Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Od 1.8.2011 do 28.2.2012 jsem bydlela v podnájmu. Ve smlouvě sice nemám žádný bod o vrácení přeplatků nebo vyrovnání nedoplatků, ale mám tam rozepsáno přesně že podnájemné činí 6000,– plnění poskytované s užíváním bytu 1800,– zálohové platby na energie a to ve výši 1000,–kč/měsíc elektřina a 200,–kč/měsíc plyn. Dále tam mám i na smlouvě o podnájmu i u smlouvy o ukončení podnájmu napsané stavy měřidel. A teď vůbec nevím jestli mám nárok na přeplatky. Nemáte s tímhle někdo náhodou zkušenost? Předem děkuji za reakce. ![]()
Určitě, zálohy jsi platila, tak přeplatek by ti měli vrátit. Mě třeba pronajímatel v minulém podnájmu vracel přeplatek za elektřinu.
My to ve smlouvě máme a je to tam tak, že přeplatky se vrací to 30ti dnů od ročního vyúčtování, takže vždycky jednou za rok, když přijdou složenky.
Všechny přeplatky se vrací, až po vyúčtování záloh a služeb na bytě, které se dělají jednou za rok. Určitě o své peníze nepříjdete, pokud tam nejsou nedoplatky za služby. ![]()
Nedoplatky tam určitě nejsou když jsem platila zálohy za tříčlenou rodinu, byla jsem tam sama se synem a skoro vůbec jsme tam nebyli, protože už jsme tak na půl bydleli i jinde.
Právě že se pan bytný začíná cukat. Minulý týden když jsem mu volala a nezvedal to, tak jsem zavolala jeho ženě která mi to taky nezvedla a pak mi přišla sms, že jsou v zahraničí, že budou doma tento týden a teď telefon opět nezvá. Vyůčtování už tam v okolí všichni mají, tak předpokládám že oni už taky a má mi dát ještě 2000,– které si nechal z kauce pro případ nedolatků s tím, že mi je dá podle těch vyučtování. A hlavně se dle domluvy měl ozvat on. Tak teď vůbec nevím jak to budu řešit.
Určitě ti to vrátit musí, my jsme taky měli pronajatý byt i s kaucí a vrátil nám i kauci a řádně nám propočítal vyúčtování vše nám ukázal a vše vyúčtoval do poslední koruny! takže trvej na tom, že vyúčtování chceš vidět a že přeplatek vyžaduješ, jinak že to budeš řešit jinak. Máš na to právo tak se nenech ošulit!
Příště si pohlídej, ať máte ve smlouvě vyřešené i tohle. Jinak pokud operuje s kaucí kvůli nedoplatkům, tak samozřejmě musí vrátit i přeplatky. Když se bude cukat, pohroz mu třeba udáním pro nedovolené obohacování. ![]()
@Raduš.ka44 píše:
Příště si pohlídej, ať máte ve smlouvě vyřešené i tohle. Jinak pokud operuje s kaucí kvůli nedoplatkům, tak samozřejmě musí vrátit i přeplatky. Když se bude cukat, pohroz mu třeba udáním pro nedovolené obohacování.
No příště si to pohlídám. Byl to můj první podnájem. Ještě jsem vůbec nevěděla co a jak, příště už bych byla v tomhle chytřejší. No já jsem právě přemýšlela, že pokud mi nezvedne do konce týdne telefon, tak mu napíšu sms, že prostě půjdu na policii podat trestní oznámení.
Pokud nemáte nic ve smlouvě, tak to záleží jen na něm, jestli ti něco vrátí nebo ne. V té záloze na energie je kromě 1000.- za elektriku (coz je myslím více než hodně za elektriku) a 200,– za plyn, tak v těch zbylých 600,– by měla být teplá a studená voda a topení a to už teda není tak moc. Ale říkáš, že jste tam bydleli jen 2 a ani tam moc nebyli, takže nedoplatek určitě nebude, ale myslím, že vracet vám nic nemusí, když to nemáte ve smlouvě a po soudech se tahat s takovou věcí nemá smysl.. to bys prosoudila majlant kvůli tisícovce ![]()
Záleží také na tom jak velký byt to byl. Myslím třeba, že 7.200 měsíčně za dvoupokojáč je slušná cena i kdyby vám už ty přeplatky nevrátil. To je můj názor.
My na minulem byte mame preplatek 10tisic. Odstehovali jsme se na konci prosince. Ve smlouve jsme nic nemeli, nastesti byvaly majitel je „normalni“ a penize nam dal. ![]()
platila jsem 9000,– za 3+1. Nechal si 2000,– z kauce pro případ že by byly nedoplatky s tím, že při vyučtováních mi to dá, takže nedoplatky se mě týkají a přeplatky ne? To je trošku zvláštní. A proč potom mám v té smlouvě napsané ty stavy těch měřidel? A rozhodně to nebude tisícovka. Spali jsme tam uplně minimálně, spíše jsme tam přišli přes den třeba pro nějaké věci a chvilku tam byli a popravdě si ani nevzpomínám, že bych tam nějak vařila, vanu jsem si tam napustila asi sedmkrát a topení taky moc nemohlo vyčerpat, protože v prosinci jsem tam byla jen když jsem si vystěhovávala veci a leden unor už byl ten byt prázdný.
Tak to je tak nějak jasné, ze pronajímatel chce nedoplatek zaplatit - pro to to ti lidi přece pronajímají, aby z toho něco měli a né aby to dotovali. Ale v tvém případě je jasné, že jsi zbytečně hodně platila a skoro nic z toho neměla ![]()
Ale protože jste si to spolu nevyjasnili dopředu tak to je opravdu jen na něm jestli ti to dá nebo ne nebo spíš jestli si to z něho dokážes vymoct. Přeji hodně štěstí, protože jsi opravdu hodně platila a ty energie nevyužívala!
@petulka500 Prosim tě musí ti udělat roční vyúčtování a samozřejmě potřebuje stavy měřidel. Pokud jsi mu dala kauci na nedoplatky tak by ti jí měl ve vyúčtování vrátit, s tím, že jí tam uvede /např. vrácená kauce/, já být tebou tak bych mu zavolala a zeptala se ho. Jinak vyúčtování je v každém městě jiné záleží na tom kdy mu chodí vyúčtování energie, plyn,… Vyúčtování ti může předat osobně nebo poslat poštou. Vyúčtování nejde udělat teď, že ty jsi se odstěhovala opravdu musí čekat na všechny podklady. Jinak co uvádíš, tak by ti měl vracet opravdu pěkný přeplatek. ![]()
@brambor12 píše:
Tak to je tak nějak jasné, ze pronajímatel chce nedoplatek zaplatit - pro to to ti lidi přece pronajímají, aby z toho něco měli a né aby to dotovali. Ale v tvém případě je jasné, že jsi zbytečně hodně platila a skoro nic z toho neměla
Ale protože jste si to spolu nevyjasnili dopředu tak to je opravdu jen na něm jestli ti to dá nebo ne nebo spíš jestli si to z něho dokážes vymoct. Přeji hodně štěstí, protože jsi opravdu hodně platila a ty energie nevyužívala!
Ne, když chce peníze na nedoplatky, musí vrátit přeplatky. Pokud by vzal nedoplatky na sebe, pak ať si nechá přeplatky. Ale máš pravdu, že tohle mělo být vyjasněné dopředu. Každopádně pokud mám ve smlouvě zálohy, předpokládám, že dostanu vyúčtování těch záloh. Pokud by to napsal dohromady jako jednu částku za nájem, pak by to bylo jinak.
Zdravím, obnovuji diskuzi, nechci zakládat novou. Mám takový problém a nevím si s ním rady. Bydlíme v pronájmu a pronajímatel nám nechce vyplatit přeplatek za topení a to už začala dokonce nová topní sezona
. Volala jsem jí asi 5×, co je s těmi penězi (skoro jsme netopili a za topení a ohřev platíme 2500) a ona vždy odpoví, že to ještě nemá nebo že mi to pošle složenkou a stále nic, v pronájmu si nemohu dovolit asi nějak vyskakovat, mohli by nás také vyhodit že
. Potřebuji to i kvůli příspěvku na bydlení, to je druhý dotaz, jestli netušíte co se stane když jim tam neukážu žádný doklad o přeplatku, nedoplatku, nebo potvrzení o tom že pronajímatel vyúčtování neprovádí? Nevím jak to z ní dostat
baba jedna
. Ptám se tedy jak by jste se zachovali vy, děkuji za rady ![]()