Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My máme napsaný pozemek na mě i manžela (půl na půl), ale není v SJM. Když jsme se ptali na KÚ na přepsání na SJM, tak nemají žádný formulář a nejlepší by prý bylo dat to napsat právníkovi dle nějakého paragrafu, který už si nepamatuji. Je to ale trochu jiná situace…spis se hackuju ![]()
@lajanuska píše:
Ahoj, chtěla bych se prosím zeptat, co vše je třeba k tomu, abych přepsala pozemek na mě a na manžela. Kupovali jsme ho před svatbou a je psaný pouze na mě. Potřebujeme, aby byl na oba, pokud chceme stavit kvůli hypotéce… Taky nevím, jestli není s přepisováním problém, když máme i pozemek na hypotéku - ta je jen na mě opět. Děkuji za rady, nemohla jsem k tomu žádné smysluplné informace najít.
Notářským zápisem vložíš pozemek do SJM a pak podat na katastr.
Díky za odpovědi, ještě si zkusím zavolat i na katastrální úřad přímo, tam mi snad poradí
S tou bankou.. ptala jsem se naší finanční poradkyně a ta říkala, že banka to schvalovat nemusí, majitel se nemění teoreticky, já zůstanu, pouze manžel přibude
Nevěděla jsem jestli máme řešit nějakou darovací smlouvu nebo tak něco… a ještě se zeptám, ten notářský zápis vyřeším kde? Omlouvám se možná za ne moc chytré dotazy, ale řeším tohle poprvé a nemám vůbec představu jak to s úřady chodí…
Díky
Tak už jsem si to zjistila, u notáře rozšíření SJM a on zbytek zařídí, tu banku taky budeme potřebovat, protože je na pozemku zákaz zcizení, ale prej budou rádi
v rámci hypotéky…
Ale díky za rady ![]()
@lajanuska a taky popřemýšlej nad svou poradkyní, protože aby finanční poradce nevěděl, že banka musí dát souhlas se zásahem do právního stavu nemovitosti, to je dost na pováženou.
@Janli Toto mi ona neřeší, a že je tam zákaz zcizení jsem zjistila až dnes. Ona s tím nemá nic společného.
@lajanuska ale jako poradce to musí vědět. To je základ, že potřebuješ souhlas banky. Není to žádná novinka.
Pokud je na hypotéku, musíš nejdřív požádat banku o souhlas se zcizením, teprve potom to půjde zapsat na katastr.