Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer přeji. Mam na Vás dotaz. Dítě mi chodí na první stupeň ZŠ. Jejich třídní učitelka dlouhodobě marodí a tak tuto třídu rozstrkali mezi další třídy v ročníku než se vrátí třídní, což se neví, kdy bude. Cca 18 děti. Třídní marodí od začátku září. Ve třídě je holčička, která má ADHD, již nemá asistenta a ředitel školy rozhodl, že tato holčička zůstane v této dočasně třídě i když se vrátí jejich třídní učitelka. Napsal to dotyčné mamince a ta to špatně nese i její dcerka. Chce zpět mezi svůj kolektiv spolužáků až se jim vrátí třídní, nikoliv, aby jediná zůstala v této dočasně třídě. Můj dotaz je, zda může ředitel školy rozhodnout, že svévolně dítě presune do jiné třídy ač rodiče ani dítě nesouhlasí? Když chtěli rodiče přesun do jiných tříd, tak to nešlo radikálně a nyní u této holčičky to jde? Rodiče se budou obracet na rodinného právníka dle slov maminky. Nevíte prosím? Díky moc
@Princessjane00 píše: Více
tak ale nevíš dost informací pro nějaké soudy -) kdo ví, kdy se učitelka vrátí, takže je to otázka měsíce? dvou? tří? kdoví, jak to pak bude vypadat. Určitě mamince uvedl důvod, třeba menší třída? pro holčičku lepší kolektiv? nebo si třeba stěžovali rodiče z předcházející třídy? to není jen tak o svévoli, on pro to určitě nějaký důvod má a maminka ho zcela jistě ví…
@Keyllah píše: Více
Ahojky děkuji Ti za odpověď. Jasný, nevím, jen mě zajímalo, zda to může udělat ředitel proti vůli rodičů a dítěte. Žiji v domnění, že se na tom musí shodnout zakonní zástupci žáka a i a žakyně jako takova nebo byt nějaký vážný důvod.
Pokud nejsi maminka té holčičky, tak nemáš všechny informace a nemá smysl to řešit. Spíš bys měla řešit, proč se holčičce nelíbí ve třídě, kam chodí tvé dítě? Nějak ji šikanují, ignorují ji, dávají ji najevo, že k nim nepatří?
on proto musí být důvod, ředitel si kvuli cizímu dítku nebude nic komplikovat, takže důvod je, jen ti ho kamarádka neřekla…
Tak ať si nechá napsat maminka od dětského psychiatra, že přesun do jiné třídy mimo známý kolektiv je pro dítě nevhodný. Na lékařskou zprávu ředitel reagovat musí.
@Kipa22 píše: Více
ale ona nemůže být ve stejném kolektivu, tu třídu rozdělili mezi vícero tříd, takže stávající zanikla a kdoví na jak dlouho…
@Keyllah píše: Více
To chápu, ale tu zprávu bych si nechala vystavit, třeba se učitelka vrátí.
@Kipa22 píše: Více
třeba ano, ale pak už bude zase otázkou, zda doktor vystaví, když už bude třeba rok jinde…ředitel nějaký důvod určitě má, a je otázkou, jak závažný…pokud jsou třeba prpoblémy ve stávající třídě, děti a rodiče si stěžují, něco se dlouhodobě řeší, toto muze být řešením, a pak asi vítězí blaho a bezpečí většiny…
Chapu dobre, ze ucitelka je nemocna, ucitel jeji zaky rozdelil mezi dalsi zaky a tve holcicce se to nelibi a chce zpatky tridu, kterou mela? kdo je bude ucit? reditel asi mel duvod, proc tridu rozdelil ne?
Z internetu:
Obecně platí, že škola může rozhodnout o přesunu žáka do jiné třídy, pokud to považuje za nezbytné pro organizační nebo pedagogické účely. Nicméně takové rozhodnutí by mělo být pečlivě zváženo a mělo by respektovat práva dítěte a rodičů.
Podrobnosti:
1. Souhlas rodičů:
Podle českého školského zákona není přímo stanoveno, že škola musí získat souhlas rodičů k přesunu žáka do jiné třídy. Nicméně je povinna rodiče o takovém rozhodnutí informovat.
Pokud přesun souvisí s konkrétním problémem (např. šikana), měla by škola situaci nejprve konzultovat s rodiči.
2. Komunikace:
I když souhlas není vyžadován, je dobrým zvykem a součástí dobré spolupráce mezi školou a rodiči, aby škola svůj záměr s rodiči projednala.
3. Práva dítěte:
Pokud by přesun mohl mít negativní dopad na vzdělávání nebo psychickou pohodu žáka, rodiče mohou s rozhodnutím nesouhlasit a obrátit se na školní inspekci nebo zřizovatele školy.
Pokud máte pochybnosti o oprávněnosti takového rozhodnutí, doporučuji komunikovat přímo se školou a případně nahlédnout do školního řádu, kde mohou být podobné situace upraveny.
zarazeni zaka do tridy je plne v kompetenci reditele skoly. Pravnik je pitomost, resenim je pratelsky pohovor s vedenim skoly.
Já myslím, že ředitel si žáka může přeřadit jak chce, kam chce.
@Tayen já si to nemyslím, že si může svévolně přetahovat děti mezi tridama, jak chce. To by klidně mohl i moje dítě dát do B, C,D
podle mě k tomu musí mít souhlas dítěte, rodičů a nějaký závažný důvod s ohledem na jeho psychicky dopad zejména když ten prcek má ADHD a IVP. Podle mě je vyjádření odborníka na místě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.