Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Dobrej_tym Proto jsem mi nebylo zatěžko si dát častější a delší monitor a v případě náznaku problémů jít na císaře (který je pro dítě z hlediska akutního ohrožení statisticky bezpečnější, než přirozený porod)
Každopádně chápu, že moje rozhodnutí mnoho lidí může dráždit a rozhodně netvrdím, že tenhle postoj mají sdílet všichni, neb kam by to porodnictví spělo ![]()
Děkuji za všechny příspěvky
Já se přikláním spíše k názoru @Freya10, jsem z toho “přenášení” nervózní, ikdyž je mi jasné, že i vyvolávání má svá rizika. Ale z mého pohledu, já byla při prvním porodu klidná, že jsem v porodnici, kde miminko neustále kontrolují, než doma, kde se člověk může spolehnout jen na pohyby dítěte. Zítra to v poradně zkusím zmínit, zda náhodou nemají dřívější termín nástupu do porodnice, ale pokud řeknou, že ne nebo že to není potřeba, tak holt vyčkám do těch 41+3. Což vidím jako nejpravděpodobnější variantu, protože blížícímu se porodu opravdu nic nenasvědčuje ![]()
Já byla moc ráda, že mě nechali, první dítě jsem rodila 41+2, vyvolání bylo naplánováno na 41+6. Vůbec by mě nenapadlo říkat si o vyvolání, při přirozeném porodu je miminko připraveno a chce už samo ven.
U císaře neprojde porodními cestami a pusinka nepřijde do kontaktu si poševní flórou matky (tedy jestli už v Podolí nezačali po císaři ten poševní sekret do pusinky miminka vkládat). Má to prý velký vliv na mikrobiom (takže imunitu) dítěte, podobně jako kojení.
@Anonymní píše:
Děkuji za všechny příspěvkyJá se přikláním spíše k názoru @Freya10, jsem z toho “přenášení” nervózní, ikdyž je mi jasné, že i vyvolávání má svá rizika. Ale z mého pohledu, já byla při prvním porodu klidná, že jsem v porodnici, kde miminko neustále kontrolují, než doma, kde se člověk může spolehnout jen na pohyby dítěte. Zítra to v poradně zkusím zmínit, zda náhodou nemají dřívější termín nástupu do porodnice, ale pokud řeknou, že ne nebo že to není potřeba, tak holt vyčkám do těch 41+3. Což vidím jako nejpravděpodobnější variantu, protože blížícímu se porodu opravdu nic nenasvědčuje
Ja na to mam uplne stejny pohled jako ty
Bojim se selhani placenty (mozna proto, ze se to stalo v mem okoli). Z vlastni zkusenosti rikam, ze vyvolavany porod neboli vic nez nevyvolavany. Mela jsem vyvolavany 1. a 3. ze 4, vzdy byl nasledujici bolestivejsi nez predchozi, bez ohledu na vyvolavani.
Ta rizika pri porodu mozna souvisi i s psychickym stavem rodicky - kdyz je nervozni z vyvolani, mohou nastat problemy. Ja jsem ale v porodnici psychicky mnohem vic v pohode nez doma - monitorem kontroluji stav miminka, pri potizich mohou hned zasahnout.
@Janča6 Přesně tak - já u obou vyvolání klidná a spokojená pod kontrolou v nemocnici a oba porody klidné a pohodové
. Věřím, ze kdybych vyvolání nechtěla a bála se ho, tak by to bylo větší drama ![]()
@Freya10 píše:
@Dobrej_tym Proto jsem mi nebylo zatěžko si dát častější a delší monitor a v případě náznaku problémů jít na císaře (který je pro dítě z hlediska akutního ohrožení statisticky bezpečnější, než přirozený porod)Každopádně chápu, že moje rozhodnutí mnoho lidí může dráždit a rozhodně netvrdím, že tenhle postoj mají sdílet všichni, neb kam by to porodnictví spělo
Císař rozhodně není pro dítě méně nebezpečný, to si vyčetla kde?
A mě to nedráždí, ať si každý rodí kde chce. Sama jsem rodila v nemocnici, ale každého věc, pokud chce doma, já jsem v tomto opravdu tolerantní. Jenže to taky čte pak spousta rodiček a bylo by fajn uvádět ověřené informace. S tím císařem rozhodně pravdu nemáš. Naopak u císaře hrozí mnohem více například to přidušení, nebo to, že se dítě po porodu prostě samo nenadechne a musí být resuscitované.
@Dobrej_tym No… přijde mi, že jsi také zřejmě v těch studiích preferovala to, co chceš vidět (třeba ohledně bezpečnosti plánovaného císaře oproti klasickému porodu), před objektivní pravdou… sama jsem rodila dvakrát přirozeně = nejsem pro císaře, pokud to není nutné. Ale stejně jako zakladatelka jsem prostě klidnější pod monitorovaným vedením - není mi bohužel vrozená ta jistota, že „dítěti je v bříšku nejlépe a samo se rozhodne v ten nejlepší okamžik“. Řešila jsem to v druhém těhotenství i s pomocí psychologa (přehnaný strach o dítě v děloze, kde je mou jedinou možností hlídání pohybů), bohužel - s blížícím se termínem jsem byla čím dál tím víc ve stresu z toho, že kdyby se narodila teď, byla by zřejmě už v pořádku, kdežto vyčkávání plně vyvinutého dítěte v děloze mi přišlo už jako zbytečné riskování. Vedené vyvolání pro mě proto byla volba… Jak jsem psala- zpětně bych neměnila - pro mě to v tu chvíli bylo to nejlepší, co jsem se snažila dceři dát - to v mých očích nejbezpečnější. A ano - je to šiblý a ano, jsem si toho vědoma a ano, je super, že to tak většina nemá a tak rodí přirozeně a bez vyvolání. Závist všem, co jsi jsou jistí „příroda ví co dělá“, protože tohle já v sobě prostě nemám…
@Freya10 Ale to je v pořádku, pokud prostě tak moc stresuješ, že jsi ještě těhotná, tak by to miminku asi ani neprospělo
Já sama bych třeba taky nerodila mimo nemocnici, jak jsem psala, taky chci mít jistotu nějaké odborné peče, kdyby…
Já jsem jen reagovala na to, že to je obecně bezpečnější, a to není…potermínové těhotenství a kor u prvorodičky má rozhodně rizika
To mluvíme o těhotenství 42t+. Ale u těhotenství v termínu (tedy 40-42t) je to opravdu diskutabilní. Například u druhorodičky vysloveně vyvolávání zvyšuje rizika
A není to jen přidušení, císař, taky třeba ruptury apod. Nic pěknýho.
Vůbec nekritizuju tvůj přístup, jen aby se tím nezvedla vlna nadšenýho vyvolávání, protože už to chci mít za sebou a je to jakože „bezpečnější“. To je jen iluze…A teda já jsem oxytocin první porod dostala, druhý ne. Pro mě neporovnatelná bolest. S oxytocinem se to nedalo zvládnout, bez něj jsem rodila v pohodě i bez medikace.
@Freya10 Ještě s tou bezpečností plánovaného císaře. U císaře mnohem víc hrozí riziko resuscitace dítěte. Rodička je totálně oddělaná, nepostará se o miminko, takže separace a bonding na houby. Kojení dost často taky na houby. Dítě mívá horší imunitu apod., možná proto, že neprošlo porodníma cestama. Jako že by mi ten císař přišel tak spásnej… ![]()
@Freya10 píše:
@Dobrej_tym No… přijde mi, že jsi také zřejmě v těch studiích preferovala to, co chceš vidět (třeba ohledně bezpečnosti plánovaného císaře oproti klasickému porodu), před objektivní pravdou… sama jsem rodila dvakrát přirozeně = nejsem pro císaře, pokud to není nutné. Ale stejně jako zakladatelka jsem prostě klidnější pod monitorovaným vedením - není mi bohužel vrozená ta jistota, že „dítěti je v bříšku nejlépe a samo se rozhodne v ten nejlepší okamžik“. Řešila jsem to v druhém těhotenství i s pomocí psychologa (přehnaný strach o dítě v děloze, kde je mou jedinou možností hlídání pohybů), bohužel - s blížícím se termínem jsem byla čím dál tím víc ve stresu z toho, že kdyby se narodila teď, byla by zřejmě už v pořádku, kdežto vyčkávání plně vyvinutého dítěte v děloze mi přišlo už jako zbytečné riskování. Vedené vyvolání pro mě proto byla volba… Jak jsem psala- zpětně bych neměnila - pro mě to v tu chvíli bylo to nejlepší, co jsem se snažila dceři dát - to v mých očích nejbezpečnější. A ano - je to šiblý a ano, jsem si toho vědoma a ano, je super, že to tak většina nemá a tak rodí přirozeně a bez vyvolání. Závist všem, co jsi jsou jistí „příroda ví co dělá“, protože tohle já v sobě prostě nemám…
A můžu se prosím zeptat, jestli jsi takto úzkostná i v jiných oblastech v životě? Třeba ohledně bezpečí dětí, jídla, úklidu nebo já nevím…
Jen v oblasti bezpečnosti a nemocí dětí. Na ostatní věci kolem dětí (plenky, jídlo,
výběr školy…) jsem laxák…neb moje hrotící kapacita víc oblastí nepobere
. Já prostě hrotím oblasti „akutního ohrožení života“ a na zbytek mi nezbývá hrotící prostor
. Obzvláště cíťa jsem na pády na hlavičku ![]()
@Dobrej_tym píše:
@Freya10 Ale to je v pořádku, pokud prostě tak moc stresuješ, že jsi ještě těhotná, tak by to miminku asi ani neprospěloJá sama bych třeba taky nerodila mimo nemocnici, jak jsem psala, taky chci mít jistotu nějaké odborné peče, kdyby…
Já jsem jen reagovala na to, že to je obecně bezpečnější, a to není…potermínové těhotenství a kor u prvorodičky má rozhodně rizika
Vůbec nekritizuju tvůj přístup, jen aby se tím nezvedla vlna nadšenýho vyvolávání, protože už to chci mít za sebou a je to jakože „bezpečnější“. To je jen iluze…A teda já jsem oxytocin první porod dostala, druhý ne. Pro mě neporovnatelná bolest. S oxytocinem se to nedalo zvládnout, bez něj jsem rodila v pohodě i bez medikace.To mluvíme o těhotenství 42t+. Ale u těhotenství v termínu (tedy 40-42t) je to opravdu diskutabilní. Například u druhorodičky vysloveně vyvolávání zvyšuje rizika
A není to jen přidušení, císař, taky třeba ruptury apod. Nic pěknýho.
Ja jen k tomu oxytocinu. Pri prvnim porodu jsem dostala vyvolavaci tabletu a nekolik davek oxytocinu. Presto ta bolest byla dost na pohodu. Druhy porod bez vyvolani, bolest hrozna. Pri tretim porodu pouze vyvolavaci tableta, bolest priserna, rikala jsem si, ze horsi uz to byt snad ani nemuze. Ctvrty porod bez vyvolani, bolest stejna jako u tretiho, takze to asi fakt nemuze byt horsi
U me proste bolest horsi porod od porodu, bez ohledu na vyvolani. Ale zrejme to ma kazda jinak.
@Freya10 píše:
Jen v oblasti bezpečnosti a nemocí dětí. Na ostatní věci kolem dětí (plenky, jídlo,
výběr školy…) jsem laxák…neb moje hrotící kapacita víc oblastí nepobere. Já prostě hrotím oblasti „akutního ohrožení života“ a na zbytek mi nezbývá hrotící prostor
. Obzvláště cíťa jsem na pády na hlavičku
Co se tyce strachu o dite v deloze, jsem na tom stejne jako ty. Ale ohledne zdravi jsem dost v pohode. Treba se zlomenou rukou jsme samozrejme jeli hned. Ale treba s prisernou bouli na hlave nejezdime, pokud dite nejevi znamky komoce mozkove. Podobne neotravuju doktory ani se 4dennimi horeckami okolo 40, pokud dite vypada dobre (mam doma CRP testy a testovaci papirky na moc). Na hristi detem dovolim jist jidlo, ktere jim spadlo do pisku, kdyz jim to chutna
Dovolim jim lezt vysoko na stromy apod. Proste mam strach, jen kdyz to dite nemam vubec pod kontrolou.