Přeplatek - mám nárok?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
19.5.12 10:13

Přeplatek -mám nárok?

Dobré dopoledne přeji všem :kytka: .
Mám dvě otázečky a budu ráda za jakýkoliv názor.Předem děkuji

1.BYTNÉ BYL VRÁCEN PŘEPLATEK 21.000 ZA ROK 1.1-31.12.20011…my tu bydlíme od 1.8.2011.Máme nárok na přeplatek a popř.kolik.Ve smlouvě stojí(doslovně)-Zálohy na elektřinu,vodu a teplo si majitel hradí sám.Výše uhrady za nájem bytu se sjednává na částku 10.500 korun měsíčně.

2.Prodávám kamarádce věci na MMB.Ona mě dala tašku s věcmi a já je fotím,měřím,vkládám a upravuji fotečky.Komunikuji se zájemci,popř.předávám.Řekla ať si řeknu co za to chci..Mě napadlo si říct o 10% z celkového prodeje za měsíc.

Admini prosím o zachování anonymu..Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
19.5.12 10:27

Bohužel tohle jste si s majitelkou měli ošetřit už na začátku, jak to bude s doplatky a přeplatky. Pokud jsou zálohy napsané na ni a vy jí je jen dáváte, tak teď záleží čistě na její benevolneci, zda máte nárok na nějakou poměrnou část z přeplatku (udělala bych to jednoduše, 21tis děleno 12 krát 5).
Pokud s tím sama nezačala, tak se zeptejte, jak to bude s tím přeplatkem,, pokud řekne, že se vás netýká, můžete říct, že je to príma, že až bude příští rok nedoplatek, že si s ním aspoň nebudete muset lámat hlavu :mrgreen:
Jinak mě přeplatek 21tis opravdu překvapuje, ty zálohy jsou očividně nastavené hrozně vysoko 8o Pokud se rozhodne si přepatek ponechat sama, tak bych trvala na snížení záloh, abyste jí nesypali do kapsy další peníze navíc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
19.5.12 11:19
@Anonymní píše:
Ve smlouvě stojí(doslovně)-Zálohy na elektřinu,vodu a teplo si majitelhradí sám.Výše uhrady za nájem bytu se sjednává na částku 10.500 korun měsíčně.

Já to pochopila, že majitel je paní bytná, tedy platí zálohy a náleží jí přeplatek. Vy jste přeci nájemci, ne?

Procento z prodeje bude pro kamarádku určitě schůdné, nestane se jí, že nikdo nekoupí a přesto by musela platit tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
19.5.12 11:52
@Anonymní píše:

1.BYTNÉ BYL VRÁCEN PŘEPLATEK 21.000 ZA ROK 1.1-31.12.20011…my tu bydlíme od 1.8.2011.Máme nárok na přeplatek a popř.kolik.Ve smlouvě stojí(doslovně)-Zálohy na elektřinu,vodu a teplo si majitel hradí sám.Výše uhrady za nájem bytu se sjednává na částku 10.500 korun měsíčně.

Když si platí zálohy majitel sám, měly by mu i náležet přeplatky - stejně jakoby měl hradit nedoplatky - není-li ve smlouvě stanoveno jinak. Takhle to bude asi na libovůli majitelky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
19.5.12 12:06

A ještě k tomu, že by sis měla snížit zálohy - já to pochopila tak, že ty platíš nájem 10500 a je na majiteli, kolik si z toho posílá zálohy ne? Takže bych řekla, že Ti nic nedá, páč si platí radši velké zálohy aby pak nemusel doplácet s tím, že mu to potom vrátí.. Ty žádnou částku za zálohu stanovenu nemáš je to tak? Prostě chce majitel po Tobě 10500 a ty se o výšky záloh vůbec nestaráš..že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.12 12:34

Kallkapa -přesně jak píšeš…u minulého nájemce jsme platily 5000 + inkaso a vždycky vyrovnání bylo…
O nedoplatku řekla,že 10% jde za ní,že tu nejsme celý rok…když jsem se zeptala na přeplatek mlčela :think: …nebo to nechat být a starat se až tu budeme rok?…já se dostala náhodou k té cifře přeplatku…jinak se doručuje majiteli do vlastních rukou…

• Citovat
  • Upravit
colafit
19.5.12 12:46

Myslím, že je to tak, že nájem je těch 10 500,– měsíčně a majitelka si z toho platí energie. Přeplatky jí zůstávají a nedoplatky platí taky ona. Já pronajímám byt taky a právě kvůlu nedoplatkům mám nastavené zálohy vyšší. Je to pro mě jednodušší než se pak z nájemcem dohadovat, zda mi nedoplatek zaplatí či nikoliv.

• Citovat
  • Upravit
8566
19.5.12 12:50
@Anonymní píše:
Kallkapa -přesně jak píšeš…u minulého nájemce jsme platily 5000 + inkaso a vždycky vyrovnání bylo…
O nedoplatku řekla,že 10% jde za ní,že tu nejsme celý rok…když jsem se zeptala na přeplatek mlčela :think: …nebo to nechat být a starat se až tu budeme rok?…já se dostala náhodou k té cifře přeplatku…jinak se doručuje majiteli do vlastních rukou…

No jako já nevím, já bych jí nežádala ani za celý rok.. Máte ve smlouvě stanoveno 10500 tak počítáte s částkou 10500 a přeplatky a nedoplatky neřešíte..to řeší majitel, který si logicky hodí větší zálohy aby pak nemusel doplácet.. Jako ve smlouvě to máte takto stanoveno, tak nevím kde je problém.. :think: (Jestli je smlouva sepsána špatně a nesmí být takto sepsána nevím ale když už takhle sepsána je, tak bych se jí řídila..). Prostě zálohy řeší majitel a vy se o ně nestaráte včetně přeplatků a nedoplatků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
19.5.12 12:51

Já bych spíš být tebou řešila, jak to bude nastaveno. Prostě buď vyúčtování každý rok a nebo přeplatky/nedoplatky jdou za ní. Mělo by to být ve smlouvě. Těch 5 měsíců bych neřešila, zvlášť jestli jste tam fakticky byli po dobu topné sezony a přeplatek tak logicky byl nastřádán v době, kdy vy jste tam nebyli. Záloha se platí po celý rok stejná, ale zhruba do září se netopí, takže by se mohlo stát, že by vám spočítala zálohy na těch pět měsíců a spotřebu taky za těch 5 měsíců a dostali byste se na 0 a měli jen nepříjemnosti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.5.12 12:57

colafit -my tu byly od srpna 2011…takže pokud by byl nedoplatek vyšší jak 10% tak by měla smůlu? My jsme zvyklí šetřit,žádné hýření. Pokud bych žádala za 5 měsíců tak by nám měla dát cca 9000 což je skoro jeden nájem :jazyk: .Což by bylo super

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.5.12 13:41

My teda máme s našim anájemníkama uvedeno ve smlouvě, že přeplatky a nedoplatky jsou jejich starost…koukám, že jsme blbi :) Mohli jsme si dost přilepšit. Mě ani nenapadlo, že by nám takovou smlouvu někdo podepsal…

• Citovat
  • Upravit
17013
19.5.12 14:22
@Gladys píše:
Bohužel tohle jste si s majitelkou měli ošetřit už na začátku, jak to bude s doplatky a přeplatky. Pokud jsou zálohy napsané na ni a vy jí je jen dáváte, tak teď záleží čistě na její benevolneci, zda máte nárok na nějakou poměrnou část z přeplatku (udělala bych to jednoduše, 21tis děleno 12 krát 5).
Pokud s tím sama nezačala, tak se zeptejte, jak to bude s tím přeplatkem,, pokud řekne, že se vás netýká, můžete říct, že je to príma, že až bude příští rok nedoplatek, že si s ním aspoň nebudete muset lámat hlavu :mrgreen:
Jinak mě přeplatek 21tis opravdu překvapuje, ty zálohy jsou očividně nastavené hrozně vysoko 8o Pokud se rozhodne si přepatek ponechat sama, tak bych trvala na snížení záloh, abyste jí nesypali do kapsy další peníze navíc :nevim:

Jako to proč? Výše záloh je na ní. Oni mají sjednanou pevnou měsíční částku a do přeplatků jim nic není. Stojí to i ve smlouvě, fakt nemaj nárok žádat snížení nájemného :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
19.5.12 14:25

Já fakt nevím co řešíš? Máš smlouvu na nějakou částku, tak ti do přeplatků a nedoplatků nic není ne? Nebo chceš říct, že kdyby ji místo přeplatku přišel nedoplatek cca 15.000,– že bys ji chtěla hradit těch 5 měsíců? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.12 14:29

monika32 -a ty myslíš,že by nepřišla pro peníze kdyby to byl nedoplatek? Hmm to už asi by nešlo za ní 8)

• Citovat
  • Upravit
8566
19.5.12 14:37
@Anonymní píše:
monika32 -a ty myslíš,že by nepřišla pro peníze kdyby to byl nedoplatek? Hmm to už asi by nešlo za ní 8)

I kdyby přišla, byla bys sama proti sobě, kdybys jí něco dala.. ve smlouvě je jasně stanoveno, že o zálohy se stará ona. :nevim:

Kdyby jste to měli nastaveno tak, že je to psáno na její jméno, ona posílá zálohy (tak jak to máte teď) plus byste tam měli napsáno, že přeplatky a nedoplatky jdou na vás, tak by milá paní bytná jistě neplatila velké zálohy ale platila zálohy nejmenší - protože nedoplatky platíte vy - takže by jisto jistě chodili jen nedoplatky. Takže buď vše psané na ní a ona si všechno řeší včetně přeplatků a nedoplatků, nebo vše psané na vás a řešte si to jak chcete - akorát na druhou variantu bych já asi nerada přistoupila, protože už jen blbé přepisy něco stojí a jsou s tím zbytečné oplétačky.

Já popravdě taky nechápu co řešíš.. ale když už by se to teda mělo rozpočítat tak jak ty chceš, za srpen, září, říjen, listopad, prosinec - tak všechny měsíce kromě srpna jsou topné - čili byste nejspíš ještě dopláceli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný