Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky
mám dotaz na mateřskou. Termín porodu mám 2.3. takže 8 týdnů před porodem mi vychází na 5.1. Účetní mi ale řekla, že je lepší jít pro jistotu na mateřskou později, protože bych mohla přijít o mateřskou když bych přenášela a porod by vyšel na víc jak 8 týdnů od začátku mateřské. Nevíte o tom něco?? Moc děkuji… ![]()
Že je to blbost
Mateřská trvá 27 týdnů a do té doby fakt porodíš než půjdeš na rodičák ![]()
Ucetni keca a werunkaw se trochu plete - materska je 28 tydnu
Na MD se nastupuje 6-8 tydnu pred predpokladanym terminem porodu. Fakt nikdo tou dobou netusi, kdy bude presne rodit ![]()
Moje účetní mi zas tvrdila, že mám jít co nejdřív, že když bych porodila předčasně, tak by se mi mateřská krátila. Nebo tak nějak to říkala. Dokonce prý to zrovna musela o dost zkrátit jedný zaměstnankyni, protože zrovna porodila v 33. týdnu, tak jí to prý krátila o dost… No, je to nesmysl. Mateřská prostě trvá @werunkaw123 není to náhodou 28 týdnů?. Jen nějak kdybys ty nechtěla a nenastoupila těch 6-8 týdnů před termínem a pracovala jsi dál, tak se to nějak krátí. ALe tím si nejsem jistá, ale mám pocit, že jsem to tak někde četla.
Příspěvek upraven 11.12.14 v 18:27
No, jestli vam takovy strevo dela ucetni, tak uprimnou soustrast, bych se modlila, aby to vubec spravne vyplnila a poslala.
O nic neprijdes, PPM ti zkratka zacne chodit na zaklade terminu porodu a nikdo nebude resit kdy jsi realne porodila
@zuzanahanka tohle je blbost. Tam se řeší termín porodu a od toho se to počítá a jestli budeš přenášet nebo naopak porodíš dřív nikoho nezajímá. Jak nastoupíš tak se počítá 28týdnů a tím to hasne.
Týden sem týden tam, ale porodit stihne a ještě se s mímem pěkně sžít než bude běhat po úřadech
účetní bych doporučila ať si o tom něco nastuduje než začne někomu radit tyto bezva rady
![]()
@martinape píšeš to správně, to je jediný případ, kdy se to krátí. Jenom v případě, že nastoupíš míň než 6 týdnů před porodem.
@Aspera tak si to pamatuju dobře. Já to tu právě zjišťovala loni, když mi účetní říkala tu její blbost.
Edit - @Aspera jen tě asi opravím, i když nerada, protože tomu určitě rozumíš víc. Né před porodem, ale před termínem porodu. Je to blbý slovíčkaření, ale ať to pak nedělá těm, co zjišťujou, guláš v informacích.
A doufám, že se tu teď neztrapňuju neoprávněnou opravou. ![]()
Holky, potěšili jste mě moc moc moc
jsem si myslela, že to zní jako blbost… a ještě se tvářila nevím jak důležitě
jak mi to vysvětlovala… no myslím, že si ty papíry pošlu sama
ještě jednou děkuji ![]()
Je to jedno. a nekrátí se to ani při předčasném porodu, to pak běží od porodu těch 28 týdnů. krátí se to jen pokud zaměstnankyně nenastoupí těch min 6 týdnů ze své vlastní vůle(a pořád je 2 v 1)
@Aspera píše:
@martinape píšeš to správně, to je jediný případ, kdy se to krátí. Jenom v případě, že nastoupíš míň než 6 týdnů před porodem.
ne před porodem, ale míň jak 6 týdnů před termínem porodu. Když porodíš 33.tt, den poté co jsi nastoupila 8 týdnů před TP na MD, tak se ti nekrátí nic.
@lekarnicka28 píše:
ne před porodem, ale míň jak 6 týdnů před termínem porodu. Když porodíš 33.tt, den poté co jsi nastoupila 8 týdnů před TP na MD, tak se ti nekrátí nic.
A kdyz je v planu nastoupit 6t pred TP a predcasne porodi v 33tt tak se jako PPM krati? A muzu vedet proc? A jak se krati? Jako kdyby to ta zenska mohla ovlivnit ![]()
@lekarnicka28 píše:
Jojo přesně tak, vše je od termínu porodu.