Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se zeptat, zda má někdo podobný problém a příp. jak ho řeší.
Odjakživá mám silný PMS, v pubertě bolesti, omdlívání, po porodech zimnice, únava, průjem aspol. Už jsem si zvykla, že mám 3 týdny před MS neustálé zimnice
ale v posledních dvou měsících se cyklus zřejmě rozhodl, že přitvrdí. Poprvý jsem dva týdny před MS měla asi 6 dní bolesti jako při zánětu močáku (častý běhání n wc, tlak v podbřišku, na stranách u upr.), zimnice). Tak jsem to přičítala fakt nějakým urolog. potížím, byli jsme na dovče a k dr jsem nemohla. Přešlo to. Tenhle měsíc týden před MS totéž, bylo to kratší, ale intenzivnější, třesavka, silný bolesti (bolelo i chodit), zase neustále na WC, chřipková zchvácenost, bolely svaly všude. Byla jsem naprosto přesvědčená, že je to buď zánět močáku nebo zánět gynekologickej, ale ani v moči, ani ve stěrech se nic nenašlo, UTZ ok. Verdikt gyndr - PMS.
Napsala mi cosi na PMS - název je - pokud to dobře luštím - Pre MS, ale nechce se mi do toho investovat, hormony určitě nechci.
Eliško,zkus pít kontryhelový čaj.Mně pomáhají homeopatika a taky mě dost zabíral čaj z bylinek z Amazonie JUAN DE ALONSO(www.uncaria.cz)
pokud jde o ty bolesti 2 týdny před MS - ehm, to vypadá na ovu…po druhém porodu trpím na pravém vaječníku na božovou ovulku, bolí to jak sviňa, poprvé jsem jela i k dr…
Jinak mam fest PMS týden před, pak příchod poznam od zad, břicho, nevolno, neudržim se na nohou a odporoučim se…zatim nevim, co s tim. Do hormonů nejdu, nic neberu, snažim se to nějak překlepat, ale vopruz…už to na mě zas jde a na ten hezkej první den budu i nocovat v nemocnici s dcerou…labůžo..:(
Tak jsem dohledala, že to Pre-MS by mělo být přírodníhosložení, obsahuje levandulový olej a ještě nějaký. No nevim, určitě je to zas market. tah na peněženku ![]()
Kačko, a máš vytipovaná konstituční homeopatika, která kryjí i to? O tom právě uvažuju. Kontryhelový čaj zkusím ![]()
Gabi, gyndr taky říkala, že PMS může být od ovulace do MS (mmch. ty zimnice mám teda tři týdny, takže to je ještě před ovu), ale myslím, že ty bolesti přímo a jen s ovulací nesouvisí… Nebo může být ovulace týden před MS??
Do tý nemocnice ti to fakt nezávidim, kamarádce se teď stalo něco podobného, MS dostala přímo v sanitce RZ (jela s dcerou) a výbava nikde…
Eliško,já beru lachesis mutus 30 3×5 kuliček týdně a Agnucaston(fytofarmakum)1×1 tbl denně
Eli a o akupunktuře jsi neuvažovala?Ta mi taky dobře zabrala
Mám zkušenost jen s akupresurou a ta mi nezabrala. Navíc jsem v zahraničí a tyhle věci jsou tu drahé a nějak k těm lidem nemám důvěru ![]()
Ta homeopatika bereš jak dlouho a jak zabrala? Ono těžko posuzovat asi, když máš víc metod.
homeopatika beru asi 3 roky a zabírají,ten Agnucaston beru od září a taky dobrý.
Kdybys prekousla ty hormony v HA, tak by to urcite hodne pomohlo.
Jinak dobry je Sarapis, no je pravda, ze levný není, ale účinný je, doporučuje se na srovnání cyklu. Bere se 2× denně.
Ahoj Kačko, zkus pít také čaj z meduňky, kontryhel určitě taky a homeopatika lachesis mi též pomáhají. Trpím nečím podobným a jinak mám i to s tím močákem a gyn.zánětem, respektive já na tyto potíže - záněty trpím už rok a půl, ale týden před MS je to k nevydržení…je to tím, jak je dole vše prokrvené…
Homeopatika se nedají takhle radit - mně pomohlo tohle, tobě to pomůže taky. Najdi si klasického homeopata, ten Ti PMS vyléčí a pak se nemusí brát nic. Nebo zkusi bylinkový čaje - v lékárně by mohli poradit.
Jasně, Lasičko, my máme rodinnou homeopatku, výbornou, takže to budu určitě konzultovat (zatím jsem vždy řešila s ní děti a na mě nedošlo
). Samozřejmě vím, že nejlepší jsou konstituční hom., jen jsem chtěla vědět obecně, zda má někdo dobrou zkušenost s užitím homeo na tento problém.
Vegisko, meduňkový čaj mě okamžitě skolí, pila jsem v druhém těhu směs spešl pro těhulky, mj, i meduňka a byla jsem hned po ránu totálně groggy ![]()
Ale teoreticky - je tedy možné, že jsem zánět přechodila a teď se ozval, ačkoli aktuálně v odběrech nic nemám? Ale to by asi bylo vidět na UTZ.
Čičinko, HA odmítám, nespokla jsem nikdy ani pilulku a už u toho zůstanu. Takže tudy cesta nevede. Počítám, že i výhledově horm. subst. léčbu v přechodu nahradím homeo, jako moje maminka. Sarapis je přírodní?
Já trpím po psychické stránce. Začíná to úzkostí, smutkem, zlostí, vnitřním napětím, mám někdy pocit, že to vážně nevydržím…O únavě ani nemnluvím.. A těsně před do toho tělesné potíže, ale to je narozdíl od psychiky bnkačka..
mám to taky tak, cca 10dní před mens vnitřní napětí, podrážděnost, bolení břicha jak v pubertě a dnes v noci zimnice a žaludek na vodě, ale to už mám mens 3.den …