Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
mám 8M dcerku a Mudra mi radí, abych ji začala už zvykat na kohoutkovou vodu. Doteď jsem dávala kojeneckou vodu a naše voda je městská-no a hrozně chlorovaná
Když si naši vodu z kohoutku napustím do hrníčku a nechám třeba 5min odstát - tak pak už se nedá pít-je to hnus
ale když je převařená tak je to už v poho - ale je hrozně po převaření zakalená
No prostě se to bojím malé dávat. Chtěla jsem si nechat udělat rozbor vody,ale ještě jsem se k tomu nějak nedostala
Teď se vás chci zeptat-kupovali by jste dál kojeneckou vodu nebo zkusili koupit třeba tu filtrovací konvici???
Děkuji mockrát za všechny odpovědi.
Ahoj,my máme tvrdou vodu. Kvůli toho jsme kupovali filtrační konvici brita. Jestli si tou vodou nejsi jitá kup si tu konvici.
Patrony do konvice kupuji na aukru je to levněší ![]()
ahoj, ohledně chlóru, pojem „hrozně chlorovaná“ je subjektivní, jde opravdu jen o to, že některých lidem to „smrdí“ a nepříjemně chutná, ale na kvalitu a zdraví obsah chloru do 0,3 mg/l nemá vůbec žádný vliv. Voda dodávaná do veřejných vodovodů je přísně hlídaná, prochází každodenními rozbory, obsah chloru povolené množství určitě nepřekračuje. Pokud chlor někomu ve vodě vadí, pomoc je jednoduchá, stačí vodu nechat v otevřené nádobě (pro klid duše třeba 24 hodin) a chlor samovolně vyprchá.
Co se týče tvrdosti, vodu lze změkčit převařením, takže po vyprchání chloru bych ji převařila. To, že je po převaření zakalená, je jasné, ale zákal je organoleptická vlastnost vody, která nevypovídá nic o její kvalitě a vlivu na zdraví.
U vody bych řešila pouze důležitou věc pro mimina a to je obsah dusičnanů. U lidí je povolená hodnota 50 mg/l, u dětí 15 mg/l. To je jediný parametr, který by nás měl zajímat. Rozbor si nechej udělat pouze v případě, že nevěříš svým trubkám, za ty už dodavatel vody neručí, za kvalitu vody ručí pouze po jejich potrubí. Pokud máte trubky OK, je zadání rozboru vyhazování peněz, stačí si vyžádat od dodavatele vody rozbor, případně velmi často je firmy mají na svých internetových stránkách. Tam se koukni na dusičnany, pokud je to OK, tak bych to více neřešila.
My máme třeba vodu, u které se dusičnany pohybují kolem 14 mg/l, čili kohoutkovou vodu u 5ti měs. nedávám, protože tato hodnota může trošku lítat. Naopak u našich, kteří mají dus. jen kolem 5 mg/l dávám od narození našemu synovi převařenou vodu z kohoutku. Navíc, pokud se dává kohoutková voda z domácnosti, kde se každý den odpouští (ne někde na chatě, kde měsíc stojí) by se nemusela ani převařovat, pokud tedy není příliš tvrdá, protože pravděpodobnost výskytu bakterií v ní je mnohem menší než pravděpodobnost výskytu bakterií v balené kojenecké vodě.
Snad jsem trochu pomohla ![]()
Kac píše:
Ahoj,my máme tvrdou vodu. Kvůli toho jsme kupovali filtrační konvici brita. Jestli si tou vodou nejsi jitá kup si tu konvici.Patrony do konvice kupuji na aukru je to levněší
hamika píše:
ahoj, ohledně chlóru, pojem „hrozně chlorovaná“ je subjektivní, jde opravdu jen o to, že některých lidem to „smrdí“ a nepříjemně chutná, ale na kvalitu a zdraví obsah chloru do 0,3 mg/l nemá vůbec žádný vliv. Voda dodávaná do veřejných vodovodů je přísně hlídaná, prochází každodenními rozbory, obsah chloru povolené množství určitě nepřekračuje. Pokud chlor někomu ve vodě vadí, pomoc je jednoduchá, stačí vodu nechat v otevřené nádobě (pro klid duše třeba 24 hodin) a chlor samovolně vyprchá.
Co se týče tvrdosti, vodu lze změkčit převařením, takže po vyprchání chloru bych ji převařila. To, že je po převaření zakalená, je jasné, ale zákal je organoleptická vlastnost vody, která nevypovídá nic o její kvalitě a vlivu na zdraví.
U vody bych řešila pouze důležitou věc pro mimina a to je obsah dusičnanů. U lidí je povolená hodnota 50 mg/l, u dětí 15 mg/l. To je jediný parametr, který by nás měl zajímat. Rozbor si nechej udělat pouze v případě, že nevěříš svým trubkám, za ty už dodavatel vody neručí, za kvalitu vody ručí pouze po jejich potrubí. Pokud máte trubky OK, je zadání rozboru vyhazování peněz, stačí si vyžádat od dodavatele vody rozbor, případně velmi často je firmy mají na svých internetových stránkách. Tam se koukni na dusičnany, pokud je to OK, tak bych to více neřešila.My máme třeba vodu, u které se dusičnany pohybují kolem 14 mg/l, čili kohoutkovou vodu u 5ti měs. nedávám, protože tato hodnota může trošku lítat. Naopak u našich, kteří mají dus. jen kolem 5 mg/l dávám od narození našemu synovi převařenou vodu z kohoutku. Navíc, pokud se dává kohoutková voda z domácnosti, kde se každý den odpouští (ne někde na chatě, kde měsíc stojí) by se nemusela ani převařovat, pokud tedy není příliš tvrdá, protože pravděpodobnost výskytu bakterií v ní je mnohem menší než pravděpodobnost výskytu bakterií v balené kojenecké vodě.
Snad jsem trochu pomohla
Protože máme novostavbu,tak trubky máme 2 roky nové,tak snad by trubky měly být OK
Jen si fakt nejsem jistá vodou…kolikrát tam cítím i olej nebo něco takového…nechám si radši udělat rozbor ![]()
Já bych se připojil k tomu, co píše Kac. Filtrační konvice je ta správná cesta. Chlór je plyn, takže časem vyprchá, když ji necháš pár minut stát.
hamika, je vidět že tomu rozumíš
.Když koupim kojeneckou vodu, mělo by tam být napsáno kolik je v ní dusičnanů?
Já bych ti radila, aby sis nechala udělat rozbor vody, nebo si to obvolat a zjistit kvailtu vody- rozbory se dělají…
U nás např. máme kvalitu kojenecké vody- takže přeavřím, chlor vyprchá, pokud necháš odstát bez převaření, chlor za několik minut vyprchá......
Já osobně vodu kojeneckou nekupuju, tak malá byla plně kojená a ještě je kojená, když dělám čaj, normálně z kohoutku…
Záleží, jakou máte vodu, no…
Já osobně moc baleným vodám nevěřím, záleží, jestli ji mají dobře uskladněnou, pak se kvalita rychle ztrácí
Ted jsem četla příspěvek od Hamiky- ta ti to napsala bezvadně…
díky ![]()
MarkyM píše:
hamika, je vidět že tomu rozumíš.Když koupim kojeneckou vodu, mělo by tam být napsáno kolik je v ní dusičnanů?
ano, mělo by být to na přebale vždycky napsané
hamika píše:
díky
MarkyM píše:ano, mělo by být to na přebale vždycky napsané
hamika, je vidět že tomu rozumíš.Když koupim kojeneckou vodu, mělo by tam být napsáno kolik je v ní dusičnanů?
A dusičnany mají jakou značku? ![]()
M+M+S píše:
Protože máme novostavbu,tak trubky máme 2 roky nové,tak snad by trubky měly být OK![]()
![]()
Jen si fakt nejsem jistá vodou…kolikrát tam cítím i olej nebo něco takového…nechám si radši udělat rozbor
tak olej celkem mění situaci. To spíš vypadá na to, že máte nekvalitně udělané vlastní potrubí, jinak to není možné, resp. určitě to nezpůsobuje dodavatel vody. V tomto případě by mě teda určo více zajímal pach oleje než chlor a tvrdost. Nechej si udělat rozbor vody na NEL (nepolární extrahovatelné látky) tj. oleje a uvidíš, co Ti vyjde, ale dle mě je celkový rozbor zbytečný. Poraď se s odborníkem z laboratoře pitných vod u VaKu nebo kdo vám vodu dodává.
MarkyM píše:hamika píše:A dusičnany mají jakou značku?
díky
NO3- ![]()
donaga píše:
K těm dusičnanům. Já začínala dávat příkrmy na zimu, tak jsem si hledala informace kvůli těm dusičnanům a našla jsem tohle . Celkem mě to uklidnilo.
Já jsem přesně z tohoto důvodu dost skeptická vůči Bio mrkvi, bio všemu, co roste někde na pozemcích, kde se chovají hospodářská zvířata, jejich trusem je ovlivněna spodní voda a tu si zelenina natáhne. Případně se určitě přihnojuje tím, co mají pěstitelé „po ruce“, takže já osobně když nevím, odkud „bio“ pochází, kupuju v obchodech…
hamika píše:MarkyM píše:NO3-hamika píše:A dusičnany mají jakou značku?
díky
děkuji
,takže když je na dobré vodě napsáno NO3 0,03 mg/l tak je to ok ne?