Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím dámy. Chtěla bych znát skutečné hranice našeho pozemku, který máme koupený od obce ( chybí jen ho přepsat na naše jména - ošetřeno smlouvou ). Jde o to…obec měla k prodeji 4 pozemky, které vznikly rozdělením jednoho velkého pozemku. My si koupili krajní ( na fotce vyznačený červeně ) vedle cesty ( vyznačena modře ). Koupili jsme si 750 m2, geodetem je pozemek zaměřen, on ale vyznačil jen ty vnitřní body, podél té cesty je nejasné, kde přesně je hranice našeho pozemku…je jasné, že plot uděláme prostě podél té cesty, nebudeme dělat dusno obci a plotit si cestu, jen by mě zajímalo, zda ta cesta ( nebo teda její část ) není součástí našeho pozemku…prostě jen ze zvědavosti. Teď k otázce - ty vnější hranice by mi sdělil geodet po zaměření? Obec totiž nedokáže říct, kde je hranice…čeho se ale geodet držel, když zaměřoval těch našich 750 m2 když mu na obci nedokázali říct, kde je ta hranice mezi cestou a pozemkem…? Byla jste třeba některá ve stejné situaci…?
Ještě poznámka - ta naše parcela se zaměřovala jako první, pak až ty zbylé tři.
No to je oříšek. Já vím o geodézii jenom tolik, že v době digitálních katastrálních map se křivkové tvary nahrazují „lomenou přímkou“. Ale na detaily by bylo potřeba se zeptat na katastrálním úřadě, případně i toho geodeta (ten ale asi nebude konkrétní…)
@Jura007 Díky za radu, zkusila bych ten katastr, teď tam stejně pojedu kvůli zápisu parcely na naše jména, tak se tam zkusím optat..
Možná tvému dotazu úplně nerozumím, ale v reálu máte na pozemku bílé kóty a ty vyznačují hranice. Máš na mysli tohle? ![]()
@Michelangelo No hranici napravo nám vyznačil geodet kótama, co jsou v zemi a hranici nalevo tvoří cesta - tam body nejsou. No a já bych chtěla vědět, kudy ta hranice vede, když tam ty body nejsou…
@Libza píše:
@Michelangelo No hranici napravo nám vyznačil geodet kótama, co jsou v zemi a hranici nalevo tvoří cesta - tam body nejsou. No a já bych chtěla vědět, kudy ta hranice vede, když tam ty body nejsou…
aha a proč tam nejsou? to vyměřování platila obec?
ta kóta totiž něco stojí, naše stála cca 4000,– jedna, před stavbou po nás chtěli nové zaměření a nevím proč
,možná je to běžné a proto obec neřešila kóty mezi cestou a pozemkem
, na tohle ti odpoví na obci ![]()
@Michelangelo Tak to bude asi kámen úrazu, protože to platila obec
Zkusím se jich ještě jednou zeptat, jestli mi odpoví. Když jsem se jich ale jednou ptala, tak mi bylo řečeno, že oni mi přesné hranice neurčí ![]()
@Libza Ke kupní smlouvě budete muset doložit geometrický plán pro rozdělení a změnu hranice pozemků odsouhlasený katastrem a souhlas stavebního úřadu a tam budou i nové zákresy do map s novými čísly, takže z těch to vyčteš přesně, ale pochybuji, že by tam byla cesta přes kterou se jezdí.
@Libza a neudělal tu hranici dle skutečného stavu? Prostě že hranice pozemku kopíruje krajnici té cesty?
Třeba u nás před digitalizací také pozemky zasahovaly do poloviny cesty, pak probíhala digitalizace pozemků, mělo se to upravit dle stávajících poměrů, ale na výsledek stále ještě čekáme, tak jsem taky zvědavá ![]()
@mag GEometrický plán už na katastru mají, je jimi odsouhlasen, máme už nové parcelní číslo…to už všechno proběhlo. Teď vlastně půjdu s kupní smlouvou a s žádostí o zapsání do katastru a tohle přiložím k vlastnímu geometrickému zaměření a dojde k zápisu do katastru, ne? Je asi nejpravděpodobnější, jak píše @Ha-ni že geodet zaměřil dle skutečného stavu, tzn vnější hranici podél té cesty ( je to taková cesta nikam za obec ).
No a v tom geometráku musí být přesný nový zákres, tak jak bude potom vyznačen v katastru. Jinak ten geometrák musí být součástí smlouvy (její přílohou), stejně tak jako souhlas stavebního úřadu.
Ahoj.
Geometrický plán na katastru už je, ale je pouze evidován, nový stav se zakreslí a projeví do mapy až s vložením Vaší kupní smlouvy, pokud už to tam někdo s jinou kupní smlouvou nevložil.
Kouknutím na obrázek si dovolím tvrdit, že katastrální mapa je tam analogová (papírová), ale tento stav může používat jen obec pro svoje vlastní potřeby a oficiální verze je digitální.
Geodet při tvorbě geometrického plánu musel každopádně určit jen hranici nejvíce napravo, tu nahoře jen jako kontrolní a první dole taky jako kontrolní. Není to moc pochopitelné, ale „staré“ - platné - černé hranice se vytyčovat a označovat nemusí - zjednodušeně řečeno.
Domluva obec x geodet většinou bývá o ceně a v první fázi připravují pozemnky pro odkup a tak je moc průběh v terénu nezajímá.
Před podepsáním kupní smlouvy bych investovala (cca do 10000 by to mělo vyjít) a nechala celý pozemek odborně vytyčit. Podle současných předpisů už by to mělo být „navždy“ správně a vy se nebude za deset let dohadovat s novým starostou o tom, že je Váš plot na obecní cestě…
Pokud napíšeš katastrální území, dá se zjistit více - druh mapy, přesnost apod.
Resut