Předzahrádka (rady, tipy)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
13.4.23 07:30
@Kelsey píše:
To asi né. Já tam právě nechci nic, co se nějakým způsobem rozlézá, rozrůstá. Chci, ať to drží hezky tvar a je to pěkné. Ty trvalky co se dávají do skalek. To se mi právě nelíbí. To bych před barákem, kde je obecní chodník a cizí chodí kolem nechtěla. Proto jsem i po čase zrušila tu levanduli. Že to tam sice rostlo. Ale rostlo škaredě, neúměrně. Vypadalo to rozkydle v té ploše. Spíš nějaký ten okrasný mini stromek. Prostě něco, co drží tvar. Nepotřebuji, ať to kvete.

Jasny, no. Chces neco neprirodniho.

Ja jsem spis na ty bezudrzbove prirodni zahrady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
13.4.23 07:43

@baracudas

Zakladatelko, thuje bych nedávala - je to předzahrádka, nebudete tam trávit čas, není třeba vyloženě oddělovat sousedy, aby k vám nebylo vidět.

Nasaď keře ibišků, až se rozrostou udělají hezký barevný pás, který tě též od sousedů oddělí, ale nebude to tak intenzivní jako thuje.

Co moc moc hezky kvete jsou bahenní ibišky, to je nádhera. Ale z těch živý plot neuděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6423
13.4.23 17:21
@baracudas píše:
Holky zahradnice, moc prosím o radu ohledně kytek, nebo okrasných tráv do předzahrádky. Máme klasickou řadovku, jde mi o pás o délce pěti metrů a šířce cca jednoho metru (spíše méně) u plotu oddělující naši řadovku od sousedovic.
Chtěla bych tam nasadit něco veselého, barevného.
Nastíním vám mou představu a prosím o zhodnocení, úpravu, nebo úplně přepracování představy.
Má představa je nasazení rododendronů a rozchodníků v kombinaci s nějakou trávou (od kolegyně jsem dostala trs yuky vláknité). Je to velká blbost? Pro upřesnění, jsem naprostý amatér.
Děkuji všem za pomoc, případně za rady a nápady. :kytka:
Mimochodem: manželova představa je natvrdo oddělit zahrádky nasazením tůjí, ale ty mi přijdou takové nudné :think:

Rododendrony určitě do kyselé půdy, nejlépe substrát na rododendrony, rašelinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
13.4.23 17:58
@Lucie_Sx píše:
Jasny, no. Chces neco neprirodniho.Ja jsem spis na ty bezudrzbove prirodni zahrady.

Taky tak, právě u obecního chodníku lidi ocení cokoliv jiného než další beton. Třapatky a šuškardy třeba vypadají skvěle a nepotřebují skoro žádnou vláhu.
Naši měli takovou betonovou plochu staré jímky porostlou skalníkem, a jakmile ho vykáceli, tak i to bylo na klimatu na tom místě hrozně znát. Takže i půdopokryvné rostliny zadrží spoustu vláhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
24.4.23 16:08
@zrcadlo píše:
Taky tak, právě u obecního chodníku lidi ocení cokoliv jiného než další beton. Třapatky a šuškardy třeba vypadají skvěle a nepotřebují skoro žádnou vláhu.
Naši měli takovou betonovou plochu staré jímky porostlou skalníkem, a jakmile ho vykáceli, tak i to bylo na klimatu na tom místě hrozně znát. Takže i půdopokryvné rostliny zadrží spoustu vláhy.

Super jsou i denivky, ty přežijí všechno, ale musí se dobře vybrat, třeba nižší odrůdy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
24.4.23 16:12
@ZuzaM píše:
Rododendrony určitě do kyselé půdy, nejlépe substrát na rododendrony, rašelinu.

A ty se dobře kombinují s hortenziemi( ne latnatými hortenziemi ty mají rády více slunce a netvoří tolik keře), i co se týká doby kvetení, polostínu i kyselé půdy. A dají se i nakombinovat barevně - třeba do růžova…Ibišky mají rády slunce, ten bahenní ibišek vlhčí půdy..Vajgélie roste ve stínu i na slunci, poměrně rychle oproti třeba rododendronu a není tak náročná na půdu ( dle mých zkušeností).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
24.4.23 16:50
@Floriska píše:
Super jsou i denivky, ty přežijí všechno, ale musí se dobře vybrat, třeba nižší odrůdy..

Jo, denivky se i samy množí a udělají krásně hustý pruh. Na nich mi jen vadí, že na jaře rychle vykouknou, takže se blbě kombinují s typicky jarními cibulovinami (už jsou vyšší) a že koncem léta už zavadají ty listy. Určitě záleží na udrůdě, my máme takovou tu obyčejnou oranžovou, a kvetou v podstatě jen cca 2 týdny na přelomu červen-červenec. Za mě je ideální záhon, který kvete celou sezónu, třeba na podzim chryzantémy nebo ty podzimní hvězdnice, to je potom krása. Já jsem nejspokojenější se záhonem, kde mám na jaře koniklece, sněženky, bledule, krokusy, narcisy, tulipány, potom kvetou kuklíky, orlíčky, pak začnou krásnoočka, třapatky, šuškardy, rudbekie (těm to vydrží celé léto až do podzimu) a potom chryzantémy a hvězdnice v různých výškách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
24.4.23 18:06
@zrcadlo píše:
Jo, denivky se i samy množí a udělají krásně hustý pruh. Na nich mi jen vadí, že na jaře rychle vykouknou, takže se blbě kombinují s typicky jarními cibulovinami (už jsou vyšší) a že koncem léta už zavadají ty listy. Určitě záleží na udrůdě, my máme takovou tu obyčejnou oranžovou, a kvetou v podstatě jen cca 2 týdny na přelomu červen-červenec. Za mě je ideální záhon, který kvete celou sezónu, třeba na podzim chryzantémy nebo ty podzimní hvězdnice, to je potom krása. Já jsem nejspokojenější se záhonem, kde mám na jaře koniklece, sněženky, bledule, krokusy, narcisy, tulipány, potom kvetou kuklíky, orlíčky, pak začnou krásnoočka, třapatky, šuškardy, rudbekie (těm to vydrží celé léto až do podzimu) a potom chryzantémy a hvězdnice v různých výškách.

Tak to musí být krása..
Taky to mám namíchané, až na chryzantémy snad všechny tyhle rostlinky, plus ještě nízký zápleváky, kokardy a pár pivoněk.. Denivky mám spíše vzadu záhonové části předzahrádky, jen ty nízoučké spíše vpředu, ale zrovna ty, co jim listy vyrážejí později a jen pár, tak neruší ty ostatní kytky. A letos, jak celkem prší, tak všechno roste jak blázen. I plevel. 8) Ještě se chystám shánět nízké třapatky - rudbekie, vysoké by byly spíš rušivé..Ale na ty je ještě čas.. Snažím se na jílovém základu udělat co nejvíce trvalkový bezúdržbový kvetoucí záhon. Zatím jsou trvalky překvapivě držáci. Mezi zatím dávám letničky a ty to moc nedávají, hlavně ty vyšší jsou nic moc - mívají poloviční výšku, méně kvetou, když to srovnám s růstem v normálnější hlíně u rodičů na zahrádce. Zvládají to ale z letniček afrikány a lichořeřišnice, dokonce i celkem se zaléváním lobelky a otestovala jsem loni i 2 milionbels do záhonu a dobrý, hezky se rozrostly. Je to na jihu a praží tam slunce, tak testuju i marockou kopretinu, sluncovka kalifornská mi loni vydržela přes zimu, semení se sama, stejně jako se mi samo vysemenilo pár afrikánů..Dávám je právě mezi kokardy a krásnoočka a testuju tam nízké boubelíky barevně místo lobelek. Mezi denivky jsem dala kuklíky, a pak zápleváky a floxy, ty kvetou o něco později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
24.4.23 18:26

@Floriska Taky máme jíl, plus je to všechno ne u domu, ale u chalupy - sice tam jezdíme často, ale nejsme tam každý den a bojuju i se slimáky. Třeba afrikány jsou pro slimáky asi to samé, co pro mě čokoláda, předloni jsem zasadila 30 krásných vzrostlých už kvetoucích afrikánů, a přijela jsem za 2 dny a zůstaly z nich pěticentimetrové pahýlky a napočítala jsem dva květy, které přežily. Natáhlo to ty slimáky do záhonu a pak žrali i všechno ostatní, takže afrikány už mi nesmí na zahradu ;). Hluchá místa vyplňuju měsíčky, ty si hodím na okno a předpěstuju si sazeničky z loňských semínek, kdyby se náhodou nevysemenil nikde sám.
Jinak na tom jílu se ještě daří chrpám, mám víc odrůd, nižší a vyšší, a nežerou je slimáci. Co jsem naopak vzdala, jsou lilie, které rostou krásně, ale taky je slimáci vždycky oholí.
Sypu ty železité granule, co neškodí ježkům a ptákům, ale pozemek je veliký a odmítám zase rozhazovat za jednu sezónu tisíce, takže razím heslo, že co samo nepřežije, nemá na mojí zahradě co dělat. Každý rok zkusím něco nového, letos se chystám na svíčkovce, tak uvidíme.
Z nízkých květin, které krásně kvetou, mám ráda ještě pupalku missourskou - udělá takový rozložitý bochánek a kvete celé léto. Z vysokých mám ráda krvavec toten, proti volné obloze dělá krásný efekt těmi bobulkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
25.4.23 14:23

Měsíčky používám na místa, kde by rostl plevel, u babičky..U paneláku mi chytá plíseň. :roll: Svíčkovec je moc hezký, snad mi i letos přezimoval. Lobelka (ten druh, co je trvalka, taková červená) to loni nedala. Chrpu mám od mamky, roste tu opravdu hezky, také kohoutek od mužových rodičů se rozrůstá, vyšší zvonky..Skvělý je i devaterník, dokáže kvést opakovaně a dělá polštáře, plevel pod ním roste minimálně, když se rozroste. Také jsem si namnožila několik různých kosmatcovníků - trvalek k obrubníku. je nádherný, když kvete a roste tu jako blázen. Stačil mi malý květináček odrůd, které jsem chtěla. A kterýkoliv šlahounek /oddenek se ujal. Ten růžový kvete dlouho a opakovaně, ostatní moc ne..Pupalka mi tu bohužel nejde, ani růžová ani žlutá nízká, tu jsem zkoušela opakovaně ze zahrádky rodičů..Docela tu jdou i hledíky - když nechytí tu plíseň, pěkně se rozrůstá nízká mydlice - a vytlačuje trávu. 8) Přirozeně tu roste vyšší ozdobný mák, takový oranžový, tak jsem ho zakomponovala, stejně brzy odkvétá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí