Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky tak už to mám také za sebou.
k mému překvapení jsem měla překotný porod a to jsem prvorodička + silně zkalená kašovitá voda + infarktová placenta. ![]()
Nevíte někdo co znamená ta infarktová placenta?
Máte s takovím porodem též někdo zkušenosti?
Google mi našel toto - ohraničené odumření tkáně po zamezení přívodu krve z uzavřené tepny ![]()
Tak s překotným zkušenost mám, otevřela jsem se z ničeho na 8 cm za dopoledne aniž bych o tom věděla… a 2 hodiny před tím, že se malý narodil jsem ukecávala doktora na pravidelné kontrole, že ještě nic necítím a že potřebuju ještě jet domů… kupodivu mě nepustil ![]()
Ale jinak bylo vše OK, plodovka praskla až na sále cca 10 minut před narozením malého a byla čirá a o placentě nikdo ni neříkal a brali pupečníkovou krev, takže byla v pořádku.
Když se ucpe nějaká céva v placentě, tak dojde k odumření té neprokrvené části. Nebezpečné to je, pokud je postižená velká část, může odumřít plod.
Vytváří se z různých příčin, třeba i po krvácení na začátku těhotenství, kuřačky mají těch infarktů taky víc..
Příspěvek upraven 28.10.11 v 20:22
j.a.n.i1 - mě praskla voda cca v 00:15 a malej se narodil v 1:25…do porodky jsme dojeli tak tak ![]()
jana1111 píše:
j.a.n.i1 - mě praskla voda cca v 00:15 a malej se narodil v 1:25…do porodky jsme dojeli tak tak
Taky dobrý ![]()
Já naštěstí byla ten den v porodnici na kontrole na monitoru, protože kdybych byla doma, tak se malý narodí buď doma nebo v autě, kontrakce jsem měla necelou hodinu před tím co se malý narodil, voda nic, takže bych začala přemýšlet jestli jsou nebo nejsou pravidelné, po jaké době a jestli je to vůbec ono ![]()
Ahoj já na gynekologii ležela pro přenášení a ve dvě hodiny jsem si ještě šla do bufíku pro sváču a za třičtvrtě hodiny se narodila Vali.Ve dvě jsem manžovi tvrdila že mi nic neni po telefonu a za čtvrt hodiny jsem mu volala že porod prý nestihne.Všechno teda bylo vpořádku voda praskla až při tlačení a malá měla hlavu ven a tělo uvnitř a už řvala.Pro mě to byla nádhera takhle bych rodila třeba desetkrát.
Taky jsem měla hodně rychlý porod, na prvorodičku až neskutečně pohodový. Nic mě nebolelo a za dvě hodiny po příjezdu do porodnice byl malej na světě a to jsme si ještě tu první hoďku povídaly s PA na sesterně o mým porodním plánu a pak jsem to tak tak stihla přehopkat na sál.
Tak já asi měla překotný porod
protože mi praskla voda ve 20.30 h a malý se narodil ve 22.12 hod. Kdybych nejela hned, tak nevím nevím. Byla jsem už otevřená na 8 cm, takže se šlo hned rodit. Na sále jsem strávila snad jen půl hodiny. Jinak bylo vše ok, takže s tím ostatním zkušenosti nemám ![]()
j.a.n.i1 píše:jana1111 píše:Taky dobrý
j.a.n.i1 - mě praskla voda cca v 00:15 a malej se narodil v 1:25…do porodky jsme dojeli tak tak
Já naštěstí byla ten den v porodnici na kontrole na monitoru, protože kdybych byla doma, tak se malý narodí buď doma nebo v autě, kontrakce jsem měla necelou hodinu před tím co se malý narodil, voda nic, takže bych začala přemýšlet jestli jsou nebo nejsou pravidelné, po jaké době a jestli je to vůbec ono
no manžel o půlnoci zrovna vstával do práce a pro jstotu volala rychlou , protoe mi hned nastoupili neskutečné bolesti a do auta jsem nebyla moc schopná dojít…ještě že tak, jinak by byl asi v autě ![]()
Tak gratuluji, že jsi to zakladatelko stihla a hlavně „přežila“. ![]()
Já překotný porod neměla, ale přijela jsem do porodnice s „poslíčky“, kterých jsem tak nějak měla už plný zuby, PA do mě šáhla, řekla: „Tak maminko, na 8cm, jdeme rodit rovnou na sál“ a do 1h byl malej venku (nestihlo se nic, ani vyplnit všechny papíry natož jiné obvyklé procedury…
).
taky hezké…a pak že kontrakce od poslíčků žena rozezná co … ![]()