Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
MInulý týden jsem se byla zaregistrovat v porodnici a při zmínce o tom, že poměrně aktivně jezdím celý život (tj. cca 20 let několik sportovních koní denně), sestřička na příjmu spráskla ruce se slovy - „no to zas bude“..Na můj vyděšený dotaz co bude mi s úsměvem odpověděla „Tak třeba budete první koňařka co nám tady porodí v pohodě“ .. I můj gynekolog občas pronesl něco v tom smyslu že jezdkyně a děvčata od koní moc snadný porod nemají (snad něco o svalech pánevního dna??). Za měsíc mám termín a začínám z toho být trochu vyjukaná. Tak bych se ráda zeptala místních rodiček - jezdkyň - jaký byl Váš porod?
Já teda jezdkyně nejsem, ale co se týče těch svalů pánevního dna, tak to je spíš dobře, ne
Dyt se maj před porodem posilovat ![]()
Klid, nervovat se dopredu jeste nikomu neprospelo, prubeh porodu je zcasti ovlivnen psychikou, kdyz budes presvedcena, ze to pujde normalne, tak urcite pujde… Zrejme nemuzes ocekavat prekotny porod, ale to taky neni o coc stat,ze… ![]()
Já jsem na koni v životě nejela a porody jsem měla oba dva strašné, takže ty to můžem mít za 30min
![]()
ja si teda myslim ze je to uplna blbost..naopak lidi co jsou v kondici by meli mit porod lehci…ale nikde neni nic dano..vsechno se lisi clovek od cloveka…ja jezdim…nakonec sem rodila cisarem - planovanym.. ale bylo mi prave sdeleno ze z koni je posilene svalstvo co je u porodu potreba a ze to pujde jak po masle
spousta kamosek od koni co rodila tak rodila normalne a bez problemu ![]()
Děkuji Vám, byla jsem v pohodě až doteď
Ve finále mě nejvíc naštvalo, že mě vyděsí zrovna doktoři.. ![]()
K těm svalům pánevního dna - ty se mají opravdu posilovat, ale jezdci je mají asi silné zase příliš (nevím, jen tipuju). Svaly pánevního dna se mimojiné posilují např. tlačením kolen k sobě nebo mačkáním míče mezi koleny.. A teď si představte, že tento cvik provádíte 20 let denně 4-5 hodin.. To už jsme asi zase někde jinde
a ty svaly jsou posílené hodně. Kamarádka - spíš známá - měla právě nějaký brutusální porod, prý malého vůbec nemohla vytlačit, nakonec šel kleštěma, a prý jí řekli že to právě nemohla vytlačit kvůli těm svalům.
Ale jak říkám - je to z dalekého doslechu.
Zkusím se tím nestresovat, jen mě prostě zajímalo statisticky co na vy.. ![]()
Taky jsem to slyšela, v tom smyslu, že koňařky mají tak zpevněné svaly v oblasti pánve, že se hůř otvírají. Ale je to podle mě blbost, to by musela mít potíže v podstatě každá sportovkyně.
Neboj. ![]()
mikitaa píše:
ja si teda myslim ze je to uplna blbost..naopak lidi co jsou v kondici by meli mit porod lehci…ale nikde neni nic dano..vsechno se lisi clovek od cloveka…ja jezdim…nakonec sem rodila cisarem - planovanym.. ale bylo mi prave sdeleno ze z koni je posilene svalstvo co je u porodu potreba a ze to pujde jak po maslespousta kamosek od koni co rodila tak rodila normalne a bez problemu
Ano to máš pravdu, tím mě všichni utěšují celé těhotenství když mě vidí lítat s kýblema s vidlema a s kolečkama, v podstatě jsem dělala všechno jako předtím.. A každý mi říkal - „ty budeš mít snadnej porod“
A nakonec mě doktoři takhle „sejmou“ ![]()
já myslím,že to nebude ježděním,no předpokládám,že už aspoń 3 měsíce nejezdíš ![]()
Když si budeš myslet, že to nepůjde, tak to nepůjde ![]()
Na rozvolnění svalů jsou i léky přinejhorším.
Třeba se budeš déle otvírat, ale asi pak po porodu na tom budeš lépe, co se týká inkontinence a celkově povolené pánevní oblasti včetně pocitu, že ti při více než 10ti krocích musí vnitřnosti vypadnout spodem ven
![]()
já jezdila od 13 do 20let každý víkend a celé všechny prázdniny 2-4koně denně..rodila jsem ve 23letech a rodila jsem asi tři hodiny.. měla jsem křížové bolesti takže budec nevím jak vypadají kontrakce do bricha.. zato šití byla chutovka prý hodně citlivá děloha jestli to souvisí s koňmi nevím, ale zas tak aktivní jezdkyně nejsem
Tak já tohle zase slyšela o gymnastkách, dělala jsem 18 let sportovní gymnastiku.
A porodila jsem hodinu a půl od první kontrakce, měla jsem vyvolávaný porod, takže za tři hodiny od zavedení tablety na otevření. Absolutně bez problémů (no dobře, dítě poněkud větší, takže jsem byla hodně nastřihlá a natrhnutá), ale porod bezproblémový a rekonvalescence taky. Já si myslím, že se není čeho bát. ![]()
berry4 píše:já myslím,že to nebude ježděním,no předpokládám,že už aspoń 3 měsíce nejezdíš
moje babicka, kdyz cekala mamku, tak jezdila az do konce 8-meho mesice…
![]()
Já dříve jezdívala každý den, před těhotenstvím tak 3× týdně, v těhu vůbec (byla jsem na rizikovém) a rodila jsem tak, že ve 20.00 jsem šla na sál a v 0.52 byla malá na světě
nejhůř bylo když mi o půlnoci píchli vodu. Takže buď v klidu.
Rika se, ze sportovkyne obecne rodi hur, protoze maji az moc vytrenovany svaly a hur se uvolnujou. Ale urcite to neni pravidlo. nestresovala bych se predem. Spis se zamer na nejaky uvolnovaci cviky, bud v klidu a ver si ![]()