Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím těhulky, podělily byste se prosím o své zkušenosti s prenatálními testy? Ráda bych věděla co nejdřív, jestli je všechno v pořádku, ale našla jsem jen testy, které se dělají kolem 12. týdne. Taky mám strach z těch invazivních, ale ty ostatní asi nejsou tak spolehlivé. Jaké zkušenosti máte vy?
To jako chceš nějaký test např. v 8tt??
to jdi k věštkyni, vyjde to na stejno
vždyť i průkazka se dává až kolem 12tt, do té doby ti lékař řekne těhotná - nětěhotná, případně zda biji srdce nebo ne, nebo jestli to je mimoděložní
jak chceš z něčeho co má maximálně centimetr zjistit jestli vše bude OK, až to bude mít 50cm
Tak určitě si zaplať prvotrimestrální screening, ten je poměrně spolehlivý. Pokud bude v pořádku, žádný lékař ti nedoporučí vyšetření tipu odběr klků nebo plodové vody, přece jen je to riziko. V 15-16. týdnu se dělají ještě triple testy, já osobně jsem se jim nevyhýbala, obsahují marker na rozštěpové vady, který v prvním screeningu chybí. Dále je důležitý velký ultrazvuk v 20-22. týdnu, kde se podrobně zkoumá morfologie miminka. Jinak všechny testy pouze udávají pravděpodobnost s jakou tvoje dítě bude/nebude mít nejčastější genetické postižení…Ani plodová voda není 100%.
@Zita8 Tam, kam chodím já, si můžeš nechat udělat za 1200 prvotriestrální screening. Je to v 10.tt odebrání krve a pak 12.-13.tt ultrazvuk, kde to propojí s tou krví a řeknou, jaká je pravděpobobnost čeho. Nedělají se pak v 16.tt tripple testy.
Ja nebyla na zadnym z tech prvotrimestrovejch vysetrenich… ne screening sem taky nemusela, doktorka mi ho sice nabizela ale vzhledem, k tomu ze v rodine nemame nic dedicnyho co by malyho mohlo ohrozit, sem na nej nesla. Dycky mi stacilo kdyz mi doktorka na kontrole rekla ze v poradku roste a ze mu tluce srdicko a ja byla klidnejsi… ![]()
@Zita8 Byla jsem na prvotrimestrálním screeningu (krev okolo 10. týdne, 12. týden ultrazvuk), pak triple test (16. týden krev) - zakombinovaný s výsledky prvotrimestrálního screeningu.
Pak klasicky velký UTZ ve 20. týdnu a 30. týdnu.
nNicméně veškeré screeningy a vyšetření Ti udávají pouze riziko, nikdo Ti nepotvrdí 100% zdravé dítě (ani ten odběr plodovky, protože se testují jen nejčastější odchylky, případně odchylky, na které je nějaké podezření na základě jiných vyšetření či rodinné anamnézy).
Nikdo Ti taky nezaručí, že nedojde k nějaké komplikaci při porodu, nebo že tvoje dítě nebude mít jinou „vadu“ prenatálně zcela nezjistitelnou (např. autismus, ADHD apod.).
@ivašot. píše:
A nebo si zaplatit prenascan.
Jo, taky mě to napadlo, 14 táců pryč jen to lupne.
Doporučuju prvotrimestrální screening, není tak drahý a je docela spolehlivý.
Na invazivní testy se posílá, až když ti ty neinvazivní vyjdou špatně a samozřejmě je můžeš odmítnout.
Stoprocentní jistotu, jestli je vše v pořádku, ti ale nedá žádný test, ani ten prenascan, protože některá postižení nebo anomálie se před porodem prostě zjistit nedají.
Většinou to bývá vážně později, já jsem byla v 10. na testu PrenatalSafe, ten je neinvazivní a hodně spolehlivý, byl mi doporučen i po umělém oplodnění, tak na něj můžete mrknout.
Ahoj holky, děkuji mockrát za odpovědi, určitě se na některý ty testy podívám.
Ahojky, mám dotaz. Kolik stojí ten prenatalsafe??? Jsem po KETu a u prvního mimi jsem musela na odběr plodovky a nikdy viiiiice!!! Otřesný zážitek kterému bych se ráda vyhnula
Ahoj holky, máte tu některá aktuální zkušenosti s testem PrenatalSafe? Dneska jsem byla na odběru krve a už moje krev letí do Říma, bohužel mám jen dvě cévy v pupečníku místo třech, takže mi tohle přišlo lepší řešení než odběr plodovky, Ale netuším jak přežít čekání
.
@Kamcca můžu se zeptat kolik test stoji a proč jsi na něj musela? Nám u prvního vyšel špatně I trim screening a musela jsem na odběr plodovky. Nakonec bylo vše OK. Držím palecky
@lola34 určite, na velkém ultrazvuku ve 21 tydnu mi přišli na to, že v pupečníku mam jen dve tepny mají být tři. Podle mudr to nekdy značí Edwardův syndrom, což je neslučitelné se životem… doporučila odber plodovky, po konzultaci na genetice nam byl doporučeno bud to nerešit, coz bych nedala, odber plodovky nebo tyto testy, které nehradí pojistovna. Vzhledem k tomu, ze jsem po dvou potratech se plodovky hrozne moc bojím, tyhle testy vyloučí i práve tenhle syndrom, takže to pro nas byla jasná volba… nabízeli nam test, který se dela v Číne zkoumá tři druhy vad, čeká se na nej tři až čtyři týdny ten stojí 12 tisíc a pak test v Říme, který bud zkoumá taky tyto tři vady za 15 tisíc nebo rozšířený na 8 vad za 17 300 Kč. Vysledky za sedm až deset dní. Je to z krve, takže riziko potratu žádné. Takže vhledem k tomu čím jsem si už v minulosti prošla jsme zvolili ten za tech 17 tisíc. Když už at mame jistotu… penez to není nejmene, ale…mě práve zatím screeining v I. trimestr a tripple test vysel ukazkove, až na tu chybející cévu…
@Kamcca děkuji moc za info☺nam vyšel ten I.trim screening 1:250 takže jsem musela na odběr plodovky