Přesčasy uvedené ve smlouvě

Anonymní
25.8.12 16:03

Přesčasy uvedené ve smlouvě.

V pracovní smlouvě mám uvedeno, že souhlasím s odpracováním 416 hodin přesčasů v kalendářním roce. Víc to rozvinuto není. Znamená to, že je mám odpracovat bez náhrady mzdy nebo náhradního volna? Pracuju třetí měsíc, přesčasy naskakují astronomickou rychlostí a výplata je minimální. Na volno prý taky mám zapomenout, je nás prý málo. Co s tím?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zrzana2
25.8.12 16:06

Pokud mas fixni mzdu, tak je to neplacene, pokud mas hodinovku, tak by ti je zamestnavatel mel proplatit 2× rocne, tzn. s prosincovou a červnovou vyplatou

• Citovat
  • Upravit
3230
25.8.12 16:09

Podle mne, pokud tam není uvedeno, že souhlasíš s odpracováním přesčasů zdarma, tak se to týká jen toho, že je uděláš. Volno nebo mzda by za ně být měly - těžko říct, jak dopadneš, když se toho budeš dožadovat, ale minimálně bych se zeptala. Já mám ve smlouvě přesčasy, ale taky tam mám jejich ohodnocení - prémie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.12 16:11

Mám platový výměr. Takže asi smůla, že jo. No jo, jenže na přesčasech odpracuju měsíčně skoro třinový úvazek navíc. To to mám nechat být? Není to nějak ošetřeno v zákoně? Platový výměr mám 9 500 Kč hrubýho, co na to říct,,,Vyplatí se mi ještě pracovat :twisted: :twisted: :twisted:?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.12 16:12
… třetinový úvazek navíc…
@Anonymní píše:
Mám platový výměr. Takže asi smůla, že jo. No jo, jenže na přesčasech odpracuju měsíčně skoro třinový úvazek navíc. To to mám nechat být? Není to nějak ošetřeno v zákoně? Platový výměr mám 9 500 Kč hrubýho, co na to říct,,,Vyplatí se mi ještě pracovat :twisted: :twisted: :twisted:?
  • Citovat
  • Upravit
687
25.8.12 16:29

My meli primo ve smlouve, ze souhlasime s prescama do 150 hodin rocne a je to jiz zahrnuto v tarifu mzdy :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
25.8.12 16:33

A co děláš?

Normálně pro práci přes čas platí, že nesmíš udělat víc než 8 h týdně (normální 8 h/den smlouva, trošku jiné je to u delších směn a částečných úvazků, ale v zásaě platí, že bys neměla mít v po sobě jdoucích 26 týdnech průměr na týden vyšší než těch 8 hodin) a maximálně 150 hodin v roce (někde je napsáno 416 pro vedoucí pracovníky). Pokud máš uvedené ve smlouvě, že jsou přesčasy zahrnuté již v platu, pak za ně nic navíc nedostaneš. Delší přesčasy mohou být ve zdravotnictví.

Do práce přes čas se nezahrnuje práce, za kterou bys dostala náhradní volno. Pokud dostáváš minimální mzdu, tak do ní práci přesčas zahrnout nejde a zaměstnavatel jí musí vyplácet. To samé platí i v případě, že máš mzdu nižší než nějakou tabulkovou pro svůj obor. Ale s tím bys už musela nejspíš na inspektorát práce.

Podle mě, pokud není ve smlouvě přímo uvedené, že je odměna za práci přes čas zahrnutá již ve mzdě, tak ti za ní náleží buď příplatek nebo náhradní volno. Formulace, že souhlasíš s odpracováním nic neříká o tom, že zdarma. Navíc do smlouvy si může zaměstnavatel zahrnout jen těch 150 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101592
25.8.12 16:38
@zrzana2 píše:
Pokud mas fixni mzdu, tak je to neplacene, pokud mas hodinovku, tak by ti je zamestnavatel mel proplatit 2× rocne, tzn. s prosincovou a červnovou vyplatou

Není pravda, že by u fixní mzdy byly neplacené… to že jsou neplacené musí být výslovně sjednáno a u běžného pracovníka to lze pouze do 150 hodin za rok, pouze u vedoucího to může být celých 450. Takže naopak jsou standardně placené, dokonce s 25% příplatkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.12 16:44
Nejsem vedoucí pracovník. Jsem jen ošetřovatelka v ÚSP. Dělám třeba i 5 dvanáctek týdně, nebo mám za sebou tři noční a jen to volno po noční a zase další dvanáctky. Už je to neúnosný, pořád jsem v práci, peníze žádný, odpočinek žádný…
@kotyk píše:
A co děláš?

Normálně pro práci přes čas platí, že nesmíš udělat víc než 8 h týdně (normální 8 h/den smlouva, trošku jiné je to u delších směn a částečných úvazků, ale v zásaě platí, že bys neměla mít v po sobě jdoucích 26 týdnech průměr na týden vyšší než těch 8 hodin) a maximálně 150 hodin v roce (někde je napsáno 416 pro vedoucí pracovníky). Pokud máš uvedené ve smlouvě, že jsou přesčasy zahrnuté již v platu, pak za ně nic navíc nedostaneš. Delší přesčasy mohou být ve zdravotnictví.

Do práce přes čas se nezahrnuje práce, za kterou bys dostala náhradní volno. Pokud dostáváš minimální mzdu, tak do ní práci přesčas zahrnout nejde a zaměstnavatel jí musí vyplácet. To samé platí i v případě, že máš mzdu nižší než nějakou tabulkovou pro svůj obor. Ale s tím bys už musela nejspíš na inspektorát práce.

Podle mě, pokud není ve smlouvě přímo uvedené, že je odměna za práci přes čas zahrnutá již ve mzdě, tak ti za ní náleží buď příplatek nebo náhradní volno. Formulace, že souhlasíš s odpracováním nic neříká o tom, že zdarma. Navíc do smlouvy si může zaměstnavatel zahrnout jen těch 150 hodin.
  • Citovat
  • Upravit
2185
25.8.12 17:07

Ale myslím že je v zákoně že těch 150 hodin ročně je zahrnuto ve mzdě :think:, je pravda že to bylo před 5 lety, tak jestli se něco nezměnilo. Zbytek by měl být proplacený :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
25.8.12 17:12

Takže pracuješ skutečně na výměr, tam nejde vůbec přesčasy zahrnout do sjednané mzdy, protože nejde o dohodnutý plat.

S přesčasy je to horší. Můžou tam být takové chuťovky jako jenom 8 hodin odpočinku mezi dvěma dny (ale už ne mezi třemi). Pořád platí ale těch 8h týden na 26 po sobě jdoucích týdnů, delší (52 týdnů, což by odpovídalo těm 416 h) může být jen z kolektivní smlouvy. 12 hodin přesčasů na týden mají jen u záchranky.

Navíc s ní můžeš souhlasit a podepsat až 12 týdnů od začátku poměru, nesmí být sjednaná na víc než 52 po sobě jdoucích týdnů, dá se vypovědět z tvé strany okamžitě 12 týdnů od sjednání a s dvouměsíční lhůtou kdykoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101592
25.8.12 17:18
@tessy píše:
Ale myslím že je v zákoně že těch 150 hodin ročně je zahrnuto ve mzdě :think:, je pravda že to bylo před 5 lety, tak jestli se něco nezměnilo. Zbytek by měl být proplacený :think:

Ne, není a ani před 5 lety nebylo, pouze bylo možné (stejně jako je to teď) těch 150 hodin do mzdy zahrnou, ale musí to být pak uvedeno přímo ve smlouvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
25.8.12 17:19

Aha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101592
25.8.12 17:20
@kotyk píše:
Takže pracuješ skutečně na výměr, tam nejde vůbec přesčasy zahrnout do sjednané mzdy, protože nejde o dohodnutý plat.

Jojo, přesně tak, u výměru prostě musí být přesčasy placené, nebo za ně musí být poskytnuto náhradní volno.
Nicméně náhradní volno lze poskytnout do 3 měsíců od těch přesčasů (doufám, že si tu dobu pamatuju správně) takže ti ty přesčasy nemusí zaplatit hned, ale až po uplynutí téhle doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
25.8.12 17:23

@j.a.n.i1 Přesně tak, do tří měsíců volno nebo proplatit. Někde je proplácí rovnou, protože prostě ví, že žádné volno nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat