Preventivni prohlídky

Anonymní
2.12.25 20:01

Preventivni prohlídky

Ahoj,
Vyskočil na mě článek o nedodržování prevencí. Já tedy chodím, ale přemýšlím, že některá vyšetření nechápu.

bezpochyby prevence u obvodniho lekare, (krev, ekg, tlak, moč ) + dentalni hygiena za mě nepostradatelna

• Gynekologie - cytologie po negativním HPV testu.

Když se zjistilo, že:
Cituji" Citlivost cytologického stěru je podle oficiálních dat jen okolo 50 procent. Senzitivita HPV testu k odhalení přítomné léze je dramaticky vyšší než u cytologie. Druhá a neméně zásadní přidaná hodnota je ta, že když je HPV test negativní, tak šance, že se u vás v příštích letech rozvine rakovina děložního hrdla, je absolutně nízká. V příštích pěti letech je to hluboko pod 1 % a v příštích 10 letech je to hluboko pod 2 %,“ vysvětluje odborník.

V x zemích v EU, se tedy provádí jen HPV test po 5ti letech. Zde tedy smysluplnost nechápu?

mamografie
Chodím každoročně jako samoplátce už asi 20 let na sono, na můj dotaz mi tam lékař řekl, že mamografie nezdrava prostě je. Prilisny tlak, ozáření, navíc pokud je nález na mamo stejne se dovyšetruje na sonu.

• vysetreni prsu u gynekologa* - můj poklepe prs 3 prsty? K čemu to? Když si člověk dělá samovystreni daleko pečliveji :think:

Jaký máte názor/ zkušenosti vy? :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
530
2.12.25 20:10
@Anonymní píše: Více

Vyšetření prsu u gynekologa neznám, pokud vím, běžně se nedělá. Jinak si zřejmě pleteš obyčejnou cytologii hrazenou pojišťovnou s HPV DNA testem, který je v současné době nadstandard. Udává se, že pokud ten vyjde negativně, tak následujících 10 let je riziko naprosto mizivé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.25 20:16

Ahoj,

Mě gynekolog vždy proklepe prsa.

Cytologii s testem HPV DNA si nepletu. Mám ho loni dělaný a vyšel negativně. Přesto se dělá cytologie. Která je nepřesná.
A presne jak píšeš 10 let je riziko naprosto mizivé.
Píšu to vše v příspěvku výše.

Zajímá mě názor nebo vysvětlení proč tomu tak je :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.12.25 20:18

Vysvětlení mě lékařky. Protože to v CR ještě nikdo nezrusil :D

• Citovat
  • Upravit
530
2.12.25 20:49

Aha, tak to bych odmítla, nevidím v tom smysl. Co se pohmatu týče, znám svá prsa nejlépe, tudíž si mohu všimnout i změn. A na detailnější vyšetření je stejně třeba UZ nebo mamograf… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.25 21:01
@Milly2 píše: Více

Ano, mám stejný názor a taky přemýšlím, že odmitnu.
Hlavně půjdu na prevenci těsně po sonu.
Divím se, že někde toto neni běžné.
Dělal to i můj předešlý lékař.

• Citovat
  • Upravit
15906
2.12.25 21:38

Nezlob se, ale to vyšetření prsou „poklepem”, mě celkem pobavilo… :D
Mně teda taky kdysi můj gynekolog, v rámci běžné preventivní prohlídky, vyšetřoval prsa prohmatáním ve všech oblastech.
Jinak s tebou samozřejmě souhlasím… Protože samovyšetřování prsou, navíc, když je opravdu pravidelné, je určitě víc než prospěšné. :pankac:
A přece jen, už sama moc dobře víš, ve které fázi cyklu zrovna jsi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
2.12.25 21:53

Mamograf je tzv vyšetření první volby, tedy největší záchyt pruseru. Nejlepsi je to stridat se sonem s rocni pauzou, kvuli ruznorode tkani.

ja ted byla preventivne pred 45rokem…mam hodne citliva prsa a teda uplne na pohodu. Pokud vim zadna studie, ze by toto vysetreni vyslovene skodilo, neexistuje

A je to jeste slozitejsi. Ja treba nerozumim, proc se plosne dela az po 45 roku. Protoze uz my se pred dvaceti lety ucili na zdravce, ze jsou veci, ktere mohou rakovinu prsu „uspisit“ v souvislosti s hormonalnimi vykyvy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15906
2.12.25 22:29
@vyvrholka píše: Více
… bohužel, a zdaleka ne jen tím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
3.12.25 06:45

Cca od pětačtyřiceti jsem sono vystřídala mamografem, tkáň se mění a je to pak přehlednější. Sono je doplnění, ne náhrada.
Když mi vyšla špatně cytologie, HPV nabrali automaticky. Bylo negativní, cytologie vyšla falešné pozitivně.
Taky chodím na prevenci na kožní zkontrolovat znaménka a na oční. K praktikovi paradoxně ne, jsem s ním domluvená, že všecko, co by mi kontroloval, mi dvakrát do roka podrobné projedou odborní lékaři v rámci mých chorob, jemu jenom jednou za čas dodám zprávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.25 09:37
@vyvrholka píše: Více

Po 45r. Z důvodu změny tkání je prý mamograf přehlednější.

Já mám, ale 2 kamarádky (obě po 45 roku) a bohužel mamograf u obou v pořádku. Jedna si do 2 mesiců nahmatala bulku sama. A druhé našel nález až sono, kdyby čekala další 2 roky na mamograf, bylo by asi pozdě.

Proto právě řeším, že ne vždy je mamograf ta nejlepsi prvni volba a pokud i lékař na sonu řekne, že prostě škodlivej svým zářením a stlacenim je, logiku mi to dává.
A navíc záleží na typu prsni tkáně po zhodnocení lékařem, která zobrazivaci metoda je pro danou ženu vhodná.

Proto nechápu celoplošně, že pro všechny je správně to a to.
A druhá věc (sono), která umí zachytit také pěkně je jen za příplatek.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.25 09:38

Ono je to jako se vším. Celoplošné se také nasazuje antiko a umělé hormony jako léčba všeho.
A ví se, že to škodlivé prostě je

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.25 09:48

Stejně ta cytolka. Ví se, že je z 50% k ničemu, ví se, že je již přesnější metoda, jak cytologicka tak ten HPV test.

Ale provadi se pořád ta samá, nepřesná metoda a tu kvalitu si musí člověk zaplatit.

HPV test se provádí zdarma ve veku 35, 45 a nyní i 55. Ví se, že pak je riziko vzniku rakoviny děložního čípku mizivé a přesto se dělá nepřesná cytologie, která jen může slepě uchlacholit nebo zbytečně vyděsit

Přijde mi to takove nepochopitelne, rozporuplne a rada si přečtu názor širší veřejnosti.
Co je doporučováno vím, ale jaký na to máte názor?

• Citovat
  • Upravit
113
3.12.25 10:53

Ono právě záleží na té tkáni. Ta může být u různých žen různá. Mě na mamografu prostě řekli sami, že si za rok mam skočit na sono. Jak jsem psala nikdy nikdo neprokazal, že by tohle vyšetření něco způsobilo…

A to vyhodnocení delavaji okem, až to bude dělat AI standardně, tak ten zachyt bude lepší…

Za další genetika. Alfa a omega. Pokud bych měla podezření, že to u nás v rode je, tak bych platila jak divá, jen být vyšetřena a klidně za svoje. Moje byvala spolupracovnice tu svini měla v 33 letech. Pak přiznala, že její tety měly raka taky…

Já šla do jednoho centra na doporučení od kamarádky. K doktrorum, na které nemám doporučení nechodim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.25 19:41

No, nevyvolává… nevím,

Cituji :
Vyšetření prsu mamografem, které má včas odhalit rakovinu, ji může paradoxně vyvolat svým zářením.
Jako u každého ionizujícího záření je u něj důvodné podezření, že může vyvolat rakovinu,“ říká onkoložka Jana Prausová

Proto by ženy mladší 40ti let neměly chodit na mamograf. „Zkrátka ženy si příliš brzkou prevencí na mamografu mohou nádor samy vypěstovat,“ říká to natvrdo onkolog David Feltl.

A pokud je ti 41 let, už to nevadí? :think:
Nebo zde platí: čím více mamografii podstoupiš = tím více ozáření = větší šance na rozvoj rakoviny?

To píšou lékaři, kteří jsou uznávaní onkologove.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty