Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, vlastním po otci ještě se dvěma sourozenci 1/3domů, jako každý má 1/3.Nyní bych tu svou chtěla přepsat na matku, nemám o dům zájem a ani mít nebudu, bydlí tam ona a manželem a můj bratr, chci se prostě jen vyhnout zbytečným tahanicím. Jen mě zajímá zda se platí jen ten přepis nebo i nějaká daň, děkují
@Martanek123 je to v přímé linii - dítě- rodič, daň se neplatí. Jen zápis do katastru - a max darovací smlouva - pokud ji nesepíšete sami.
@martina.se píše:
@Martanek123 je to v přímé linii - dítě- rodič, daň se neplatí. Jen zápis do katastru - a max darovací smlouva - pokud ji nesepíšete sami.
děkují, já si to myslela, ale matka přišla zas s nějakou daní, nevím kde to vzala
@Martanek123 píše:
děkují, já si to myslela, ale matka přišla zas s nějakou daní, nevím kde to vzala
nemělo by být nic ![]()
Nejlíp zvednout telefon a zavolat na finanční úřad. Ale opravdu se neplatí nic. My to měli naopak - matka přepisovala na mě. Je to v přímé linii, neplatí se nic. Ale taky jsem si nebyla jistá.
Neboj, je to jak píše Martina. Zaplatíte jenom 1000 korun poplatek katastrálnímu úřadu, daň z nabytí (bývalá z převodu) ani darovací se neplatí, když je to v přímé příbuzenské linii. Akorát si pak v lednu 2016 musíte udělat nové přiznání na daň z nemovitosti.
@Martanek123 z jakého důvodu chceš svůj podíl přepsat na matku? Ten díl ti náleží, tak proč se ho zbavovat?
@Hanney píše:
@Martanek123 z jakého důvodu chceš svůj podíl přepsat na matku? Ten díl ti náleží, tak proč se ho zbavovat?
@Hanney píše:
no jo, tovíš, některé (zajištěné) děti nemají tu potřebu se s vlastní mámou přetahovat o peníze nebo o půlku obýváku, ve kterém ta máma už třicet let bydlí ![]()
nepochopitelné, že?
nehledě na to, že být vlastníkem třetiny nemovitosti je často spíš k vzteku…mám od kamarádky úplně čerstvou zkušenost ![]()
@Mar__tanka1983 tak já zakladatelku neznám jako ty, nemůžu vědět o tom, že jí matka přenechala jiné nemovitosti, že jde jen o narovnání dědických vztahů v rodině. Nepochopitelné, že?
@Hanney ale dyť já jí taky vůbec neznám ![]()
jen mě pobavilo, jak ses ptala, proč jí to jako nechává?? No asi porože může, chce, a nemá potřebu na mamince vydělat…
@RadkaCh píše:![]()
![]()
![]()
Protože se sourozenci si nerozumím, máme s manželem svůj vlastní a nebudu přece cpát peníze do jiného, když tam nebydlím a nemám zájem. Sourozenci jsou hajzli a jde jim jen o peníze.
@Mar__tanka1983 píše:
no jo, tovíš, některé (zajištěné) děti nemají tu potřebu se s vlastní mámou přetahovat o peníze nebo o půlku obýváku, ve kterém ta máma už třicet let bydlí
nepochopitelné, že?nehledě na to, že být vlastníkem třetiny nemovitosti je často spíš k vzteku…mám od kamarádky úplně čerstvou zkušenost
Ale moje matka tam bydlí, protože si sama nic nenajde, nic ji tam nepatří, já o to nestojím, máme s manželem svůj, samozřejmě na hypotéku, nejsme milionáři a nemíním se se sourozneci hádat, jsou to hajzli, sami tam nic neopraví a nedají ani korunu, tak proč bych to měla platit já, oni tam bydlí
@Mar__tanka1983 píše:
@Hanney ale dyť já jí taky vůbec neznám
jen mě pobavilo, jak ses ptala, proč jí to jako nechává?? No asi porože může, chce, a nemá potřebu na mamince vydělat…
ne opravdu nepotřebují na mamce vydělat, na čem taky, nic nemá, ani sourozenci by mě nevyplatili, jsou to držgrešle a o barák se ani nestarají, a já přece nebudu cpát peníze do něčeho, co oni si nechají padat na hlavu. S manželem jsme si pořídili na hypotéku náš a ten je pro mě jen přítěž