Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím děvčata, přenášeli jste mimča po IVF? Dnes mi v porodnici řekli, že po embryotransferu je doporučeno porod kolem termínu vyvolat, že není po IVF doporučeno přenášet. Všechny výsledky mám v pořádku a do vyvolání se mi nechce. Samozřejmě nechci miminku nějak ublížit, nebo něco zanedbat, ale je mi bytostně proti srsti jít na vyvolání jej tak protože to někdo doporučil.
Tak mne spíše zajímá, přenášela jste taky některá po IVF a bylo vše v pořádku? ![]()
Ja prenasela tyden a pak vyvolani. Asi spis jen pro jistotu, nebylo to vubec pripravene a skoncilo to akutnim cisarem.
@veria Takže ti vyvolání kolem termínu ani nenabízeli, nebo jsi odmítla? ![]()
Já si říkám, proč předtím nezkusit ještě Hamiltona…
A myslíš, že se dá třeba hodnotit, že to skončilo akutním císařem právě z důvodu, že se přenášelo po tom IVF?
Nebo že spíš kvůli tomu vyvolání to skončilo akutním císařem, protože na porod ještě nebylo tělo připraveno? ![]()
Nenabizeli.
Myslim ze na to IVF nema zadny vliv. Resp jen v tom, ze jsou treba nekde opatrnejsi, kdyz je to tak “vydreny” dite. Ale fyziologicky ne, to tehotenstvi probiha stejne.
Mne ten porod ani po vyvolavani skoro nepostupoval, resp velmi pomalu, tak to radsi smikli.
@veria Ahaa, mně to taky přijde divné, proč by po IVF mělo být těhotenství a porod jiný než při spontánním otěhotnění..
Mluvila něco o placentě, aby asi nestárla, ale v čem je to jiné oproti přirozenému početí, kdy nechávají 10 dnů přenášet?
![]()
Jako jasně, u IVF je znám přesný termín početí, nicméně termín porodu mám stejně určený podle poslední MS ![]()
Vyvolávali mi v termínu. Součet velikosti plodu, IVF a ještě opakovaných infekcí ledvin, kdy mi hrozilo selhání. Jen kvůli ivf ne. Ale souhlasím s tím, že v případě ivf bývají lékaři opatrnější.
@Bazalka123 píše: Více
Ber to tak, že při ivf není přirozený počátek těhotenství, hormony na začátku fungují jinak, většinou jich celkem dost bereš. Lékaři mají strach o stav placenty, která se nemusela vyvíjet zcela optimálně a na konci těhotenství nechtějí riskovat, že odumře dříve.
@Bazalka123
Po IVF urcite placenta nestarne rychleji, to je nesmysl. Jde o to, jestli je tam jiny duvod pro vyvolani. Jestli ne, nenechala bych si to hned v terminu. Ty vyvolany porody casto konci cisarem, protoze to tam proste neni nachystany a nepostupuje to. Ale nemusi no, je to sazka do loterie.
Druhe tehotenstvi jsem mela prirozene a taky to vypadalo na prenaseni, ale tam jsem si domluvila planovaneho cisare, vyvolavani plus akutni jsem uz nechtela riskovat ![]()
@Janli Aha aha, chápu, na druhou stranu je placenta ale po celou dobu těhotenství kontrolována nee? Tudíž, když budu pod kontrolou a vše bude v pořádku tak jako doposud, tak není důvod uměle vyvolávat porod? ![]()
Já právě i četla jak píše @veria, že spousta vyvolání pak končí akutním císařem, protože to není nachystané. Věřím, že malá si sama určí, až bude připravená a není třeba jí honit už teď, když mám termín porodu teprve zítra a je obecně známo, že prvorodičky většinou přenášejí
![]()
Pod kontrolou je, ale co udělá na konci, to prostě nikdo neví. Já chápu, že se vyvolávaného porodu bojíš, já osobně se teda víc bála o dítě. V každém případě je rozhodnutí na tobě, nikdo to nemůže nic nutit.
O tom mi nikdo neřekl, u mě byl spíš ve hře plánovaný císař kvůli prvnímu porodu, který byl zakoncen akutní sekcí. Na konci mi opakovaně kontrolovali prutoky, měřili velikost miminka, první syn se narodil hypotrofický. Nakonec jsem rodila normálně, porod se rozběhl sám ve 39. týdnu..zrovna asi o 2 dny později jsem měla jít do porodnice na kontrolu, že by se zkusil Hamilton, ať není malý moc veliký.
@citlivaduse Ahaa, tak buď to má každá porodnice jinak a nebo je to jen nějaký nový “výmysl”. Každopádně zřejmě pokud je vše ok, tak není úplně důvod hned k řešení vyvolání.🙏🏻 Maximálně příští týden Hamilton a pak se uvidí, třeba si to malá do té doby rozmyslí a bude chtít ven sama ![]()
@Bazalka123 ale denně ti tu placentu nikdo nekontroluje a to je ta největší obava, kde to může během chvilky skončit blbě.
Víc než vyvolávání jsem se bála o život dítěte, takže jsem ho už chtěla mít v náručí.
@mado Na jednu stranu to chápu. Je jasné, že po 9 měsících, co mimčo nosíme, tak nechceme zbytečně riskovat. Každopádně také vím, že ne vždy jsou rozhodnutí lékařů správné a na místě. Nerada bych skočila do vyvolání porodu jen tak preventivně, protože se může stát něco, co se stát vlastně nemusí a pak kvůli tomu trpět při extrémních bolestech a skončit na akutním císaři, protože to není tam dole třeba nachystané a začnou mě i mimčo ztrácet.
Tak nějak stále důvěřuji přírodě a malé, že si sama řekne. Všechno je zatím (díky bohu) v pořádku a při informacích, kdy prvorodičky většinou přenášejí se mi nechce vrhnout se rovnou jen tak do vyvolání, aniž by se předtím nezkusil třeba ten Hamilton. ![]()
Měla jsem rizikové těhotenství, těch doktorů mě vidělo víc a nikdo nic takového neříkal, žádnou souvislost mezi IVF a vyvolavanim.