Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla bych se zeptat. Dcera bude mít v březnu 3roky, máme ve školce domluvené že az oslaví tak bude moc nastoupit.
A jelikož mi skončil rodičovský příspěvek tak do školky bude muset…ale čím víc se to blíží začínám mít obavy
Starší dceru jsem dávala az na předškolní protože jsme to finančně dobře zvládali tak jsem si mohla dovolit s ní být doma.
Chci se zeptat maminek které dávali své děti do školy od 3 let jak to děti zvládali?
Dcera umí vše co umět má, povídá až až dokáže říct úplně všechno, na WC chodí už od roka a půl sama i v noci, jist také umí..
Největší obavy mi dělá její vztekání
a bojím se že ji tam nebudou umět uklidnit.
Zvládali to vaše děti dobře? Děkuji předem za odpovědi ![]()
Tak oni ji nijak extra uklidňovat nebudou nechají si ať se vzteká. Ale děti se chovají ve školce většinou jinak a tolik si nedovolí jako doma.
Dávala jsem dceru už před třetími narozeninami na dopoledne a zvládla to.
Dcera zacala chodit ve trech letech a dvou mesicich. Uplne bez problemu a bez place. Hodne teda udelalo, ze tam mela kamaradku. Jinak vztekaci byla a je porad, ale ani jednou ucitelka nerikala, ze by udelala scenu ve skolce.
Ve finale moje obavy byly daleko horsi nez realita ![]()
Dcera nastoupila v září, to oslavila přesně 3 roky. Plenky odložila ve 2,5 letech a jídlu moc nedá. Povahou je hodně vznětlivá a vzteká se.
Ve školce se jí líbí, zvykla si tam a má tam kamarády, s chováním tam není žádný problém a podle mě je to takové, že se nechává strhnout ostatními. Dokonce se i rozjedla, což mě překvapilo. Doma by určitá jídla ani nedala do pusy. Také se dost posunula v samoobsluze.
Akorát jsem těhotná, mám těsně před porodem a tak jsem jí radši na 2 měsíce stáhla ze školky. Tak jsem zvědavá, jak bude probíhat následná adaptace.
Chodila do teď na dopoledne a stávalo se, že cestou domů brečela, že chce ještě zůstat ve školce.
Já dala dceru do školky ve 2,5 letech a zvládala s přehledem, narozdíl od sourozence, který šel až ve 4 a prořval snad každé ráno
Neboj, to bude v pohodě.
A máš tam nějaký prostor na adaptaci? Mně přijde úplně šílený dát čerstvě 3 l dítě do školky na 8 hodin a nazdar, máma musí do práce … Řeš jak umíš ….
Dala bych si tam minimálně měsíc na pomalou adaptaci a řešení případných problémů.
Jinak v pohodě to může být a taky nemusí.
To prostě zjistíš, až tam dítě začne chodit.
Máme teď ve školce chlapečka, který tam je 9 hodin denně. Dětem už od září ubližuje, oni ho už nemají rádi, neustále se s nim něco řeší …. Ale tak ve školce být musí.
Za mě by mu bylo daleko lépe v pomalé adaptaci a nebo ještě doma s mámou.
Údajně ve 3 letech je na školku zralé 60%.
Takže já bych si tam dala prostor případně po ….
Jinak syna jsem dávala ve 2.5 do soukromé tedy. S pomalou adaptaci a individuálním přístupem úplně super.
Ale i státní ve 3 letech by byl problém, kdyby náhodou …
@kocourGarfield dcera by měla chodit od 8h do 12😊
Je možnost od 8h do 16h ale to jsem nenechávala ani starší dceru co chodila na předškolní.😊
Dcera chodí teď od září. Tři ji byly v srpnu, popravdě jsem ji hlásila už na předchozí rok že by chodila od 2..je totiž velmi společenská a má rada děti. Plakala za celou dobu jen jednou kdoví z jakého důvodu..bylo to v den kdy měl přijít Mikuláš ale na toho se těšila tak nevím co jí ráno přelítlo přes nos…jinak vůbec neplakala. Většinou ráno říká že nechce do školky a chce zůstat doma..ale popravdě se jí spíš nechce z pelechu. Když byla nemocná tak naopak každý den říkala jestli už může do školky že by moc chtěla…první měsíc chodila jen na dopoledne cca od 8 do 12, pak už tam začala i spát…sice jsem ještě doma s mladším dítkem a vyzvedávat v tech 12 by nebyl úplně problém, ale ona byla pak celé odpoledne unavená, protivná a pak to třeba kolem 5 zalomila..to jsem ji pak zas musela budit protože by spala třeba 4h a pak v noci řádila. Takže jsme se domluvili že tam bude spát. Ono je to i lepší že bude zvyklá, protože příští rok půjde do školky i mladší a já se budu vracet do práce.
@DominikaS13 každé dítě je jiné. První nezvládal ani ve 4, druhý zvládal a to měl 2 roky a 4 dny, třetí šel měsíc pred 4.narozeninami, dřív by to fakt nešlo, hlavně kvůli sebeobsluze, ale od prvního dne bez problémů
všeobecné rady jsou ti houby platné. Záleží na dítěti, konkrétní školce, lidech tam atd
Obě děti se do školky těšily a zvládaly pěkně. A to oba museli spát po obědě. Připravovala jsem je předem, o školce jsme si povídali, na procházce viděli děti na zahradě a chtěli za nimi.
@DominikaS13 píše: Více
Dcera nastoupila teď v prosinci. Na den přesně. Do třídy vplula jak velká voda. Učitelka ji strašně chválila, domu vůbec nechtěla. Další týden začala ve školce a dětmi spát. Nemusí tam být, pořád jsem doma ale ona strašně chce. Ráno ještě není svlečená a už bouchá na dveře třídy. Zvoní na třídu… Strašně nás překvapila. Hodně jsem hrála na její soutěživost, živost a extroverci. Taky jsem se obávala,, že toho bude najednou strašně hodně (narozeníny, školka, advent, Mikuláš, vánoce…) že s tím budeme placat. Ale ona mi ukázala, že ne. Jako jo, ještě pořád se já se školkou zžívám, od vstávání po placení. Ona nemá problém. Snad ani dlouho mít nebudeme.
Dcera od 2let chodila, kdy už nastoupí do té školky, těšila se na děti, nastoupila ve 2 a třičtvrtě a vše zvládla dobře a chodí tam ráda
Napadlo tě třeba dávat dítě už od 2 a něco na dopoledne a ve 3 jen prodloužit?
@DominikaS13 píše: Více
Nejen, že to zvládly, ve 3 letech školku přímo potřebovaly. Obě dcery školku milovaly od prvního dne a neměly s nástupem žádný problém, mladší dcera dokonce třetí den odmítla jít po obědě domu.
A to byly původně obě do dvou let nehlidatelne, maminčiny holčičky které vyly přilepené jen na me
Kazde dite je jine a taky záleží na učitelkách, my jsme měli u obou dcer štěstí na skvělé učitelky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.