Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Přenášela jsem po IVF a deset dní po termínu mi šli vyvolávat, porodila jsem 12. den po termínu, bez císaře ![]()
Mě nenechali přenášet ne kvůli ivf, ale moji gynekologické historii, den po termínu jsem na kontrole měla extrémně vysoký tlak tak rovnou přistoupili k vyvolání.
Celé těhotenství mi gynekolog opakoval, že je jedno, jak k početí došlo, že na průběh to nemá žádný vliv. Jen se tomu zázraku na začátku trochu pomohlo, ale pak je vývoj shodný. Tak nevím, proč by se po IVF nemohlo přenášet, spíš bych to viděla na obavu z jiného zdravotního důvodu..
Nejsem si jistá, že se mnou vůbec o IVF v porodnici někdo diskutoval. Asi se to vyplňovalo při check inu, ale nemyslím si, že vůbec PA tušila, jak jsem otěhotněla..
Pro uklidnění, u mě to vypadalo to na přenášení, ale porodila jsem přesně v termínu.
Těhotenství po IVF má 3× vyšší riziko že se plod narodí mrtvý než spontánní těhotenství. Je na to studie z Dánska z let 2003-2013 dělaná na téměř půl milionu těhotenství včetně 10 tisíc IVF těhotenství:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30341984/
Proto to doporučení nepřenášet. Bohužel studie už nezjišťovala, zda důvodem úmrtí plodu je ono IVF nebo to, jaké zdravotní důvody k IVF vedly. Samotná studie také pouze doporučuje monitoring plodu nikoliv vyvolání. Ale jelikož úmrtí plodu je tak tragická událost (obzvláště po IVF), tak lékaři nechtějí mít na triku zanedbání péče a radši vyvolají porod, protože dříve narozené dítě vypiplat umí, ale mrtvé už nikdo nevzkřísí.
Je to tedy na rodičích, aby si rozhodli zda je pro ně riziko úmrtí plodu přijatelné. Nejčastější důvod úmrtí plodu je selhání placenty, jehož riziko se zvyšuje s každým týdnem už od 35tt.
Jen pro úplnost v ČR je jedna z nejnižších úmrtností plodů na světě díky pravidelným screeningům a preventivní péči. Ale i tak zemřou 3 děti z tisíce ještě v děloze.