Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Musíš to říct někomu. Rodičům, třídní. Nemáš se čeho bát, ta situace není tvoje vina.
Na střední jsme meli spoluzacku, ktera opravdu smrdela az z toho bolela hlava. Ona samu sebe necitila a jeji spolusedici ji taky necitila, byla na to zvykla. Ten smrad byl tak odpuzujici, ze taky nechtel byt nikdo v jeji blizkosti. Muselo to byt hormonama, normalne o sebe pecovala. Takze prvne bych zasla k tvoji detske lekarce a sverila se ji s timto, jak se zapachem, tak s reakci okoli na tebe. Dalsi kroky by pak mely smerovat za tvoji tridni pripadne skolnimu psychologovi/poradci nebo koho tam mate. Ty za to nemuzes a nemel by se k tobe nikdo takto chovat. Urcite s tim pujde neco delat, drzim palce
![]()
@Anonymní píše: Více
nejsi třeba při těle? Není tam fakt spíše šíkana i v tomto? Posměšky atd?
Zeptala bych se opravdových kamarádek, že bys od nich upřímně potřebovala vědět, jestli jsi cítit nebo ne. Někteří lidé sami sebe necítí.
Zkoušela jsi sprchu ráno a nosit bavlněné oblečení? Každý den čisté? ![]()
@smile_xxx píše: Více
tak jsem to nemyslela.. spíše jeslti ty spolužačky to neobrátili… my máme v rodině slečnu hodně silnou asi 100kg, mladou a nesmrdí vůbec.
Procházela jsem teď na internetu různé články na toto téma, píšou tam například:
Teenageři, objektivně vzato, zapáchají. Vědci už dlouhou dobu vědí, že za jejich specifický odér mohou hormonální změny, které doprovázejí pubertu. Hormony aktivují potní žlázy a společně s působením unikátní „pubertální“ kožní mikroflóry vzniká charakteristický zápach…
Proto podle mě člověk v pubertě nemůže vyjít kamkoliv bez deodorantu, možná máte nějaké špatně zvolené vůně nebo i smradlavý parfém. Zkusit třeba něco dražšího. Těžko říct, jestli to nedělají jen schválně. My měli třeba problém se spolužačkou, která celý den vůbec nic nejedla a neskutečně ji smrdělo z úst. Spíš by bylo fajn se zeptat v rodině, jestli to cítí i někdo z nich, poradit se popř. s lékařem. Za svůj život jsem zažila u dvou dospělých osob, že měli tak nepříjemné pižmo, že vadili celému okolí. Jeden byl muž a druhý žena. Oba dva ženatí a mají i děti. Co páchne někomu nemusí smrdět někomu jinému.
Hele moje děti mají ve třídě na gymplu tělnatější spolužačku, která byla cítit potem. Ona sama se necítila, ale cítila se vyřazena z kolektivu, protože sice se ji nikdo neposmíval, ale nechtěl s ní nikdo sedět, nechtěli s ni dělat ve skupince a tak. Třídní to řešila, pac si všimla, nakonec je jich jen 16 ve třídě a ostatní děvčata to citlivě třídní řekla. Ta si s ni promluvila a holka uznala, ze na tom něco bude, zvýšila hygienu (sprchovala se ráno a brala si do školy triko na převlečení) a problém zmizel. A já jsem rada, ze mají takový slušný a vlídný kolektiv, ze se nikomu neposmívají.
U tebe mi to podle toho, co popisuješ, přijde taky jako šikana. A tak bych to řešila. Ale existují lidé, a sama jsem se s nimi setkala, kteří mají tak silné pižmo, prostě tělesný odér, který přebije jakékoliv voňavky, deodoranty.. Někdy tohle dělají i třeba psychiatrické léky, ale to zas nebude tvůj případ. Svěř se rodičům a řešte to se školou jako formu šikany!
Zažila jsem na střední taky holku, která byla dost při těle (v devadesátkách), strašně smrděla potem.. Od rána do odpoledne, když jsem ji potkala na chodbě školy a bavily jsme se, byla cítit. A víš co? Byla jednou z nejoblíbenějších. Byla skvělá povahou a nevím o tom, že by někdo řešil pach potu.
Zkusila bych volit kvalitnější antiperspirant popřípadě přípravky proti pocení v lékárně na příklad Driclor ale je i jiná jemnější verze - já to používala na pocení dlaní.
Ve třídě jsme měli taky spolužačku co se hodně potila ale tak bych řekla že to bylo tím že nepoužívala nic.
Hlavně to že se potíš je způsobeno hormony, časem se to určitě srovná.
Ještě můžeš zkusit do podpaží lepit slipové vložky a často je měnit.
Popřípadě jestli ti to pocení vadí zajít na kožní.
To se muselo někde vzít, někdy člověk zapáchá a neví o tom. I takový ty domácí zatuchliny ze skříně, co člověk z oblečení nedostane, i když je objektivně čisté. Oni ti tu všichni napíšou, ať to řešíš, ale já si třeba nedokážu představit na střední, že bych šla za třídním a tohle mu řekla. Doma taky ne. Tím neříkám, ať to necháš být, ale co je teda to správný řešení?
@deniiina píše: Více
Přesně, měli jsme na střední spolužačku, která žila s babičkou v takové dvoupokojové pastoušce se suchým wc a chuděře smrdělo všechno oblečení zatuchle v kombinaci se smradem z kuchyně, naprosto strašná kombinace, chudák holka, ať dělala co dělala, tak ji to oblečení smrdělo, dokonce si koupila nové, přišla do školy a převlíkla se do čistého, jenže to ji stejně pak načichlo ze skříňky, kam si dávala to smradlavé z domova.
Fakt bych radši ocenila kdyby mě mlátili než tohle