Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, o půjčce nic nevím ale přijde mi to jako blbost… A přepsání jsme řešili na věcné břemeno (bydlí s námi má matka).
Bych řekla že tyhle „blbosti“ jako kdo kde s kým za jakých podmínek bydlí řeší spíš sociálka kvůli příspěvkům, než banky kvůli půjčce, ne? ![]()
Pokud to chcete udělat právně, jak píšeš, myslím že je nejlepší zajít za právníkem a ten už vám řekne co a jak. A budeš mít jistotu.
Myslím, že se to dělá jako věcné břemeno užívání…
K té půjčce jsem našla tento článek - píšou tam, že to nechtějí pak brát banky do zástavy a je třeba ručit nějakou jinou nemovitostí - bo s člověkem by se jim to kdyžtak blbě prodávalo…
Ještě jsem našla jakýsi dotaz , ale je bez pořádné odpovědi - ale snad se to tváří, že by to nějak jít mělo… ![]()
Ahoj,je pravdou ,že pokud na domě vázne věcné břemeno,tak problém s hypotékou být může.Před měsícem jsme řešili s manželem a jeho matkou totéž,protože můj muž musí mít předkupní právo kvůli koupi další části našeho sovího hnízda.Notářka našla na té druhé polovině váznoucí věcné břemeno kvůli nenahlášení smrti člověka,který tu kdysi měl věcné břemeno a říkala,že bychom bez očištění nemohli s domem nakládat.
Ohledně věcného břemena pro tvou maminku,poradila bych asi toto..Pokud půjde o darovací smlouvu u notáře zaplatíte(ted mluvím o ceně naší půlky domu,nevím jak je to u vás)z 4 500 000,– 12 500,–kč za právní kroky..pokud do toho ještě vpletete věcné břemeno tak zaplatíte ještě o něco víc..cca 18 000,–
Nám notářka poradila žádné věcné břemeno nezřizovat,protože pokud ty porušíš hrubě mravní kodexy vůči mamce či její další rodině stejně může dar chtít zpět.
Co neradím je obrátit se na advokáta…u toho vás darovací smlouva přijde bez věcného břemena na 18 000,–.U notáře je to levnější jelikož stát zvýhodnuje lidi,kteří se rozhodnou řešit tyto věci u notáře.
ahojky, je možnost to udělat darovací smlouvou ( nebo kupní ). Maminku vyřešíte jediné věcným břemenem, jelikož asi dům nemáte rozdělený na bytové jednotky, aby byla jedna napsána na maminku. Pokud by jste to VB nechtěli, tak musíte vložit prohlášení vlastníka domu k rozdělení BJ. Půjčku Vám banka dá i s VB, ale cena nemovitosti bude s ohledem na VB ponížena. Není v tom problém. ![]()
Já bych řekla, že rozhodnutí zda věcné břemeno ano nebo ne je na vás. Pro mamku je to s ním jistější, i když u darovačky platí přesně to co píše magnolie, ale opravdu může být problém s případnou hypotékou, protože banka prostě dům v věcným břemenem na bydlení dost blbě prodá, pokud byste náhodou neplatili, takže ho jako zástavu většinou nechce. Nejde o to, že by nějaký předpis zakazoval, ale v tomhle případě podmínky určuje banka. Jen v posledním s magnolií nesouhlasím, kor pokud se rozhodnete pro variantu bez věcného břemene, tak bych se vykašlala jak na advokáta tak na notáře, sepsat darovací smlouvu na celý dům z jednoho majitele na druhého je jednoduché a pak jen stačí nechat na obecním úřadu ověřit podpisy, cca 30,– korun za jeden. A na katastru, než povolí vklad, to stejně kontrolují právníci, takže pokud by to bylo blbě, tak ti to vrátí a bude tě to stát je 500,– za druhý kolek pro opakovaný vklad.
Ahoj, můžete navštívit notáře a poradit se s ním. Notář vám podá informace, které potřebujete znát, vypracuje i darovací popř. kupní smlouvu a případně další náležitosti s tím spojené, to záleží na tom jak se dohodnete a co pro vás bude lepší. Nevychází to nijak moc draho.
Hele holky děkuju za rady, ale… naši jsou v rozvodovém řízení mají právníka, každý právě mluví jinak.. a proto se ptám, protože taťka si nechává jiný majetek a mamka má zajištěné to bydlení a máte vidět ty právniky, jak každý mluví jinak, jenom a by se nedohodli
prý když bude mít upsanou jednotku, že ji můžu kdykoliv vhodit a takové, vlastně popuzují všechny mezi sebou.. proto se ptám jak tomáte vy a nebo jestli o tom něco víte, protože jsme se to toho zapojili i my mladí a taky si zjišťujeme, aby pak nebylo zle… mamku samozřejme vyhodit nechci, budu ráda, když tam někdo bude, chceme dělat, jakoby druhý vchod a bude mít samostanou jednotnu… ale právě to věcné břemeno mě dělá starost, protože prý podle jednoho!! právníka, nebudem mít nárok na žádnou pujčku podle druhé zase jinak ![]()
Nejde o to, že byste neměli nárok na půjčku, jde o to, že pro banku ten dům bude nezajímavý jako zástava. A tohle ti nezávidím
Jen se zeptám, mamka má na vyrovnání se s tátou, nebo se budou peníze půjčovat na to? Nebo táta to bere tak, že tím, že se dům přepíše na tebe a mamka tam zůstane bydlet, tak se vlastně dál vyrovnávat nebudou?
ono záleží na bance a na odhadci který dělá odhad ceny nemovitosti. Z mnohonásobné osobní zkušenosti ve 2 finančních ústavech vím, že to nejni problém, pokud tam nebude ještě něco jiného, ale je to vážně individuální. Krom toho, VB můžete pak vždycky zrušit. Nebo pak je sice asi složitější, ale výhodnější pro Vás, udělat to rozdělení prohlášením vlastníka. Do zástavy pak by šlo jen to, co je čistě Vaše, samozřejmně opět bude pravděpodobně nižší hodnota nemovitosti než jako celek.
To druhé, mě dají barák, protože sama chci aby tam někdo byl, tak se domluvilo, že mamka náš taťka má jiné společné pozemky - jako lesy, pole, a bydlení má zajištěné u prarodičů, že mu sami dali barák, takže za x let tam nikdo nebude a taˇka tam stejne byl šel..ano jako vyrovnání, protože všechno společné krom těch lesů dají mně, aby se nemuseli o nic tahat.
magnolie píše:
Ahoj,je pravdou ,že pokud na domě vázne věcné břemeno,tak problém s hypotékou být může.Před měsícem jsme řešili s manželem a jeho matkou totéž,protože můj muž musí mít předkupní právo kvůli koupi další části našeho sovího hnízda.Notářka našla na té druhé polovině váznoucí věcné břemeno kvůli nenahlášení smrti člověka,který tu kdysi měl věcné břemeno a říkala,že bychom bez očištění nemohli s domem nakládat.
Ohledně věcného břemena pro tvou maminku,poradila bych asi toto..Pokud půjde o darovací smlouvu u notáře zaplatíte(ted mluvím o ceně naší půlky domu,nevím jak je to u vás)z 4 500 000,– 12 500,–kč za právní kroky..pokud do toho ještě vpletete věcné břemeno tak zaplatíte ještě o něco víc..cca 18 000,–
Nám notářka poradila žádné věcné břemeno nezřizovat,protože pokud ty porušíš hrubě mravní kodexy vůči mamce či její další rodině stejně může dar chtít zpět.
Co neradím je obrátit se na advokáta…u toho vás darovací smlouva přijde bez věcného břemena na 18 000,–.U notáře je to levnější jelikož stát zvýhodnuje lidi,kteří se rozhodnou řešit tyto věci u notáře.
Ahoj,
tohle jsem moc nepochopila. Nastíním svou situaci: Můj otec a matka mají rodinný dům, vlastnictví přesně napůl. Jsou už x let rozvedeni, nežijí spolu. Nyní přišla exekuce na dům, kvůli matce dluhům. Já si (jako dcera) vezmu půjčku, tou exekuci zaplatím a matka za to (aby si to také již nemohlo opakovat) napíše svou 1/2 na mě. Jak se to dělá? Vyčetla jsem si na internetu, že než přepsání nemovitosti (té 1/2) je lepší darování. Matka sepíše darovací smlouvu na mě, vztah dcera-matka je prý osvobozen od daně a zaplatím pouze nějaký poplatek 500 Kč (nejspíš za přepis na katastru). Je to tak, pochopila jsem to správně? Jak vypadá taková darovací smlouva, musím si vzít notáře, udělat to sama (s pomocí netu) nebo mi poradí na katastru? Co Magnolie píšeš o 12.500???
Za co. Hodnotu domu nevím, ale příští týden ho půjde odhace ohodnotit (kvůli té exekuci), tak ho nechám, ať vím cenu domu. (Mám ještě 4 sourozence, které budu muset později vyplatit). Moc děkuji za rady, zkušenosti apod.!
Hplky, mám podobný dotaz enechce se mi zakládát diskuzi..
Kam se píše věcné břemeno - dožití?? Do darovací smlouvy nebo návrhu na vklad do katastru??Chtěla bych si to napsat sama, už jsem jednu nemovitost darovací smlouvou převáděla sama, ale to bylo bez břemene..Tak kam ho „začlenit“?Díky
Chtěla jsem se zeptat, pokud mám věcné břemeno (dožití otce) a přišla by na něj exekuce, mohli by mi např.zabavit dům?
Děkuji
Nevíte někdo protim vás jak je to právně s přepsáním domu. Rodiče mi chtějí přepsat dům a domluvili jsme se všichni na tom, že to uděláme právně, protože jak vidíte i tady byl dotaz, jak se špatně vyhází s babičkou a proto chceme mít pořádek… Máme dům velký a mamka tam chce mít upsanou místnost. O co jde. Nevíte jakým stylem se to dělá?? Jako věcné břememo, nebo jak jenom uživatel 1+1?? Naši jsou rozdevení, tak oba tasm bydlet nemohou, ale sami tam žít taky nechceme, protože je to opravdu velký dům.Někdo mi říkal, že když tam budu mít věcné břemeno - osobu, tak že nedostaneme pujčku na opravu celého domu, nevíte někdo o tom něco???