Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mám takový dotaz. V loni na mne babička přepsala družstevní byt, kde byl ověřen podpis 30.10.2013, ale nez zasedalo družstvo, tak uběhlo něco kolem 20 - ti dnu. Byt byl dle druzstva prepsan 26.11.2013 a babicka umrela 27.11.2013. Dnes mi bylo poslano předvolání k notáři, jelikoz jsem dedicem, ale je nas vice. Ma otazka zni, kdyz byl prepsan byt jeste pred babicky smrti, byt jeden den, je byt muj nebo tez patri do dědictví? Predem diky za odpoved.
@geilens ja si to tez myslim, ale nevim jak je to dle zakona.
@Marketka.1992 a co na družstvu? Však tam ti musí říct kdo má práva k bytu ![]()
@Marketka.1992 je Tvůj. Tam hraje roli, zda byl majetkem babi v době smrti - což nebyl. Došlo k přepisu.
@geilens tam mi k tomu prave nikdo nic nerekl. Jen to, že to bylo jeste pred datem úmrtí, tak co vic chci vedez. Proto se ptám, zda to nekdo taky tak mel, nebo rozumi pravu.
@martina.se takže se nemusím bat, dalsich dedicu, ze by to mohli zkoušet nějak napadnout?
Přepsala ti družstevní podíl, jen detail. A ne, neměl by být součástí dědictví. Záleží, jaké máš s ostatními dědici vztahy. Přepis den před smrtí je možná podráždí…bez ohledu na datum podpisu.
@Marketka.1992 píše:
@martina.se takže se nemusím bat, dalsich dedicu, ze by to mohli zkoušet nějak napadnout?
můžou napadnout platnost převodu, že k tomu byla donucena a takové ty bla bla kolem.. ale ne datum převodu. Bylo to den před smrtí, hotovo..
@Marketka.1992 Resili jsme naprosto stejnou situaci a druzs. podil je tvuj. K notari si vezmi dekret a notarsky overenou smlouvu o prepisu, pak je to jen formalita.
Příspěvek upraven 24.10.14 v 12:44
@martina.se tak snad nebudou takový, ale hlavne v dobe kdy to podepisovala, tak byli u toho dve urednice a ona byla soběstačna. Tak to se mi ulevilo.
@Marketka.1992 píše:
@Chocoloco notarsky overenou smlouvu? Tu nemám…
A jak na tebe babicka prevedla podil? U nas druzstvo chtelo smlouvu s notarsky overenymi podpisy.
Stačí úředně podepsaná smlouva, nemusí to být notářem, jen úředně ověřená.