Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den všem.Chci se zeptat,jestli máte stejnou zkušenost jako já asi týden.Malá (16m)jde spát kolem jedenácté či půl dvanácté dopo,spí hodinu,pak se vzbudí - evidentně nevyspaná - tak jí dám oběd, potom jde opět spát a spí hodinu i hodinu a půl. Ještě před týdnem spala hezky v kuse, tak nevím, jestli to jde nějak změnit…Oběd před spaním ji nechci dávat, protože předtím svačí, to raději ten oběd později,až se vyspí.
Já jsem to vyřešila tak, že má před spaním polívku a po spaní druhé.
Tzn v 7.30 snídani
v 9.30 svačinku - ovoce
v 11 polévku a jde spinkat
vstane kolem 13 hod, dostane druhé jídlo
pak na svačinku jogurt a pak večeři
Ja jsem teda davala obed pred jedenactou a svacinu po spani,nicmene po hodine a pul se vzdycky vzbudil. Takze hlady to nebylo. Ale stacil dudlik a pohladit a spal dal. Jidlo uprostred spanku bych asi nedavala, to radeji sytejsi svacinu,jestli myslis ze je to hlady a obed driv davat nechces ![]()
Naše malá mi dělala to samé v tomto věku jenom s jiným časových schématem. Šla spinkat po obědě, po 30 minutách probuzená, naprosto nevyspaná. Pokaždé jsem ji znovu uspávala, někdy 2 minuty, jindy další půl hodinu. Bylo to takové období a zase to přešlo.
Ale hlady to nebylo.
ahoj, mám sice starší dítě, ale dělala jsem to, a stále dělám stejně jako Ainy - oběd před spánkem. Akorát u nás se už vynechává svačina úplně. Vstává v 7,30 - dostane 180ml UM(stále ho vyžaduje), za hodinku v 8,30 je velká snídaně(mazané pečivo, jogurt s musli, vařené vejce s pečivem…) a kolem 11,30-12hod je oběd(polévka plus halvní chod, dříve bývalo jen jendo z toho) a jde spinkat. Usíná kolem 12,30-13hod a spí 2-3hodiny
(vždy byl spavec)Odpoledne svačina a večer veřeře.
@bedrunec A nebo jak píšeš, dopolední svačinu posunout třeba hodinku před spánkem a po něm dát oběd. Přerušený spánek zkus uklidnit např. zpíváním
To jídlo těsně mezi oběma spánky by nemuselo být OK pro trávení ![]()
Jídlo uprostřed spaní bych nedávala ani náhodou, to je pěkný nesmysl, leda tak se tím zadělá na zlozvyk…
U nás to bylo stejné - tak byl prostě oběd v jedenáct, pak spánek. Pokud se dítě vzbudí a je evidentně nevyspalé, uklidňovala bych dudlíkem, lehla bych si vedle něj nebo cokoli jiného. Ale rozhodně bych mu mezitím nedávala jídlo.
U nás se dopolední svačinka odbourala, ráno byla snídaně, kolem 11 oběd, spánek a pak svačinka a večeře.