Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Otázka je jednoduchá, máte nějaké vychytávky na předvádějící se dvouleté dítě?
Syn byl vždy velmi aktivní, společenský, s každým hned kamarád )včetně mužů s plnovousem), v novém prostředí po prvotním rozkoukání jako doma.
V podlední době se nicméně všude, kde je to „nové“ šílěně předvádí. Na dovolená, v restauraci, na návštěvách, před návštěvami u nás doma, v čekárně u doktora. Tam kde to zná nebo není nové publikum, tak je v klidu.
Včera na rodinné sešlosti, kde jsme s mužem plnili převážně roli krotitelů dravé zvěře, už jsem se přistihla, že říkám tu šílenou omluvnou větu „Tohle on ale doma nedělá“.
Doma to s ním opravdu jde. Neříkám, že je anděl, ale když zlobí, tak funguje něco typu vykázat z místnosti, sebrat věc, se kterou zlobí, počítat do tří, zařvat.
Nicméně jakile se začne někde předvádět, tak prostě je jak neřízená střela, můžu na něj hulákat doaleluja a jediné, co by pomohlo, je asi jedině se sbalit a odejít. Což ale není to, po čem toužím, ani to vždy nelze.
Takže si ráda přečtu nějaké rady, jak to zvládáte vy.
@Svistice nezvládám - kluk je takový doteď
když to na něj přijde, nejradši bych se zahrabala.. předvádění v kombinaci s pubertou je otřes.. přeju pevné nervy, víc rad nemám ![]()
@Svistice taky nezvládám, dělají mi to obě děti. Dcera teda už tolik ne, ale taky má své chvilky…
Taky, uplne nesnasim navstevy, to si kazdy musi myslet, jak mame nevychovany decko, ale sotva se zavrou dvere, je klid.
@Svistice Pokud jde o restauraci, doktora apod., to asi neporadím, ale společnost lidí, které aspoň trochu znáte, bych hned zkraje upozornila, co malý dělá a ať si ho nevšímají.
Náš syn se sice před cizími moc nepředvádí, ale zase nesnáší, když se na něj vrhají babičky a tetičky, hlavně ty, které vídáme málo, a chtějí se s ním muckat, dělají na něj grimasy a podobně, to vždycky začne ječet, bránit se zuby nehty a schovávat za mě. Je to hrozně nepříjemné a já docela chápu, že se mu to nelíbí, taky jsem to neměla ráda, takže vždycky babičky, tetičky, kamarádky a spol. důrazně upozorním, aby si syna ze začátku vůbec nevšímali, jako by tam nebyl, on se bude chvíli otrkávat a pak přijde sám, že je společenský, ale potřebuje pomalejší rozjezd. Ze začátku to nesly hlavně babičky nelibě, ale pak zjistily, že to funguje a dá se to i bez řevu, tak si zvykly.
@Hoa Mai To se snadno řekne. Nicméně asi málokdo dokáže nereagovat na dítě, které začne lézt na stolek s televizí, rozhazovat ovoce z mísy, třikrát i přes napomínání vykrámuje veškeré psí hračky z krabice a začne je házet na přítoomné (což je zážitek včerejšího odpoledne). Což doma opravdu nedělá. Ani ho neomlouvá, že se mohl nudit - vzali jsme mu hračky, půjčili jsme mu tam dětskou knihu z obrázky - naprosto ho to nezajímalo. Muž ho pak vzal na půl hodiny na hřište. jakmile se vrátili, předváděl se dál. nakonec jsme ho upíchli na půl ho´dky k televizi, aby jsme si alespoň v klidu stačili něco říct. ![]()
Můžu upozornit, aby mu za ty jeho komedie a roš´tárny neaplaudovali, ale ignorovat se to fakt nedá. ono kolikrát stačí, aby v obchodě, kde mi vzorně tlačí dětský košík nějaká důchodkyně pochválila, jaký je to šikovný chlapeček a najednou mi ten šikovný chlapeček začne tahat věci z regálů a pobíhat s tím košíkem po prodejně.
Prostě jakmile je publikum, nezná meze.
@Svistice chápu, není to jednoduché. Úplně se tomu vyhnout nepůjde, budete to prostě asi muset přežít, ale zkusit mu věnovat co nejméně poroznosti. Věř mi, že já než jsem zpacifikovala babičky a tetičky, tak mi to dalo taky nemálo práce, a to by člověk řekl, že jsou dospělé a pochopí to. Takže člověk nemůže chtít zázraky po dvouleťákovi.
Mmch, to s těmi babičkami v obchodě znám jak své boty. Stačí, aby nšjaká babka zažvatlala na syna „ty jši ale loštomilý chlapeček“ a z roztomilého chlapečka je ošklivá vzteklá siréna. Ostuda zaručena. Ale s tím asi nejde dělat nic. Naštěstí u syna vidím, že se to zlepšuje, bývalo to mnohem horšíteď už je občas schopný i nějaké přijatelné reakce.
Já bych si ho co nejméně všímala při jeho řádění a co nejvíc pozornosti mu poskytla ve chvíli kdy to vypadá, ze žádnou nepotřebuje-je tzv. „hodný“.zaměŘila bych se na to PROČ se tak chová a pak teprve uvažoVala možná nad tím, JAK toto chování řešit.
@brko Proč? Protože má publikum a je to komediant a herečka? ![]()
@Svistice myslím, že nepomůže nic, časem to přejde. U nás to bylo mezi druhým a třetím rokem taky, jakmile někdo přišel na návštěvu, tak začal bláznit, běhat, věšet se na všechny… Naštěstí to už přešlo, protože jak píšeš, nemohli jsme si ani nic říct ![]()
Tak třeba u nás se tp spíš transformovalo, šestiletá sice nic nevyvádí, a le zato se naží být středobodem nějakou přemoudřelou, rádoby vtipnou větou…
@martina.se @AnastazieB @Krrysa @atominnka Díky za reakce. Takže koukám, že buď z toho vyroste, nebo z toho nevyroste, jen se nám to kapánek upraví a případně ještě zvýživní.
Asi se začnu učit chodit kanálama nebo rezignuji na ty zbytky společenského vyžití, které RD v kombinaci se dvěmi malými pišišvory skýtá. Každopádně si jdu koupit tabulku čokolády, ve středu nás čeká další návštěva.
@martina.se píše:
@Svistice obal nervy, může být hůř![]()
Zatím statečně obaluji celou figuru.
Nevím, jak ty kila shodím. ![]()
@Svistice píše:
Zatím statečně obaluji celou figuru.![]()
Nevím, jak ty kila shodím.