Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Fitipo, máš stejně jako baletky, hodně silné pánevní dno. To normálně při cvičení takhle neposílíš. Může to ztížit otevírání hrdla v 1.době porodní, ale nikde není psané, že to tak bude.
Rodila u nás baletka a všichni předpokládali, že to půjde ztuha. No, rodila, jak po másle.
Věz, že 90% porodu je v hlavě. Když si to sama v sobě srovnáš, tak porodíš nádherně. A neposlouchej blbé řeči, které by profesionál vůbec neměl vypouštět z pusy.
Ahoj…byla a jsem aktivní jezdkyně a porod jsem měla v poho…je to hlavně o psychice,takže se neboj…
ono se říká, že jakýkoliv sport dělaný závodně nebo víc, než je běžné, tak není zrovna ideální, protože máš hodně posílené svaly a ty se pak hůř uvolńujou a jsou větší bolesti. Ale já bych se toho nebála, známá je od koní, trávila na nich skoro celé těhotenství a porod se všim všudy za 4 hodiny hotov ![]()
Moc díky holky za uklidnění
Asi je většina toho opravdu o psychice. Na koni jsem seděla naposledy někdy v 10. týdnu, potom jsem krvácela tak jsem ubrala, a potom už jsem si stejně netroufla, bohužel nemáme ve stáji žádného spolehlivého koně, všechno mlaďoši anebo „vybzikanci“
Takže snad mi za tu dobu svalstvo trochu „povolilo“ ![]()
Ještě jednou díky..
Mimochodem taky mě překvapilo že doktoři (sestry) něco takového vypustí z pusy - navíc bez nějakého vysvětlení či podložených faktů ![]()
fitipa píše:
Moc díky holky za uklidněníAsi je většina toho opravdu o psychice. Na koni jsem seděla naposledy někdy v 10. týdnu, potom jsem krvácela tak jsem ubrala, a potom už jsem si stejně netroufla, bohužel nemáme ve stáji žádného spolehlivého koně, všechno mlaďoši anebo „vybzikanci“
Takže snad mi za tu dobu svalstvo trochu „povolilo“
Ještě jednou díky..Mimochodem taky mě překvapilo že doktoři (sestry) něco takového vypustí z pusy - navíc bez nějakého vysvětlení či podložených faktů
Vážně bych se nestresovala
Kamarádka je opravdu aktivní jezdkyně - hodně závodí…po zjištění těhu přestala téměř jezdit, hodně se bála a porod měla naprosto v pohodě!! Já jsem byla před těhotenstvím aktivní jezdkyně, ale ne na závodní úrovni a nikdo nic neříkal
Porod mi skončil akutním SC, ale rozhodně ne kvůli problémům z ježdění ![]()
a i kdyby stal porod za prd…coz se muze stat komukoliv..tak mas zase strasnou vyhodu potom ze trenovany svaly se mnohem rychleji daji do poradku! ja tyden po cisari uz mela v ruce vidle…po mesici sem lyzovala..a po sestinedeli uz sedela v sedle ![]()
U všech dětí jsem jezdila v 8. měsíci a porody relativně v pohodě, kolem 2h. Podle mě se jezdectví nedá srovnávat třeba s gymnastikou, je to technický sport, nejde o objem svalů.
Jak píše Cassi, fakt je to i v hlavě. Jde o to být připravená na to, že to bolí, ale není to nic co by se nedalo vydržet (a to jsem hodně velké bebíčko). A nestresovat se a nebát se předem
držíme palce
jinak na kobylku jsem vylezla asi 7 týdnů po porodu
v sedle v pohodě, užila jsem si to, akorát pak večer a druhý den ráno bolel zadek, asi jak jsou ty kosti povolené nebo co.
fitipa píše:
MInulý týden jsem se byla zaregistrovat v porodnici a při zmínce o tom, že poměrně aktivně jezdím celý život (tj. cca 20 let několik sportovních koní denně), sestřička na příjmu spráskla ruce se slovy - „no to zas bude“..Na můj vyděšený dotaz co bude mi s úsměvem odpověděla „Tak třeba budete první koňařka co nám tady porodí v pohodě“ .. I můj gynekolog občas pronesl něco v tom smyslu že jezdkyně a děvčata od koní moc snadný porod nemají (snad něco o svalech pánevního dna??). Za měsíc mám termín a začínám z toho být trochu vyjukaná. Tak bych se ráda zeptala místních rodiček - jezdkyň - jaký byl Váš porod?
sem koňařka takřka od narození, vlasnili jsme několik koní a jezdila jsem ještě do nějakého 6tého měsíce, pak už jsem se bála… no a nevím jestli z toho ale zkutečně trvalo 36 hodin, než sem se vůbec otevřela … porod jako takový pohoda, na druhé zatlačení byla dcerka venku no ale 36 hodin kontrekcí, z toho 30 hodin opravdu silných kontrakcí a konec v nedohlednu bylo velmi úmorných ale už hodinu po porodu jsem křičela, že chci další miminko
takže přežít se dá vše… však koňařku nějaká bolest nepokoří ![]()
fitipo: moje teta jezdí taky denně na koni a má za sebou dva úspěšné normální porody.
žádný problém neměla a už vůbec nerodila nějak dlouho. Vůbec se nenervuj, chce to hlavně klídeček a ne stres.
Před porodem se už ty svaly nemají posilovat, ale naopak vědomě uvolňovat.
Těžko říct, já jsem koňařka celoživotní, taky 20let, od 7 týdne jsem nejezdila, ale práci kolem koní jsem dělala pořád, kromě vyvážení koleček na vlečku a porod? Děs… více zde:https://www.emimino.cz/…tupne-83028/
Já jsem tohle slyšela o tanečnicích, ale já v těhotenství tancovala až do 5. měsíce a porod jsem měla v pohodě a rychlý.
Nestresuj se, ono to nějak dopadne ![]()
Ahoj,
tak to je úplná blbost, taky jezdím na koni okolo 20 let a skoro denně/ samozřejmě v těhu ne / a mám 2 děti a obě těhu i porod absolutně bezproblémové a v pohodě a teď čekáme 3.mimi a zatím taky vše oK, takže žádný stres, je to hodně o psychice, tak hlavně klid.Ať máš pohodový porod a zdravé mimi.Naopak aktivní práce v těhu/samozřejmě ne přehnaná dřina/upevňuje kondici a měla by přispět k snažšímu porodu si myslím.