom „r“ - ať vám nepíšu nějaké nesmysly
.
Zkoušela jsem to i u dcery čtyřleťačky, ale ta se zatím nechytá.
@tumpach vážne? To byste museli cvičit několik hodin denně, aby jí díky tomu narostly křivé zuby, ne? ![]()