Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jak to je, když mám k 20.2.2015 přerušené studium. Na ÚP mě nechtějí zaregistrovat, prý 6 týdnů před TP neregistrují, čili za mě nemá kdo platit zdravotní a sociální pojištění. TP mám 27.3.2015, čili duben je ještě zaplacen, ale březen už ne. Já nemám žádný příjem, ani nárok na životní minimum, protože mě prostě nikde nechtějí zaregistrovat a jsem vedena jako OBZP. Je tohle možné? To fakt mám nárok na platbu od státu ZP a SP až v momentě, kdy mi bude přiznán rodičovský příspěvek? S rychlostí našich úřadů to bude nejdřív v červnu. A to už budu jistou částku dlužit. Nebo mám jít jako dva týdny před TP a na šestinedělí někam makat? nechápu, ale třeba mi řekla mylnou informaci. Na mateřskou nárok samozřejmě nemám,. tak se ptám. Máte někdo zkušenost? Děkuji ![]()
@mississka11
V době přerušení studia na středních a vysokých školách se nejedná o soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání a v této době nelze uznat dítě za nezaopatřené.Výjimkou je případ, kdy k přerušení studia dojde z důvodu nemoci nebo pro úraz a dítě nebo jeho zákonný zástupce předloží příslušnému pracovišti VZP potvrzení ošetřujícího lékaře, že dítě v průběhu této nemoci nebo léčení úrazu nemůže studovat. Dalším potvrzením ošetřujícího lékaře je pak nutno doložit, do kdy nemoc nebo léčení úrazu znemožňovaly studium, a pouze do tohoto data je dítě považováno za nezaopatřené.
Zajdi si pro potvrzení na gyndu
@blecha72 já ho nemám přerušené ze zdravotních důvodů, to jsem na škole neuváděla, navíc teď už je pozdě. Na gyndě mi nic nedá, nechtěl mi dát ani nechopenku (potvrzení do školy, cokoli), že jsem na rizikovém a mě čekaly tři náročné výjezdy… Prý jsem do školy neměla nastupovat. Holt můj gyndař je prostě boží…
@mississka11 když mu popíšeš situaci, že jde pokrytí pojištění ![]()
A rodičovský příspěvek dostaneš hned po porodu. Když nemáš nárok na mateřskou nastupuješ rodičák dnem porodu. A tím dnem ti stát platí, neboj vyřídí to okamžitě ![]()
@mississka11 já jsem to samé řešila minulý měsíc, ale s tím rozdílem, že mám TP až v květnu…normálně mě paní zaregistrovala, akorát si tam napsala, že jsem těhotná a ten TP s tím, že tam pak ještě nějakou dobu po porodu, než nastoupím na rodičák můžu být ![]()
No a k registraci na UP potrebuji tehpotenskou prukazku? Ze bych prostě zatajila, že jsem těhotná.. (promiň mé dítě)…
@mississka11 píše:
No a k registraci na UP potrebuji tehpotenskou prukazku? Ze bych prostě zatajila, že jsem těhotná.. (promiň mé dítě)…
Termín máš tento měsíc, za 15 dnů a chceš tajit těhotenství, prosím, postni tu fotku
![]()
A nechápu, jak je možné, že tě na ÚP nechtějí zaregistrovat, musí, obrať se s dotazem na vedoucího ÚP ![]()
@mississka11 no já myslim, že jsem jí ani neukazovala, ale já jim normálně řekla, že těhotná jsem a problém s tím neměli…a to myslíš, že by nepoznali, když máš za měsíc termín? já už bych to teda jen tak nezatajila
![]()
Jestli porodíš v březnu, tak je to ok, jestli v dubnu, tak si březen musíš zaplatit sama - podle mě.
Fakt jo..no já se tam s průkazkou registrovala už ve 3 měsíci, odešla jsem z práce a z důvodu stěhování jsem odešla, stěhovala jsem se z liberce do kladna, zaregistrovali mě, měla jsem tedy náok na podporu tu jsem pobírala ale i tak by tě měli zaregistrovat musíš tam jít ale s těhotenskou průkazkou a vyplnit evidenční list
Pak si po porodu zažádáš o rodičkák…9 měsíců 7600 a zbytek ty 3 roky 3800
@Hadumi jojo, děkuji, taky si to myslím… což mě teda pěkně štve…