Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Resut Diky za vyčerpávající info. Je to katastrální území Nová Říše PSČ 58865. Jinak když tomu tak rozumíš…budeme tu kupní smlouvu podepisovat v příštím roce, starosta obce mě o to požádal z jakéhosi účetního důvodu ( parcela je zaplacena, podepsána Smlouva o smlouvě budoucí kupní, kde byla obcí stanovena podmínka, že k přepisu na nás dojde po kolaudaci - my ale kvůli úvěru potřebudeme pozemek na nás, tím pádem dala obec vyjímku a ‚prodají‘ a přepíší pozemek hned v lednu ). Jde ale teď o změny v zákonech, dotkne se nás nějak výrazně, že podám žádost o vklad naší parcely do katastru až 6. ledna?
No dle nového Občanského zákoníku proces vkladu bude trvat déle (bude vyrozuměn současný vlastník a 14 dní se nebude „nic“ dít). Dle obrázku soudím, že stavbu už tam máte, takže tady nic. Možná cena vkladu, ale tady bych kecala.
Podle měřítka mapy určuju, že mapa je papírová (analogová) a přesnost je cca 3 m. Takže investujte a nechte celé vytyčit. Poznáte i pravděpodobně i všechny sousedy a budete mít klid. Nebo taky nebudete
, sousedi jsou různí.
Omlouvám se, ale moc nechápu postup s podepsáním smlouvy a okolnostmi okolo, takže tady nepomůžu.
Ještě jsem koukala na výpis, ale doufám, že máte v kupní smlouvě i pozemek pod tím Váším domem, je stále ještě obce..
Jinak sama se v tom ještě moc neorintuju, takže taky tápu.. Snad jsem poradila dobře. Resut
@Resut S tou smlouvou - naše obec si takovýmto způsobem ‚sichruje‘ to, aby si někdo nekoupil levně pozemek od obce a pak jej draho neprodal. Proto pár podmínek:
1. podpis smlouvy o smlouvě budoucí kupní, složila se polovina částky za pozemek
2. podmínka do 1 roku od podpisu smlouvy se musí začít stavět, jinak záloha propadne obci a pozemek tvůj nebude. Do roka se musí složit druhá polovina částky
3. poslední podmínka je, do 4 let od podpisu smlouvy se musí kolaudovat, po kolaudaci se přepíše na náklady obce pozemek na nás.
JInak na tom našem vyznačeném pozemku je pozemků víc, část 44, část 46, pak ty dva malé - to jsou pozemky co vznikly po zrušení dvou stodol, co tam stály, jsou to pozemky 2630 a 2633 tuším. No a přílohou té naší smlouvy budoucí je i geom. záměr, kde naše parcela je jeden velký pozemek a má mové pozemkové číslo 46/2. Ten je vlastě předmětem prodeje. Na katastru mi říkala, že by to mohl být problém, kdyby ty dva pozemky pod budovami co se zbouraly, nebyly předmětem prodeje…ale na obci mi zase bylo řečeno, že když je součástí ten geometrický plán, kde je zakreslený a zaměřený nový pozemek, a ten je předmětem prodeje, tak je to správně tak. To uvidím, až půjdu na katastr to tam vložit, kolikrát mě pošlou domů ![]()
To vytyčení mě štve, to je bude zase peněz
Ale zase budeme mít jistotu!
Sousedíme zatím jen se zahradou dědy mojí kamarádky, to je super děda, jinak vedle nás nikdo parcelu nevlastní.
Jo, jo, postup obce chápu, jen nechápu, proč až po novém roce, jakože v účetnictví.
Ten geometrický plán samo neznám, pokud ho máš při sobě, máš tam v levém sloupci 2630 a 2633 a zaniká? Kdyžtak zkus obrázek nebo výkaz výměr vložit obrázek, pak poradím lépe…
A katastrální úřad ti zaeviduje, co mu podáš. Zkoumá jen, že je to správně náležitostmi apod., nezkoumá, jestli tam je vše…
. Ale další žádost o vklad 1000,–Kč… Resut
@Resut Jsem právě dnes šla na obec kvůli podpisu té kupní smlouvy a starosta mě žádal o podpis začátkem příštího roku a zavolal si jejich účetní, která mi sama řekla, že by měla problémy to zaevidovat…asi se jí to nechtělo už letos řešit
TAky to moc nechápu. Počkám, až přijde chlap a nascanuje mi ten obrázek do pc od geodeta, ať se na to můžeš mrknout…
A s tím katastrem to myslíš tak, že si to mám sama ohlídat, že oni by mě+ na to nemuseli upozornit?
TAkže, v geometráku pozemku zmiˇuje geodet ještě ty budovy, 216 a 226 že zanikají. V geometráku rozestavěné stavby je napsáno, že zaniká jen ten 2630, protože ten nám zasahuje do půdorysu baráku. Ten 2633 tam nezmiňuje ![]()
Ahoj. Katastr ti zaeviduje, co mu podáš ve smlouvě. Takže si opravdu ohlídat všechny parcely, co chcete koupit, mít ve smlouvě. Tzn. myslím, že tam budete mít 46/2, 2630, 2633 (pokud existují) a st.490 (pod domem), prostě vše, co máš na tom prvním obrázku v červeném ohraničení. On nezkoumá, zda chceš i 2633, je mu je to jedno
. Rseut
@Resut Zdravím
Mohla bych se tě na něco ještě zeptat, když se tak orientuješ? Zítra jdu na katastr zapisovat tu parcelu na nás ( zítra bude podepsána i smlouva o koupi parcely ). Nevíš, jak se změnil zákoník, resp. kolik si teď počítají, když tam půjdu ten pozemek nechat přepsat na naše jména? Jde mi hlavně o to, jak se to řeší, když těch pozemků je na jednom pozemku víc..viz mapa na první straně této diskuse. Bude se zapisovat každý pozemek zvlášť, takže se bude i platit každý zvlášť, nebo se bude dle geometráku zapisovat jeden velký a bude se platit jeden zápis? Snad jsem to napsala srozumitelně ![]()
Ahoj, jestli jsem správně pochopila, takže máš jednu smlouvu a tím pádem žádáš o vklad = 1000,–Kč. Nárust peněz začíná až od 20-ti parcel výše, ale toto nevím úplně jistě, za to neručím.. Resut
Dobrý den,
omlouvám se, že píši sem, ale nevím kam jinam.
Jsme v podobné situaci, co se pozemku týče. Máme zarezervovaný pozemek a obec nám ho po zaplacení kupní částky pronajme a pozemek na nás přepíše až po kolaudaci. A v tom je háček, protože podle nového občanského zákoníku je stavba součástí pozemku, takže dle mého selského rozumu nemůžeme stavět na pozemku obce. Jenže obec zatím neprojevila vůli v tomto něco změnit. Můj dotaz směřuje k tomu, jestli je to tedy tak, že podle zákona nelze stavět na pozemku obce, protože by logicky i stavba patřila obci? Nehledě na to, že žádná banka na toto neposkytne ani korunu, ale to je vedlejší.
Děkuji za každý názor
Gabriela
@Gabriela82 ne, jde to vyřešit právem stavby. tím pádem se stavba nestane součástí pozemku, ale součástí práva stavby.
Děkuji za rychlou odpověď ![]()
Už jsem si o tom našla informace. Škoda, že to nevyřeší negativní přístup ze strany banky. Budeme doufat, že obec přistoupí na vyjímku a pozemek na nás přepíše hned po zaplacení.
Banka vám na to odmítá dát hypotéku? byli jste ve více bankách? on by neměl být problém zastavit právo stavby. ale samozřejmě záleží na ochotě banky takovou zástavu vzít, ale myslím si, že je jen otázka času, kdy se banky otrkají…
No bohužel se banka odvolává na občanský zákoník a požaduje po nás zastavení dotyčného pozemku s tím, že jinak to nelze. Hypoteční poradce na druhou stranu přiznal, že nikdo pořádně neví, jak v těchto situacích postupovat. S neznalostí nového zákoníka jsme se bohužel setkal i v dané obci, kdy nám bylo sděleno, že tomu nikdo nerozumí a že to budou muset projednat s právníkem. Dnes nám volali, že právník se na to moc netvářil a řekl, že by museli změnit všechny smlouvy ve všech etapách výstavby rodinných domů v obci. Musím přiznat, že se nám tento názor moc nezdá a spíš z toho cítíme neochotu obce nebo dotyčného právníka. Na můj argument, že pokud obec projeví vůli postavit novou smlouvu a v té smlouvě vše právně ošetřit (např. se chránit před spekulací s daným pozemkem), jsme ochotni tyto náklady obci uhradit, tak nám bylo řečeno, že to právně ošetřit nejde. Velice nás to mrzí a zbytečně nás to zdržuje v tom, aby se už konečně koplo. Příští středu prý právník do obce přijede, protože se to bude řešit. Máme informaci od známého, že nejsme sami, komu stávající smlouvy a nový občanský zákoník komplikují život:-(