Předzahrádka (rady, tipy)

2790
12.4.23 16:39

Předzahrádka (rady, tipy)

Holky zahradnice, moc prosím o radu ohledně kytek, nebo okrasných tráv do předzahrádky. Máme klasickou řadovku, jde mi o pás o délce pěti metrů a šířce cca jednoho metru (spíše méně) u plotu oddělující naši řadovku od sousedovic.
Chtěla bych tam nasadit něco veselého, barevného.
Nastíním vám mou představu a prosím o zhodnocení, úpravu, nebo úplně přepracování představy.
Má představa je nasazení rododendronů a rozchodníků v kombinaci s nějakou trávou (od kolegyně jsem dostala trs yuky vláknité). Je to velká blbost? Pro upřesnění, jsem naprostý amatér.
Děkuji všem za pomoc, případně za rady a nápady. :kytka:
Mimochodem: manželova představa je natvrdo oddělit zahrádky nasazením tůjí, ale ty mi přijdou takové nudné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
12.4.23 17:10

To je letos naše téma doma. My máme velkou předzahrádko. Taky 5-6 m a šířka asi 2,5-3m. Chci ji zrušit. Že vše před domem předláždíme. Jak máme antracit okna a šedobílou fasádu. Tak k tomu chceme i dlažbu. A místo předzahrádky bych chtěla velké květináče dekorační a sadit do nich. Antracitovou lavku.
Viděla jsem to teď u jednoho čerstvě dostavěného. Takové čisté, moderní.
Nám tam od nějakých 12h do večera svítí. Takže tam nemohu mít žádné květiny a nic takového. Měla jsem tam konifery a různé ty okrasné zakrslé trávy atd. Kameny a velkou kůru. To bylo ok. Teď teda tam máme narcisy. Jak tam peče slunko. Tak u nás rychle odkvetou a je po parádě. Všechno tady upeče slunko. Takže to nechci znovu, jak to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42316
12.4.23 17:13
@Kelsey píše:
To je letos naše téma doma. My máme velkou předzahrádko. Taky 5-6 m a šířka asi 2,5-3m. Chci ji zrušit. Že vše před domem předláždíme. Jak máme antracit okna a šedobílou fasádu. Tak k tomu chceme i dlažbu. A místo předzahrádky bych chtěla velké květináče dekorační a sadit do nich. Antracitovou lavku.
Nám tam od nějakých 12h do večera svítí. Takže tam nemohu mít žádné květiny a nic takového. Měla jsem tam konifery a různé ty okrasné zakrslé trávy atd. Kameny a velkou kůru. To bylo ok. Teď teda tam máme narcisy. Jak tam peče slunko. Tak u nás rychle odkvetou a je po parádě. Všechno tady upeče slunko. Takže to nechci znovu, jak to bylo.

Ošklivě to vypadat nebude. Jen budete mít místo, které bude v létě sálat vedro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42316
12.4.23 17:14

Co třeba ibišky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6423
12.4.23 17:15

Rododendrony kvetou na jaře, rozchodníky v pozdním létě a na podzim, takže bych asi ještě použila vysoké trávy, ibišek, který kvete v létě a vajgelii. Přesadila bych něčím nižším, na jaro cibuloviny, na léto trsy trvalek jako třeba zápleváky, třapatky… Jen tedy počitej s tím, že ty keře rostou dlouho a dlouho to vše bude nízké, než se rozroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
12.4.23 17:24
@baracudas píše:
Holky zahradnice, moc prosím o radu ohledně kytek, nebo okrasných tráv do předzahrádky. Máme klasickou řadovku, jde mi o pás o délce pěti metrů a šířce cca jednoho metru (spíše méně) u plotu oddělující naši řadovku od sousedovic.
Nastíním vám mou představu a prosím o zhodnocení, úpravu, nebo úplně přepracování představy.
Má představa je nasazení rododendronů a rozchodníků v kombinaci s nějakou trávou (od kolegyně jsem dostala trs yuky vláknité). Je to velká blbost? Pro upřesnění, jsem naprostý amatér.
Mimochodem: manželova představa je natvrdo oddělit zahrádky nasazením tůjí, ale ty mi přijdou takové nudné :think:

Muzes napsat podrobnosti k pude, orientaci ke svetovym stranam a tak podobne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.4.23 17:25
@Havlova píše:
Ošklivě to vypadat nebude. Jen budete mít místo, které bude v létě sálat vedro.

To sálá stejně. Naštěstí je to před domem. A na tu lavku bude stín od garáže.
Už jsem tam měla toho tolik zasazeného. Dřív jsem i květináče dávala na parapety. Vše uschlo. Teď ty květináče tam dát nemůžu, že závazí venkovním žaluziím. Takže vyřešeno.
Mívala jsem tam levanduli. Ale takhle pěkné to nebylo, jak mají na fotce. Že my máme ten prostor širší. Tak to bylo dost rozčapené do šířky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
12.4.23 17:30
@baracudas píše:
Mimochodem: manželova představa je natvrdo oddělit zahrádky nasazením tůjí, ale ty mi přijdou takové nudné :think:

A co třeba levandule? Nevím, jakou máte půdu, ale rododendron není vhodný všude :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
12.4.23 17:43
@Kelsey píše:
Nám tam od nějakých 12h do večera svítí. Takže tam nemohu mít žádné květiny a nic takového. Měla jsem tam konifery a různé ty okrasné zakrslé trávy atd. Kameny a velkou kůru. To bylo ok. Teď teda tam máme narcisy. Jak tam peče slunko. Tak u nás rychle odkvetou a je po parádě. Všechno tady upeče slunko. Takže to nechci znovu, jak to bylo.

Máme podobnou plochu před domem a v létě z toho pak do noci sálá vedro, plus v kontejnerech zatím vlastně všechno chcíplo, protože se to prakticky upeklo. My teda máme ty kontejnery betonové…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
12.4.23 17:50

@Kelsey Jak to popisujes, bude to krasa - taky mam rada tenhle styl, ale pokud cam tam oece, bala bych se u tech kvetinacu zalevani… :think:
My mame jen opravdu orouzek podel plotu (severni strana), mam tam male levandule, ktere na jare striham a mezi nimi cibuloviny - hyacinty, tulipany, narcisy, modrenec… A vypada to hezky - na jare kvetou cibuloviny a od leta az do zamrazu ta levandule (mam mix fialove a bile). Pak mame pruh orientovany kolmo k domu (cca 1,5mx4m), takze taky v principu severni strana, ale ne kompletne zastinena, a tam mam vsechno mozne - zakrsly panasovany rododendron, zakrslou borovici Marie Bregeon a jeste nejaky zakrsly minismrcek, vresy, okrasne cesneky a travy (vousatec), lilie, floxy a jednu ruzi. Casem jsem to ruzne obmenovala, aby tam prave porad bylo a co koukat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
12.4.23 19:31

Předzahrádka je situována na severovýchod. Svítí tam od rána do cca toho dopoledne, takže vyloženě upéct by se tam nic nemělo. Co se týče půdy, tak nemám ponětí jaká je. Ale vzhledem k tomu, že se jedná opravdu o pásek, není problém tam asi nasypat to, co bude květinám prospívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116272
12.4.23 20:45

Šeřík, ibišek, hortenzie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.4.23 00:43
@baracudas píše:
Předzahrádka je situována na severovýchod. Svítí tam od rána do cca toho dopoledne, takže vyloženě upéct by se tam nic nemělo. Co se týče půdy, tak nemám ponětí jaká je. Ale vzhledem k tomu, že se jedná opravdu o pásek, není problém tam asi nasypat to, co bude květinám prospívat.

Jo, je to blbost.
Rododendrony chtějí spíš stín a kyselou půdu. Rozchodníky plné slunce a živiny. Trávy jak která, spíš slunce a trochu vláhy.

Záleží, jestli je to vyloženě ve stínu u baráku, nebo tam jenom nesvítí naplno slunce.
Ale udělala bych tam klasický trvalkový záhon - a zvolila trvalky podle toho stínu, všechny se stejnými nároky. Nemáš poblíž nějaký park nebo botanickou, kam bys došla mrknout pro inspiraci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.4.23 00:45

@Kelsey
Normální trvalkový záhon středomořských trvalek se klidně může péct na slunci. Jen dobře vybrat druhy.
Existuje super kniha od Petra Hanzelky - Květiny pro suché zahrady. Ale i z nich to chce ještě dobře vybrat ty opravdu suchomilné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.4.23 06:54
@Lucie_Sx píše:
@Kelsey
Normální trvalkový záhon středomořských trvalek se klidně může péct na slunci. Jen dobře vybrat druhy.
Existuje super kniha od Petra Hanzelky - Květiny pro suché zahrady. Ale i z nich to chce ještě dobře vybrat ty opravdu suchomilné.

To asi né. Já tam právě nechci nic, co se nějakým způsobem rozlézá, rozrůstá. Chci, ať to drží hezky tvar a je to pěkné. Ty trvalky co se dávají do skalek. To se mi právě nelíbí. To bych před barákem, kde je obecní chodník a cizí chodí kolem nechtěla. Proto jsem i po čase zrušila tu levanduli. Že to tam sice rostlo. Ale rostlo škaredě, neúměrně. Vypadalo to rozkydle v té ploše. Spíš nějaký ten okrasný mini stromek. Prostě něco, co drží tvar. Nepotřebuji, ať to kvete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí